Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Milan Jagnešák: Otvorme kuchyňu, aby všetci videli, ako sa na SOV varí

Predseda Slovenského zväzu bobistov a priekopník tohto športu pod Tatrami štartoval na štyroch olympiádach. Jeho najlepším výsledkom je 20. miesto v dvojboboch vo Vancouvri 2010 a 20. miesto v štvorboboch v Turíne 2006.

21.11.2016 08:50
Milan Jagnešák Foto: ,
Milan Jagnešák.
debata

Mottom kandidatúry Milana Jagnešáka (47) na prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) je vrátiť športu tvár. „Chcem sa držať myšlienok olympizmu – základom je vôľa, rešpekt a priateľstvo. Ponúkam otvorené srdce a spájanie ľudí. Najdôležitejšie sú pre mňa otvorenosť a transparentnosť,“ tvrdí rodák z Rabčíc.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?
Vo svojej športovej kariére som sa od začiatku až do konca boril s rôznymi nástrahami, ale dostal som sa až na vrchol – na zimné olympijské hry, kde som s hrdosťou reprezentoval našu krajinu. Za ten čas som videl veľmi veľa nedostatkov v otázke podpory športovcov. Voľby vidím ako príležitosť zmeniť športu tvár. Chcem pracovať pre všetkých, ktorí si zaslúžia podporu. Aby aj spoločnosť uznávala olympijskú komunitu. Treba vytvoriť priestor a dať šancu každému športovcovi i ľuďom, ktorí im pomáhajú – rodinám, trénerom či učiteľom.

Avizovali ste, že máte svojho kandidáta na prezidenta SOV, no nakoniec kandidujete sám…
Vývoj športu na Slovensku som vždy pozorne sledoval. Pred dvoma rokmi som sa stretol s mojím priateľom Ivom Ferrianim, prezidentom Medzinárodnej bobovej a skeletonovej federácie. Rozprávali sme sa o hodnotách športovcov. Inšpiruje ma, ako dokázal otočiť našu federáciu k priateľstvu a utvoril z nás jednu rodinu. Preto som si ho vybral za učiteľa, ktorý mi naznačuje, kde by som mal začať a ako by sme mali postupne meniť veci. Na stretnutia chodil so mnou aj kamarát Peter Lednár, ktorý mal pôvodne kandidovať.

Prečo k tomu nedošlo?
Moje myslenie zmenila návšteva Ria. Po rozhovore so súčasným prezidentom SOV Františkom Chmelárom som sa rozhodol, že pôjdem do boja ja. Nesúhlasil totiž s tým, aby som mal svojho kandidáta. Vravel, že kandidát už je a môžem spolupracovať s ním. No mám svoju ideu, vlastné myšlienky a nápady. Chcem ísť inou cestou. Nemám s pánom Chmelárom zlý vzťah. Dlhé roky som za ním chodil a veľakrát sa prišiel poradiť. Momentálne sa však nestotožňujem s jeho názorom. Hľadám iné riešenia a modely, ako posunúť šport vyššie. Keď som skončil aktívne športovať, chcel som sa aktívne zapojiť do diania v SOV, lebo ma zvolili do komisie športovcov. Zastupujem ich práva, je mojou povinnosťou hľadať pre nich riešenia.

Čo sú vaše hlavné prednosti v porovnaní so zvyšnými troma kandidátmi?
Jediný z nich som robil vrcholový šport, poznám aj pohľad z druhej strany. Nielen funkcionársky. Plánujem sa obklopiť správnymi a šikovnými ľuďmi, ktorí pôsobia v športe, niektorí aj v zahraničí. Mám predstavu, čo urobiť s masou ľudí, ktorá športuje. Treba ju dobre viesť a dávať jej príklad – vnášať oheň do sŕdc detí, rodičov. Podporovať športovcov, ale ukázať aj politikom, že sú tu ľudia, ktorí chcú Slovensko reprezentovať v zahraničí a zaslúžia si väčšiu pozornosť a väčší priestor na športovanie. Skúseností mám dosť. Šport ma zocelil. Riešil som kopu vecí v rámci diplomacie. Mám kontakty v zahraničí, i v Medzinárodnom olympijskom výbore a vo viacerých federáciách a zväzoch či v rôznych komisiách. Môžem čerpať myšlienky aj od nich. O športovca je v zahraničí oveľa väčší záujem než u nás. I o tých, ktorí so športom končia. Treba ich začleniť do spoločnosti tak, aby pomáhali nasledovníkom.

Akú máte spätnú väzbu na kandidatúru?
Veľa športovcov mi poslalo sms-ku, že kandidátov už je dosť, ale treba myslieť najmä na športovcov. Chcem byť ich kandidát. Možno sa boja ku mne prihlásiť verejne, aby to pre nich nemalo negatívny vplyv. Ja som sa za nich postavil. Som v rade športovcov. Nemám čo stratiť.

Kandidát na prezidenta SOV Milan Jagnešák. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Milan Jagnešák Kandidát na prezidenta SOV Milan Jagnešák.

