Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trumpovo zvolenie môže oslabiť kandidatúru Los Angeles

Víťazstvo Donalda Trumpa vo voľbách prezidenta Spojených štátov by mohlo prehovoriť aj do boja o právo usporiadať olympijské hry v roku 2024.

10.11.2016 11:43
donald trump, trump Foto:
Donald Trump.
debata (2)

V konkurencii Budapešti a Paríža sa oň uchádza aj Los Angeles. Rozhodnutie padne v septembri budúceho roka.

„Tešíme sa na blízku spoluprácu s novým prezidentom Trumpom a jeho administratívou vo federálnej vláde a veríme, že naše úsilie dotiahneme do úspešného konca,“ stojí v oficiálnom vyhlásení kandidatúry.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach poslal budúcemu prezidentovi USA obligátnu zdravicu, ale prvý dojem z obsadenia postu republikánskym kandidátom nie je veľmi priaznivý. Trump vo svojej kampani neváhal siahnuť po rétorike osočujúcej homosexuálov, imigrantov, Mexičanov či moslimov, čo určite zaregistrovali aj členovia MOV. Všetko by sa však mohlo zmeniť jeho nástupom do úradu nehovoriac o prípadnej osobnej účasti na volebnom zasadnutí MOV v peruánskej Lime. „Keby tam prišiel, rozhodne je to človek, ktorý vzbudí pozornosť,“ myslí si kanadský člen MOV Dick Pound.

Trump v súboji s Hillary Clintonovou pourážal kadekoho, situáciu v Juhoafrickej republike napríklad označil za „kriminalitou nasiaknuté smetisko, ktoré každú chvíľu exploduje“. „Bol hrubý azda ku každému. Preto si nemyslím, že by to mohlo nejako ovplyvniť kandidatúru,“ reagoval člen MOV Sam Ramsamy z JAR.

Aj Švajčiar René Fasel očakáva, že Trump bude po víťazstve umiernenejší vo verejne prezentovaných názoroch: „Už jeho prvý prejav po zvolení ukázal, že je z neho iný človek.“

Trump sa zatiaľ v olympijskom hnutí nijako neangažoval, zatiaľ čo Clintonová podporovala neúspešnú kandidatúru New Yorku na OH 2012 a osobne navštívila niekoľko olympijských hier. V Atlante 1996 bola ako prvá dáma. Dosluhujúci šéf Bieleho domu Barack Obama zase nedokázal svojou prítomnosťou v Kodani 2009 zabrániť vypadnutiu Chicaga už v prvom kole. Starosta Los Angeles Eric Garcetti je navyše demokrat a v kampani spolu s lídrom kandidatúry Caseym Wassermanom podporovali Clintonovú. „Niektorí členovia MOV by si mohli povedať: 'Počkať, my máme ísť do krajiny, z ktorej znejú takéto útočné slová?“ poznamenal Garcetti o prípadom Trumpovom víťazstve počas OH v Riu de Janeiro.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Los Angeles #OH 2024 #Donald Trump