Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blíži sa termín správy o ruskom dopingu, útoky hekerov pokračujú

Počítačové hekerské skupiny neprestávajú s útokmi na databázy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) s cieľom zverejniť záznamy zo zdravotných kariet popredných svetových športovcov.

20.11.2016 12:22
WADA Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (17)

V septembri po olympijských hrách v Riu de Janeiro sa skupine pod názvom Fancy Bears, ktorá podľa predstaviteľov WADA pochádza z ruského prostredia, podarilo nabúrať do databáz s citlivými údajmi o športovcoch, medzi ktorými figurovali veľké mená ako cyklisti Bradley Wiggins a Christopher Froome, či tenistky Petra Kvitová alebo Venus Williamsová, resp. tenista Rafael Nadal.

Hekeri vtedy upozornili na vysoký počet tzv. terapeutických výnimiek u popredných športovcov, ktoré im vzhľadom na oficiálne evidované choroby či zlý zdravotný stav dovoľovali aplikovať aj viaceré nezakázané látky ako protizápalové preparáty či prípravky proti astme a alergiám. Skupina Fancy Bear vyhlásila, že zverejnením údajov chce upozorniť na to, akými cestami sa získavajú medaily. Kremeľ sa vtedy dištancoval od týchto aktivít.

„Útoky naďalej pokračujú, hekeri sa snažia získavať prístupové heslá,“ uviedol generálny riaditeľ WADA Olivier Niggli. Tiež pripomenul, že už nepotrvá dlho a sfinalizujú sa všetky potrebné údaje o ruskej dopingovej mašinérii. Deviateho decembra by sa mala objaviť na verejnosti komplexná správa o štátom podporovanom dopingovom systéme a korupčných metódach v súvislosti s ruskými športovcami. Pripravuje je na žiadosť WADA kanadský právnik Richard McLaren.

Rusko už vyše roka nesie následky zistení o systematickom dopovaní a následnom krytí nepriaznivých výsledkov testovania s podielom štátnych inštitúcií.Pred­bežné výsledky viedli k neúčasti ruských športovcov na viacerých súťažiach Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #WADA #hekerské útoky