Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medzi lyžiarmi to stále vrie. Vyriešiť to môže mimoriadna konferencia

Slovenská lyžiarska asociácia momentálne má spôsobilosť prijímateľa verejných finančných prostriedkov a to až do ukončenia ministerských kontrol, ktoré sú voči nej vedené. Toto vyjadrenie hlavnej kontrolórky športu na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu Alice Fisterovej je v rozpore s tvrdením prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie Františka Repku.

28.09.2016 15:24 , aktualizované: 18:10
Michal Rajčan Foto: ,
Predseda ÚAD Michal Rajčan počas tlačovej konferencie predsedníctva Úseku alpských disciplín.
debata

Ten sa na utorkovej tlačovej konferencii vyjadril, že SLA nemôže disponovať pridelenými prostriedkami na rok 2016, lebo túto možnosť pozastavilo predbežné opatrenie súdu a že asociácia pracuje v krízovom režime.

„SLA spĺňa podmienky a môže čerpať prostriedky pridelené z ministerstva školstva na rok 2016. Naopak, hrozí jej, že túto spôsobilosť môže stratiť,“ reagoval šéf Úseku alpských disciplín Michal Rajčan na stredajšej TB tohto úseku SLA a pokračoval vo vysvetľovaní: „Príčinou súčasného stavu nie je údajný spor vo vnútri asociácie, ani predbežné opatrenia súdu. Skutočnou príčinou vzniknutej situácie sú kroky vedenia SLA, ktorými boli porušené platné stanovy asociácie a sú v rozpore so zákonom o športe. Treba si uvedomiť, že predbežné opatrenia súdu nepozastavilo činnosť SLA ako takej, ale platnosť stanov a platnosť konferencie SLA z 29. mája 2016. Nejde teda o spory a hašterenie, ale o zásadný problém, ktorý treba odstrániť.“

Podľa Rajčana súčasný problém môže vyriešiť zvolanie mimoriadnej konferencie SLA, na ktorej by sa prijali stanovy zodpovedajúce zákonu o športe, ktorý vstúpil do platnosti 1. januára 2016. „Na stretnutí za spoločným stolom, ako ho avizoval prezident SLA Repka, sa na budúci týždeň zúčastníme. Diskusia musí prebiehať. Potom by sa však mala uskutočniť mimoriadna konferencia, ideálne čo najskôr. Zdôrazňujem, že Úsek alpských disciplín nebojuje o moc, chce len transparentné fungovanie v duchu zákona a vytváranie čo najlepších podmienok pre reprezentantov a zároveň aj fungovanie mládežníckeho lyžovania na Slovensku,“ skonštatoval Rajčan. Na otázku, čo konkrétne tvorí nesúlad v stanovách SLA, čo bolo podnetom aj na súdnu žalobu zo strany alpských lyžiarov, odpovedal: „Spôsob zvolania májovej konferencie bol v rozpore s platnými stanovami a delegačný kľúč je zasa v rozpore so zákonom o športe.“

„Dokedy budeme zvolávať nové konferencie a robiť nové voľby? Kým to nebude zjazdárom vyhovovať?,“ pýta sa v reakcii na stredajšiu TB ÚAD prezident SLA František Repka. „Dnes niektorí predbiehajú rozhodnutie súdov, interpretujú zákon po svojom, osočujú predstaviteľov asociácie a pritom všetkom používajú svoje vlastné deti k tomu, aby vyvolali verejný tlak. Tak ako za všetkým, aj za týmto kvázi sporom sú peniaze. Viac k tomu nemám čo povedať,“ dodal vo svojej reakcii F. Repka.

Predstavitelia ÚAD považujú za zavádzanie verejnosti vyjadrenie prezidenta SLA, že v súčasnosti nemôže prihlasovať pretekárov na medzinárodné podujatia. „V lete sme boli na pretekoch na Novom Zélande a sme riadne prihlásení aj na prvé podujatie Svetového pohára v rakúskom Söldene (22.- 23. 10.), kde musí byť prihláška podaná 30 dní dopredu,“ potvrdil Tomáš Žampa, otec a tréner Adama a Andreasa Žampovcov.

Prezident SLA František Repka na utorkovej TB okrem iného uviedol, že za východisko zo súčasného „kritického“ stavu v asociácii považuje dve možnosti: „Buď nám pomôže štát, alebo si pomôžeme my sami. V tom druhom prípade by to bolo bolestivé. Musel by v podmienkach SLA nastúpiť krízový scenár, ktorý teraz ešte nejdem konkretizovať.“ Otec jednej z najúspešnejších slovenských lyžiarok súčasnosti Petry Vlhovej na stredajšej TB ÚAD SLA navrhuje aj tretiu možnosť. „Možno by bolo dobré úplne zaniknúť, aby vznikla nová lyžiarska asociácia. To je môj názor,“ uviedol Igor Vlha.

Šéf ÚAD SLA Michal Rajčan tvrdí, že fungovanie SLA pod súčasným vedením, ktoré napriek tomu, že chce byť prijímateľom štátnej pomoci, nerešpektuje zákon ani oficiálne štátne inštitúcie, je obrovským rizikom. „SLA namiesto toho, aby urobilo nápravu, venuje energiu a čas nezmyselným podaniam na rôzne štátne orgány, ktorými spochybňuje kompetentnosť a správnosť rozhodnutí ministerstiev,“ doplnil Rajčan.

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #SLA #František Repka #Michal Rajčan