Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Juniorský vicemajster sveta Koči si užíva cestu na vrchol

Medzi elitu sa z tejto kategórie posunuli najväčšie hviezdy rely. Stačí spomenúť Sébastienov Ogiera a Loeba, ktorým triumf v majstrovstvách sveta juniorov (JWRC) otvoril dvere do kráľovskej série.

22.11.2016 19:00
Martin Koči,  Lukáš Kostka, rely, Foto:
Martin Koči (vľavo) a jeho navigátor Lukáš Kostka s automobilom Citroën DS3 R3T.
debata

Tohtoročná klasifikácia mladých talentov mala výrazný slovenský rukopis. Martin Koči z tímu Styllex motorsport svoj cieľ pódiového umiestnenia spred sezóny výrazne prikrášlil. Na jej konci sa tešil z titulu vicemajstra.

Po príprave na slávnej rely Monte Carlo odštartoval šesťdielny kalendár v Portugalsku. Koči s českým navigátorom Lukášom Kostkom si z Pyrenejského polostrova odniesli výborné druhé miesto. Po ňom však prišla smola a len málokto veril, že dvadsaťtriročný Košičan zažije s automobilom Citroën DS3 R3T najúspešnejšiu sezónu v kariére.

„V prvej polovici to vyzeralo tak, že bude najhoršia. V Poľsku sme mali veľkú haváriu, čo sa odzrkadlilo aj vo Fínsku,“ vraví Koči. Severské podujatie patrí medzi jeho obľúbené zastávky. Nečudo, pred dvoma rokmi mu prinieslo prvé víťazstvo v pretekoch MS pod hlavičkou svetovej automobilovej federácie FIA. Tentoraz však pre poškodený chladič po jednom zo skokov odstúpil.

Po tomto nešťastnom momente prišiel zlom a negatívna séria sa zmenila na sľubnú. V zostávajúcich troch podujatiach si Koči užil len pódiové umiestnenia. V Nemecku bol druhý, vo Francúzsku tretí a pred klasikou vo Veľkej Británii, ktorou vyvrcholil ročník JWRC, figuroval na celkovom štvrtom mieste.

„Vedel som, že na zisk titulu vicemajstra musím vyhrať. Dal som do toho všetko a vyšlo to,“ teší Kočiho. Podujatie sprevádzalo charakteristické daždivé počasie, blato a hmla. „Spočiatku som tomuto úspechu ani neveril. Všetko som si začal uvedomovať až po prílete na Slovensko. Bol to perfektný pocit,“ vraví syn trojnásobného majstra Slovenska v rely Michala Kočiho. Podľa vlastných slov obľubuje trate s rýchlym charakterom a preferuje šotolinu pred asfaltom. „Nedá sa však povedať, že by som asfalt nemal rád,“ tvrdí.

Pred dvoma rokmi skončil Martin Konči na celkovom treťom mieste v JWRC, návrat z kategórie WRC2 oslávil doterajším osobným maximom „Všetky moje kroky smerujú k tomu, aby som sa raz stal majstrom sveta. Túto cestu si veľmi užívam, aj keď nie je jednoduchá,“ netají ambície. Po vydarenej sezóne už rieši nasledujúcu a čakajú ho aj štarty na exhibičných pretekoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rely #WRC #Martin Koči #JWRC