Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ferrari, s ktorým získali tri zlaté medaily

Najznámejší slovenský tanečný pár Helena Kašická, Peter Vidašič vybojoval na majstrovstvách Európy v tancoch na vozíku až tri zlaté medaily.

31.10.2016 13:10
Helena Kašická, Peter Vidašič, tanec, vozík,... Foto:
Tanečný pár Helena Kašická, Peter Vidašič na domácom parkete.
debata

Premiérový titul európskych šampiónov si vybojovali v štandarde. Zlato sa im lesklo na krku aj za freestyle a latino.

Tanečný pár Helena Kašická, Peter Vidašič na domácom parkete niekoľkokrát potvrdil, že patrí k absolútnej špičke. Kým tanečný šport je mimoriadne náročný aj pre zdravých športovcov, v prípade zdravotne znevýhodnených sa to ešte znásobuje. „Prvý vozík, na ktorom Helenka tancovala, bol asi o tridsať centimetrov nižší, takže ja so musel byť hlavne pri štandardných tancoch o tridsať centimetrov nižšie v kolenách,“ vysvetľuje Peter Vidašič. S firmou, ktorá vyrába vozíky pre handicapovaných, preto postupne vyvinuli ich súčasné „ferrari“. Kým klasický vozík váži približne pätnásť kilogramov, Kašická tancuje na vozíku s hmotnosťou sedem kilogramov. "Je stabilný, vie rýchlo rotovať, takže sa nám tancuje ľahšie. Ja ušetrím energiu, tanec vyzerá kompaktnejšie a ľahšie, pochvaľuje si Vidašič.

Pre viacnásobných majstrov sveta a Európy sú tri zlaté medaily na európskom šampionáte historickým úspechom. Súperov vo všetkých kategórách, v ktorých nastúpili, výkonmi doslova prevalcovali. “Keď sme dotancovali latino, tak mi všetci hovorili, že to vôbec nebolo dobré. Musel som to ísť von predýchať, lebo naozaj boli kritickí. Napokon sme vyhrali a priznali sa, že si len zo mňa robili žarty. Ja som im uveril,” povedal krátko po zisku tretej medaily Peter Vidašič.

Premiérový titul európskych šampiónov si vybojovali v štandarde. Zlato sa im lesklo na krku aj za latino a freestyle. “Teším sa na oslavy, po dvoch medailách sme sa sústredili ešte na tretiu súťaž a nechceli sme oslavovať. No teraz chcem byť aspoň trošku s rodinou a s kamarátmi tanečníkmi to poriadne osláviť,”priznala dojatá Helena Kašická.

Darilo sa aj Márii Gazdíkovej s Marošom Olejárom, ktorí si zo Spoločenského pavilóna odniesli dva kovy.

K striebru z freestylu pridali v štandarde bronz. Ako prví sa však z medaily pre Slovensko tešili v úvodný deň šampionátu Mária Dutková s Martinom Šolcom vo freestyle svojej kategórie, kde vybojovali bronz.

“Tancovalo sa mi super, publikum bolo úžasné a bujaro povzbudzovalo, ” povedala šťastná Mária. Na šesť medailí pre Slovensko je hrdý aj šéf Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. “Košice potvrdili, že sú tanečné mesto. Určite sa budú uchádzať aj o svetový šampionát. Dokázali, že vedia kvalitne zorganizovať podujatie na navyššej úrovni,” hovorí o plánoch Riapoš.

Košickí diváci vytvorili počas troch súťažných dní doslova hokejovú atmosféru. Okrem domácich reprezentantov si dobroprajné publikum pochvaľovali aj súťažiaci z ostatnch krajín. V posledný deň šampionátu sa z titulu medzi ženami v kategórii freestyle tešila Ukrajinka Alena Činká a za latino putuje titul takisto k našim susedom na Ukrajinu a to vďaka Alene Dankevičovej s Ivanom Zamigom.

Vysokú profesionalistu a úroveň výkonov ocenila i ambasádorka šampionátu, profesionálna tanečnica Natália Glosíková: “Kým u zdravých tanečníkov dbáme najmä na kroky, v prípade zdravotne znevýhodnených, to, žiaľ možné nie je. Ja by som odporučila zdravým tanečníkom prísť sa pozrieť a zobrať si veľký príklad z týchto kolegov. Ich výraz, ktorý je v tanci mimoriadne dôležitý, je častokrát na oveľa profesionálnejšej úrovni.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tanec #Helena Kašická #Peter Vidašič #latinskoamerické tance