Kto bude tvoriť váš podporný tím, ak uspejete?
Jeden človek neurobí veľa, preto treba hľadať ľudí, ktorí majú chuť bojovať spolu so mnou. Som otvorený spolupráci s každým, kto má chuť na zmenu. Nehľadám nepriateľov, ale priateľstvo. Nechcem zatiaľ nikoho menovať, najskôr musím byť zvolený.

Ktoré najdôležitejšie veci potrebuje slovenský šport zmeniť?
Kladiem dôraz na srdce, transparentnosť, otvorenosť a komunikáciu vo vnútri medzi federáciami. Každý vidí svoje problémy najlepšie, preto sa s kompetentnými ľuďmi o nich treba veľa rozprávať. Začať škrtať veci, ktoré ich trápia najviac. Stále sa hovorí najmä o peniazoch – financovanie je pochopiteľne veľký problém – ale v prvom rade je dôležité ľudské hľadisko. Otvorenosť a snaha vyjsť v ústrety športovcom aj ich zväzom. Neodsudzovať malý ani veľký zväz. Treba ísť priamo a čestne. Viem, ako zvýšiť chuť a elán nielen medzi vrcholovými športovcami, ale skvalitniť celý systém. A otvoriť dvere na olympijskom výbore.

Prináša krajine väčší osoh šport s vyššou členskou základňou alebo taký, ktorý je schopný získavať medaily z ME, MS a olympiád?
Treba nájsť vhodný prienik medzi masovosťou a úspechmi. Potrebné sú aj medaily, lebo úspešný športovec dokáže strhnúť masu ľudí doma. Skvelý príklad je Peťo Sagan, naštartoval húfy ľudí na hrádzu. Každý chce jazdiť na bicykli, lebo sa v ňom vidí. To ukazuje, ako veľmi potrebné sú pre deti a ľudí všeobecne pozitívne vzory. Na druhej strane je dôležité športovať, hýbať sa, z tohto pohľadu hrá prím masovosť. Človek si športom buduje disciplínu a psychickú odolnosť aj pre bežný život. Šport je fenomén s obrovským presahom.

Môže si Slovensko dovoliť podporovať všetky športy alebo by si malo vybrať niekoľko a sústreďovať sa primárne na ne?
Na toto sa nedá jednoducho odpovedať. Treba si k tomu sadnúť a zvážiť všetky veci, ktoré sú potrebné pre šport. Nehľadať mínusy, ale plusy. Potrebujeme zbaviť šport choroby. Ako lekár. Keď je športovec chorý, musí sa obrátiť na lekára a ten mu povie, čo musí odstrániť. Do tej úlohy by som sa chcel vžiť ja a s pomocou ľudí z jednotlivých zväzov hľadať ich problémy a riešiť ich.

Branislav Delej, ktorý tiež kandiduje na post prezidenta, kritizuje netransparentné hospodárenie SOV a naznačuje, že prezident mu nevládne úplne demokraticky. Aký je váš pohľad?
Nie je to moja téma. Moja téma je postaviť sa za športovcov. Stále som srdcom športovec a chcem prísť s pomocou, nie s niekým bojovať. Nechcem hovoriť o financiách, kto ich prinesie viac alebo menej, vzťahy sú dôležitejšie. I to, že šport nie je len Bratislava a Šamorín, ale aj východ Slovenska, Orava, Záhorie a všetky ďalšie časti našej krajiny.

Napriek tomu môže pri rozhodovaní viacerých zväzov zavážiť práve to, koľko financií im sľúbite. Neznižuje to vaše šance na úspech?
Nejde len o to, koľko prinesiete peňazí, ale aj o to, kam potečú. Či pôjdu rovnocenne pre veľké aj malé športy, alebo podporia len vyvolené. Zväzy musia zvážiť, či chcú moju transparentnosť – chcem otvoriť kuchyňu, aby videli, ako sa na SOV varí. Nie som odborník na financie ani na trénovanie športovcov, ale viem si takých ľudí nájsť a obklopiť sa nimi. Môžem sľúbiť absolútnu transparentnosť. SOV je srdce športu a na jeho čele by mal byť človek, ktorý ho riadi srdcom. A aké sú moje šance? Keď som začínal s bobmi, mnohí sa ma pýtali, ako to vidím. Úplne rovnako ako olympijský víťaz. Obaja predsa chceme zvíťaziť. Verím tomu, čo momentálne robím a chcem to dotiahnuť do víťazného konca.

Aký je váš prvý plán v prípade úspechu i neúspechu vo voľbách?
Ak vyhrám, tak ukončím svoju športovú činnosť a budem sa venovať všetkým slovenským športovcom bez ohľadu na to, aký šport robia – budem k nim čestný a spravodlivý. Ak neuspejem, budem pokračovať v tom, čo som robil doteraz. Pracoval som vždy potichu, ale doniesol som nejaký výsledok. Rozbehli sme iniciatívu Vráťme športu tvár a túto myšlienku budeme rozvíjať ďalej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Jagnešák #voľby prezidenta SOV