Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Riaditeľ moskovského laboratória vraj navádzal Rusov na neznáme látky

Rusko pokračuje v očierňovaní kľúčového informátora v kauze manipulácií s dopingovými vzorkami počas zimných olympijských hier 2014 v Soči Grigorija Rodčenkova.

30.11.2016 17:10
Rusko, doping, olympijské kruhy Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (9)

Bývalého riaditeľa moskovského laboratória po jeho úteku do USA, kde ponúkol svoju verziu udalostí denníku New York Times, obvinili vo vlasti z krivej prísahy, priekupníctva, sprenevery či vyhrážana, teraz sa k tomu pridalo aj údajné navádzanie športovcov na užívanie neznámych látok. S novým zistením vyrukoval šéf ruskej vyšetrovacej komisie Iľja Lazutov, s odvolaním sa na agentúru TASS ho cituje web insidethegames.biz: "O Rodčenkovi je známe, že prehováral športovcov, aby brali neznáme substancie.

„Vraj je na to nieľkoľko svedkov, ich mená ale nezverejnili. Lazutov je presvedčený, že išlo o organizovanú trestnú činnosť. "Rodčenkov možno sám vytvoril a viedol zločineckú sieť. Je zvláštne, že taký človek vznesie nejaké obvinenie a niekto mu verí,“ uviedol Lazutov, ktorého komisia údajne podnikla kroky na získanie Rodčenkovho svedectva zo Spojených štátov.

Rodčenkove vyhlásenia o podvodoch počas ZOH 2014, ktoré mali kamuflovať doping ruských športovcov, viedli k spusteniu vyšetrovania Svetovej antidopingovej agentúru (WADA) pod vedením Richarda McLarena. Na základe prvých zistení kanadského právnika viaceré športové federácie zakázali ruským reprezentantom štartovať na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro. Kompletnú správu zverejní McLaren 9. decembra v londýnskom hoteli St. Pancras Renaissance.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #Soči 2014 #Grigorij Rodčenkov