Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel najstarší olympionik. Černý štartoval v Melbourne 1956

Keď 27. apríla tohto roku oslavoval deväťdesiatku, cítil sa výborne. Skočil do bazéna na bratislavských Pasienkoch a namiesto tradičnej osemstovky si ešte dve stovky pridal.

03.11.2016 18:00
Vladimír Černý Foto: ,
Vladimír Černý.
debata

Posťažoval sa len na bolesti chrbta a zápal v členku, pri chôdzi si v posledných mesiacoch pomáhal už paličkou. Ale stále chodil pravidelne plávať, jazdil na stacionárnom bicykli, udržiaval si pozoruhodnú kondíciu. Aj preto je jeho smrť, hoci v úctyhodnom veku, nečakaná. Najstarší slovenský olympionik Vladimír Černý, účastník olympiády v Melbourne 1956, uplynulú nedeľu zomrel.

Obdivuhodná bola jeho športová všestrannosť. Prvý titul vybojoval v plaveckom bazéne. V roku 1942 bol najrýchlejší na dvesto metrov prsia. Vtedy bol ešte dorastenec. Dovedna nazbieral 17 titulov majstra Československa. Vybojoval ich najmä vo vodnom póle a neskôr v modernom päťboji, bol však aj vynikajúci plavec, športový strelec i kanoista. Zúčastnil sa na desiatich olympiádach. Ako športovec a neskôr ako popredný svetový funkcionár, v Medzinárodnej federácii moderného päťboja a biatlonu (UIPMB) bol dvadsať rokov (1968 – 1988) členom predsedníctva a štyri roky pracoval aj ako viceprezident tejto svetovej organizácie.

Do svetovej špičky patril najprv ako vodný pólista. Hrával v ŠK Bratislava a ÚDA Praha a 134-krát nastúpil za československú reprezentáciu, ktorej bol aj kapitánom. Po vojne prestúpil do UTE Budapešť, kde pôsobil dva roky v ligovej súťaži najúspešnejšej vodnopólovej krajiny sveta. Až potom sa začal systematicky venovať modernému päťboju. Mal už 26 rokov, ale napriek tomu v ňom získal ešte jedenásť titulov majstra ČSR (šesť v individuálnej súťaži), trikrát sa zúčastnil na svetovom šampionáte. Medzi modernými päťbojármi držal aj svetový rekord v streľbe z pištole. Utvoril ho na MS 1961 v Moskve.

Vladimír Černý (v strede) s legendami moderného... Foto: ARCHÍV VLADIMÍRA ČERNÉHO
Vladimír Černý Vladimír Černý (v strede) s legendami moderného päťboja na MS 1961. Vpravo Igor Novikov zo ZSSR, vľavo András Balczó z Maďarska.

"Na vrcholovej úrovni som sa venoval štyrom športom. Najskôr som sa zameral na vodné pólo. Potom na streľbu z pištole. V modernom päťboji som bol dvakrát štvrtý na svete. A napokon mi učarovala kanoistika. Dnes už taká všestrannosť neexistuje. Nie je to jednoducho možné.

Konkurencia je neporovnateľne väčšia, je oveľa zložitejšie sa presadiť," vravel pred niekoľkými mesiacmi.

V duševnej kondícii ho držala práca. Vyštudovaný psychológ až do svojej smrti, nepretržite 48 rokov, pracoval ako riaditeľ Psychodiagnostiky, a. s.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Černý #Melbourne 1956