Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prehra a útek z tlačovej konferencie. Carlsen nezvládol ôsmu partiu

Osem partí trvalo aktérom súboja o titul majstra sveta v šachu, kým sa jeden z nich dostal do vedenia. Pondelková partia sa skončila prekvapujúcim víťazstvom ruského vyzývateľa Sergeja Kariakina, ktorý vedie nad obhajcom titulu Nórom Magnusom Carlsenom 4,5:3,5.

22.11.2016 11:47
Magnus Carlsen, Sergej Kariakin Foto: ,
Momentka zo súboja o titul majstra sveta v šachu.
debata

V New Yorku sa hrá na dvanásť partií, zvíťazí ten, kto ako prvý dosiahne 6,5 bodu. V prípade remízového stavu bude nasledovať tajbrejk formou štyroch partií rapid šachu, prípadne po dvoch partiách, maximálne však desiatich bleskového šachu. Ak sa ani po nich nerozhodne, k slovu sa dostane náhla smrť – tzv. Armagedon šach.

Kariakin, ktorý sa v ôsmej partii predstavil s čiernymi figúrkami, vyťažil zo školáckej chyby svojho súpera. Po časovej kontrole a 40 ťahoch sa Carlsen snažil o aktivitu, ale z pozície s vežou a pešiakmi nič nevyťažil. Keď obhajca titulu nevyužil možnosť na poistenie remízy v tzv. večnom šachu, vyzývateľ zaútočil s voľnými pešiakmi po nebezpečnej línii A a po 52 ťahoch prinútil súpera vzdať sa. „Moja momentálna pozícia má blízko k víťazstvu,“ uviedol Kariakin na webe spiegel.de.

Rozladený Carlsen pri čakaní na súpera na tlačovej konferencii chvíľu čelil bleskom fotoreportérov, potom zlostne mávol rukami a zmizol. Neúčasť na povinnom pozápasovom stretnutí s novinármi ho bude stáť desať percent odmeny, čo je v prípade celkovej prehry 40-tisíc, pri obhajobe titulu dokonca 60-tisíc eur.

Carlsenov odchod z tlačovej konferencie

Naopak víťaz rozdával úsmevy a ocenil aj to, že súper vniesol do stretnutia atraktivitu. „Dnes to bol vďaka Magnusovi Carlsenovi veľký deň. Naozaj sa snažil, obetoval dvoch pešiakov a postaral sa o veľmi zaujímavú partiu, ale z nejakého dôvodu sa mu nepodarilo dosiahnuť remízu,“ vyhlásil Karjakin. Na otázku, ako je možné, že prvý celý bod získal čiernymi figúrkami, odpovedal: „Je lepšie hrať dobre ako hrať bielymi.“

Zápas bude pokračovať po dni voľna v stredu a prvý ťah urobí Karjakin. Aktéri súboja o šachový trón si rozdelia sumu 1,1 milióna USD. Carlsen získal titul v roku 2013 víťazstvom nad Indom Višvanathanom Anandom, obhájil ho nasledujúci rok v Soči proti rovnakému súperovi. Víťaz sa bude hrdiť titulom šampióna pre obdobie 2016 – 2018.

Zápas o titul majstra sveta v šachu (New York) – pondelok:
Magnus Carlsen (Nór.) – Sergej Kariakin (Rus.) 3,5:4,5 po VIII. partii

debata chyba
Viac na túto tému: #Magnus Carlsen #Sergej Kariakin