Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympionici si prevzali pamätné medaily

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Peter Plavčan v štvrtok v Bratislave odovzdal desiatkam olympionikov a paralympionikov pamätné medaily za vzornú a úspešnú reprezentáciu krajiny v brazílskom Riu.

01.12.2016 15:34
Richard Varga, Peter Plavčan Foto: ,
Olympionici a paralympionici (v popredí triatlonista Richard Varga) prevzali z rúk ministra Petra Plavčana pamätné medaily za vzornú a úspešnú reprezentáciu krajiny v brazílskom Riu.
debata (1)

„Mal som tú česť vidieť niekoľkých z vás aj naživo. Sú to pre mňa nezabudnuteľné chvíle. Chcem sa vám preto poďakovať. Verím, že tieto pamätné medaily vám budú krásne momenty z Ria pripomínať,“ povedal Plavčan.

Nový prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel športovcom sľúbil, že sa im bude snažiť v budúcnosti pomôcť.

„Z Ria som odchádzal plný pozitívnych dojmov. Už viem, čo znamená vidieť slovenských reprezentantov podávať výkony na hranici svojich možností. Chcem sa vám v mene SOV i všetkých fanúšikov, ktorí niekoľko týždňov sledovali vaše úspechy, poďakovať. Verím, že v budúcnosti budeme pre vás nápomocným partnerom,“ podotkol Siekel.

„Aj táto akcia a ocenenie, ktoré sme prevzali z rúk pána ministra školstva, svedčí o tom, že naše úspechy, ktoré sme dosiahli v Riu, ešte stále majú v našej spoločnosti veľký ohlas. My s Petrom a Jurajom si vážime každé ocenenie, ktoré sa nám za víťazstvo na olympiáde doteraz dostalo. Vôbec ich neporovnávame, ktoré je väčšie a ktoré menšie. Všetky si vážime rovnako. Veď sú uznaním za našu prácu, ktorú sme pred Riom a v Riu odviedli,“ povedal na margo čerstvého vyznamenania člen zlatej vodnoslalomárskej deblovky Ladislav Škantár.

Jana Dukátová ocenila najmä to, že po určitom čase sa slovenskí olympionici a paralympionici mohli stretnúť na jednom mieste. „Počas olympiády na to nebol čas, lebo sme súťažili na rozličných miestach. O to je cennejšia dnešná možnosť,“ zdôraznila štvrtá kajakárka z OH 2016.

Akcia sa páčila aj majiteľovi troch paralympijských medailí z Ria – paracyklistovi Jozefovi Metelkovi. „Je to pekná akcia. Som rád, že pán minister na naše výsledky takto reagoval. Podobné akcie sa robia všade na svete. Všade si vážia športovcov, ktorí robia svojej krajine dobré meno. Samozrejme, že vo chvíli, keď som stál na pódiu, som si spomenul aj na niektoré krásne okamihy z paralympiády v Riu. To predsa bez toho nemôže byť. Tie spomienky sú stále živé. A takéto príjemné udalosti sú vhodnou chvíľou, keď si na ne človek spomenie keď sa mu v mysli opäť vynoria,“ povedal Jozef Metelka, víťaz PH 2016 v stíhacích pretekoch, ktorý okrem dráhy dominoval aj v časovke jednotlivcov na ceste a druhý skončil v pevnom kilometri.

„Je pekné, keď si pán minister takto na nás spomenie aj po olympiáde. Veľmi si toto ocenenie vážime. Dnes som tu z celej lode sám, lebo Denis Myšák a Juraj Tarr sú momentálne v Amerike a Erik Vlček zostal doma pri rodine. Ja to mám zo Šamorína do Bratislavy najbližšie, ráno som si odtrénoval svoju dennú dávku a teraz som tu. Príprava beží podľa plánu. Dnes to vyšlo na mňa, ale pri najbližšej príležitosti sa s chalanmi o dojmy z tejto milej akcie podelím. Nebojte sa, určite nebudú o ne ukrátení. Porozprávam im, ako tu bolo,“ verejne sľúbil Tibor Linka.

„Z tohto stretnutia si odnášam veľmi príjemný pocit, pretože stretnutie s pánom ministrom bolo také srdečné, neformálne a podľa môjho dojmu aj také menej oficiálne. Cením si, že pán minister s nami zostal aj po oficiálnom programe. Rada som sa s ním porozprávala,“ priznala Veronika Vadovičová, ktorá si zo streleckých súťaží z PH 2016 v Riu de Janeiro priniesla dve zlaté a jednu striebornú medailu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Plavčan