Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Delej: SOV sľúbil transparentnosť, ale skrýva, čo sa dá

Jeden z kandidátov na prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV) Branislav Delej chcel v rámci svojej kampane otestovať transparentnosť SOV, keďže súčasná exekutíva tvrdí, že nemá čo skrývať a každý člen SOV má právo nahliadnuť do ekonomických dokumentov.

14.11.2016 16:20
Branislav Delej Foto: ,
Branislav Delej.
debata (1)

„Ako člen výkonného výboru som sa vybral za pracovníčkami ekonomického oddelenia. Oboznámili ma so skutočnosťou, že tieto informácie majú zakázané komukoľvek poskytovať a môžu ich poskytnúť len v prítomnosti generálneho sekretára Jozefa Libu,“ skonštatoval Delej v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA v pondelok zaslal Slavomír Šikuda.

Šéflekár olympijského tímu SR Delej pokračuje: „Akceptoval som to a dohodol som sa s pánom Libom na stretnutí. Na ňom mi však odmietal odpovedať na moje otázky a argumentoval, že to musí pripraviť, alebo že nemám právo nazerať do ekonomiky Slovenskej olympijskej marketingovej a. s., nakoľko to je samostatný právny subjekt a aby som sa o tom informoval u svojich právnikov,“ pokračuje Delej. Keďže debata neviedla k nijakému výsledku, tak sa dohodli, že otázky mu zodpovedajú prostredníctvom e-mailov, čo sa vraj do pondelka 14. novembra nestalo.

„Je jasné, že na niektoré otázky sa nedá odpovedať z hodiny na hodinu. Sú tam však veci, ktoré mi pokojne môžu ukázať zamestnankyne jedným kliknutím. A myslím si, že aj na tie zložitejšie už bol dostatok času zodpovedať,“ dopĺňa Delej. P

odľa neho to svedčí o tom, čo dlhodobo kritizuje – ide o snahu skrývať finančné toky, zisky a spôsob fungovania SOV a SOM ešte aj pred členmi výkonného výboru. „Toto je prioritne jeden z dôvodov, prečo kandidujem na prezidenta SOV – chcem, aby finančné toky boli transparentné, pod dohľadom výkonného výboru a najmä aby sa prestalo plytvať. Sú to v prvom rade peniaze športovcov,“ vysvetľuje Delej a ponúkol konkrétny príklad: "Cyklistická bunda, ktorú sme mali ako hlavné oblečenie na stupeň víťazov na EH v Baku 2015, kde som bol vedúcim výpravy, sa cez internet dala kúpiť od nášho ‚sponzora‘ za 12 eur a SOV ju nakúpil za 120 eur. A to je len jedna položka účtovníctva, všetky ostatné vyzerali podobne.“

Voľba prezidenta SOV sa uskutoční v sobotu 26. novembra na 51. valnom zhromaždení (VZ) SOV v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave. V prvom kole bude potrebná na zvolenie nadpolovičná väčšina maximálneho počtu hlasov, v druhom už len jednoduchá väčšina. Delejovými protikandidátmi sú Anton Siekel, Marian Majzlík a Milan Jagnešák.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský olympijský výbor #SOV #Branislav Delej