Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štefan Svitko: Už nemusíme premýšľať, čo vymeníme a koľko to stojí

Fantastickým druhým miestom na najslávnejšej rely pred desiatimi mesiacmi príjemne prekvapil celý motocyklový svet a potešil fanúšikov. Pred budúcoročným Dakarom tak bude Štefan Svitko pod veľkým tlakom z očakávaní odbornej a najmä laickej verejnosti.

24.11.2016 15:16
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko.
debata (3)

„Viem, že mám šancu na výborné umiestnenie. Chceli by sme ísť ešte vyššie… Dakar je však len raz za rok. Celý čas sa naň pripravujete a jeden pád či porucha motorky vám môže všetko prekaziť. Preto treba mať aj kus šťastia,“ vravel 34-ročný Žaškovčan pri predstavení svojej novej motorky KTM.

O továrenskej motorke

Teším sa z toho. Mal som síce málo času na jej testovanie, ale zdá sa mi veľmi ľahká, má lepšie pérovanie, ľahšie sa ovláda a má výkonnejší motor. Počas roka som mal rôzne ponuky od iných značiek, ale pre mňa je vždy najdôležitejšie Dakar dojazdiť a najväčšiu šancu na to dáva jednoznačne stroj z KTM. Výmena neprichádzala do úvahy. Mali by sme mať identickú motorku ako Toby Price, i keď si stále myslím, že nejaký rozdiel v nich bude (smiech).

zväčšiť Štefan Svitko. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Štefan Svitko Štefan Svitko.

O podpore od KTM

Pomôžu nám s náhradnými dielmi. Neznamená to, že keby som teraz rozbil motorku, tak mi hneď dajú druhú. Tak to nefunguje. Navyše, keby som ju úplne rozbil, tak by som dosť pokazil aj seba. Takým pádom sa musím vyhýbať. Naposledy som padol dvakrát, ale len tak ľahšie. Často stačí jeden a Dakar sa pre vás končí. Motorka však má lepšie komponenty a najmä pérovanie. Už počas ostatného Dakaru za mnou chodili z KTM a pýtali sa, čo potrebujeme a ako nám môžu pomôcť. Videli, ako na tom sme s náhradnými dielmi… Tento rok máme prisľúbenú ešte väčšiu pomoc. Nebudeme musieť premýšľať, koľko čo stojí a či niečo vymeniť hneď alebo to ešte jeden deň vydrží.

O pomoci na trati

Moja výhoda je, že hoci mi KTM dalo motorku, nie som ich továrenský jazdec a nemusím na trati pomáhať Priceovi. Jazdím sám za seba. Mal som ponuku od talianskeho jazdca, že ma bude na trati podporovať. Chcel však, aby sme mu všetko zaplatili a ešte mu dali nejaký budget. My však nemáme prostriedky na to, aby sme mohli podporovať druhého jazdca. Možno v budúcnosti sa to zmení.

O rozpočte

Dakarská motorka stojí okolo tridsaťtisíc eur. Moja však má fabrický motor a pérovanie, ktoré sa kúpiť nedá. Takže ťažko vyčísliť jej ozajstnú hodnotu. Dakar sa dá prejsť za 150-tisíc, ale aj 250-tisíc. Ušetrili sme na motorke, ale máme nové auto a počas roka som štartoval na štyroch rely, čo tiež stálo veľa peňazí. Len štartovné pre náš päťčlenný tím je 60 000. Do nákladov sa premietnu všetky drobnosti, ako napríklad, či chcete spať v stane alebo karavane.

zväčšiť Štefan Svitko. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Štefan Svitko Štefan Svitko.

O príprave

Škoda, že nám počasie nedovolilo viac otestovať motorku. Dúfam, že to bude stačiť. Doma mám veľmi podobný stroj – len v trochu slabšej výbave – na ňom budem ešte trénovať. V príprave som nerobil veľké zmeny, iba sa viac chystám na vysokú nadmorskú výšku pobytmi vo Vysokých Tatrách. Viac dní tentoraz strávime v Bolívii, aj cez 4000 metrov nad morom. Kyslík je tam redší, telo sa skôr unaví a pomalšie regeneruje. Som vďačný, že mám možnosť trénovať na motorke vo vojenských priestoroch na Záhorí pri Senici. Rád by som na budúci týždeň odišiel na pár dní jazdiť do Chorvátska alebo Grécka, ale hlásia zimu, tak možno ostaneme len doma.

O cieľoch

Vždy hovorím, že prvých desať až pätnásť jazdcov môže Dakar vyhrať. Náskok pred všetkými má len Toby Price, ktorý bol naposledy odo mňa o 40 minút rýchlejší, pričom od druhého po desiate miesto boli rozostupy malé. On je jednoznačný kandidát na víťazstvo, veľký talent, ale aj jemu sa môže niečo stať. Nedá sa tipovať, či skončím druhý, prvý, desiaty alebo piaty. To záleží aj od šťastia. Po druhej priečke z ostatného Dakaru odo mňa všetci očakávajú veľký výsledok, ale naozaj to bude vyrovnané.

Mechanik Zlatko Novosád o motorke

Aká veľká výhoda je mať k dispozícii továrenskú motorku, uvidíme až priamo na Dakare. Prišla nám kompletne pripravená, nebolo na nej treba nič robiť, ani ju striekať. KTM nám pomáhala už naposledy. Vďaka náhradným dielom, ktoré nám poskytne, je to pre nás jednoduchšie. V minulosti sme veľa vecí rôznym spôsobom opravovali, teraz to jednoducho vymeníme. Nemusíme riešiť cenu materiálu. Zmenilo sa takmer všetko. Máme aj väčšie sprievodné auto, vďaka čomu budeme mať väčšie pohodlie. K tomu poriadne náradie, jednoducho všetko nové. Azda nám to pomôže.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar