Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadácia ponúka talentom pomocnú ruku

Ukáž sa! Ukázali sa - a možno o nich budeme ešte počuť. Športom žijú a túžia v ňom vyniknúť. Najsmelší a najvytrvalejší aj pod piatimi kruhmi.

20.09.2016 20:00
ukáž sa, Foto:
Dvanásť športových talentov z projektu Ukáž sa si včera prevzalo šek s finančnou podporou.
debata

V doznievaní olympijských a paralympijských hier v Riu de Janeiro vyhodnotila včera Nadácia Slovenského olympijského výboru projekt Ukáž sa. Ponúka finančnú podporu športovým talentom vo veku od 12 do 18 rokov.

„Prežívame slávnostný deň. Projekt sme spustili v apríli. Predchádzala mu dlhšia diskusia, vzišiel z myšlienky pomôcť športovým nádejám, ktorých brzdí napríklad neľahká ekonomická situácia, prípadne nejaká iná bariéra. Radi im na istý čas podáme pomocnú ruku. Sociálny aspekt bol jedným z faktorov, na ktorý sme pri žiadostiach prihliadali,“ konštatoval Anton Siekel, predseda Správnej rady Nadácie Slovenského olympijského výboru.

Výsledky hlasovania v projekte Nadácie SOV Ukáž sa:
1. Adam Halas (plávanie) 3915 hlasov (15,58 %), 4000 eur, 2. Simona Antalová (lyžovanie) 3617 (14,40 %), 3500, 3. Oliver Kubačák (krasokorčuľovanie) 3089 (12,30 %) 3000, 4. Jana Vaňušaniková (karate) 2871 (11,43 %) 2500, 5. Vanda Michalková (športové lezenie) 2700 (10,75 %), 2500, 6. Zuzana Švejdová (atletika, 1500 m) 2238 (8,91 %) 2500, 7. Dominika Kincelová (džudo) 1808 (7,2 %), 2000, 8. Slavomír Adam (triatlon) 1302 (5,18 %), 2000, 9. Lukáš Ottinger (biatlon) 1273 (5,07 %) 2000, 10. Zuzana Paňková (kanoistika) 1258 (5,01 %), 2000, 11. Patrik Nagy (bikros) 750 (2,99 %), 2000,12. Daniel Bisaha (atletika, desaťboj) 300 (1,19%) 2000.

O projekte informovala na svojej webovej stránke i na sociálnych sieťach. Prišlo jej 75 žiadostí. „Nebolo ľahké vybrať z nich dvanásť najpútavejších príbehov, ktoré zodpovedajú kritériám na podporu. Strávili sme veľa času nad tým, ako a koho určiť do tucta. O poradí v ňom i výške príspevku rozhodla potom verejnosť hlasovaním. Skončilo sa 21. augusta v záverečný deň OH 2016 v Riu. Do hlasovania sa zapojilo 50 000 ľudí, z ich hlasov bolo 25 121 platných. Rozdelili sme 30-tisíc eur. Štartovacia suma je odvážna. Priaznivý ohlas verejnosti nás potešil, o projekte rokujeme s ďalšími partnermi. Dnes sme sebavedomejší, veríme, že sme začali zmysluplnú akciu, ktorá má všetky predpoklady pokračovať,“ dodal Siekel.

Jedným z ambasádorov projektu je Juraj Minčík, bývalý úspešný vodný slalomár, tréner olympijských víťazov bratrancov Škantárovcov.

„Je viac faktorov, prečo je projekt užitočný. Propaguje olympizmus, šport ako taký, pomáha talentom. Sú rodiny i športovci, ktorí nemajú peňazí nazvyš, a tak im finančný príspevok pomôže. Sčasti vieme eliminovať, ak je niekto šikovný, no nemôže si všetko zabezpečiť. Vieme mu pomôcť, aby na svoj šport nezanevrel a pokračoval ďalej. Pomáhať talentovaným športovcom považujem za správne,“ zdôraznil.

Rišo Nagy mi v bazéne nedal šancu. Zatiaľ

Z tucta talentov, ktoré vedenie nadácie finančne podporilo, dostal najviac hlasov 17-ročný plavec Adam Halas, 9-násobný juniorský majster Slovenska z Voderad. „Plávaniu venujem všetok čas, veľmi ma baví, hoci neraz aj bolí,“ tvrdí.

Prekvapilo vás, že ste vyhrali – alebo ste to očakávali?
To sa nedá očakávať. Veľmi ma potešilo, že som dostal najviac hlasov.

Vedeli ste, že taký projekt existuje?
Nevedel som, ale potom som sa o ňom dozvedel a našiel informácie.

A prihlásili ste sa…
Prihlásili ma rodičia – po dohode so mnou. Vyskúšali sme to a vyšlo to. Máme z toho radosť.

Najviac hlasov dostal 17-ročný plavec Adam... Foto: JÁN LUKY
adam halas, nadácia, ukáž sa Najviac hlasov dostal 17-ročný plavec Adam Halas (vpravo).

Ako dlho sa venujete plávaniu?
Od desiatich rokov súťažím, od ôsmich plávam.

Nezačali ste trochu neskoro?
Bolo to neskoro, ale snažím sa vyrovnávať sa s tým. V tréningu zaberám, čo to dá.

Na čo miniete finančnú podporu?
Plávanie síce nepatrí medzi najdrahšie športy, ale aj tak je dosť ekonomicky vyťažujúce. Dá sa to však zvládnuť a s touto pomocou to bude oveľa lepšie. Pomôže mi neskutočne.

V čom najviac?
Účasť na pretekoch čosi stojí, aj sústredenia, strava, športové a výživové doplnky. Budem si môcť viac dovoliť i investovať do prípravy.

Doteraz všetko finančne zabezpečovali rodičia?
Áno – a niečo aj klub STU Trnava.

Ako často trénujete?
Každý deň dvakrát – okrem stredy, keď mám jeden tréning. Denne zaplávam trinásť kilometrov. Študujem na Športovom gymnáziu J. Herdu v Trnave, škola mi vychádza v ústety.

Na akú disciplínu sa zameriavate?
Dvesto metrov polohovka, tá ma najviac baví, čiže venujem sa všetkých štyrom spôsobom. Potom nasleduje polohovkárska stovka a motýlik.

Váš doterajší najväčší úspech?
Pred rokom som na svetovom šampionáte v Singapure skončil na 26. mieste. Tento rok som bol dvadsiaty prvý na majstrovstvách Európy v Maďarsku. Utvoril som aj nový slovenský rekord v juniorskej kategórii.

Máte plavecký vzor?
Mám – Riša Nagya. Keď som videl, ako maká na pretekoch, zaujalo ma to. Stretli sme sa na majstrovstvách Slovenska, tam som ho videl po prvý raz. Spolu sme podebatovali, a aj súťažili. Ale – nemal som šancu. (so smiechom). Zatiaľ…

Najbližší cieľ?
Stále sa zlepšovať, prekonávať sám seba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Nagy #Ukáž sa!