Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tóth: Hneď som tu, zájdem si len do Ria po zlato

Povýšenie, vojenské cvičky, finančná odmena - a elektrická dvojkolka. To je odtajnenie prekvapení, ktoré avizoval minister obrany SR Peter Gajdoš ako darček olympijskému víťazovi v chôdzi na 50 km Matejovi Tóthovi.

20.09.2016 09:30
Matej Tóth Foto: ,
Olympijský víťaz z Ria Matej Tóth.
debata

Vedenie ministerstva včera prijalo úspešných olympionikov, členov Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica. Gajdoš vošiel do miestnosti, kde čakali slovenskí reprezentanti a ich tréneri, na elektrickej dvojkolke. Zaparkoval ju pred Tóthom. A ten na nej po stretnutí odišiel už ako nadporučík.

„Nedočkavo som čakal na tento deň. Za to, ako ste reprezentovali Slovenskú republiku a rezort obrany, si zaslúžite našu úctu,“ uviedol minister Gajdoš v krátkom príhovore a spomenul i výsledky prítomných.

„Počul som o Tóthových zdravotných problémoch pred odchodom do Ria. Bol som z toho smutný, no som nesmierne rád, že všetko dobre dopadlo. Mateja si vysoko vážim, je príklad výnimočného človeka, profesionálneho vojaka, bojovníka, športovca, ktorý vkladá do súťaženia celé srdce. Považujem ho za novodobého hrdinu a srdečne mu ďakujem. Darujem mu tento pekelný stroj (dvojkolka – pozn.), aby si oddýchol a odviezol sa, keď bude mať problémy s nôžkami. A keď získa ďalšie zlato, príde ďalšie prekvapenie,“ naznačil minister.

Na dvojkolke svieti i motivačný nápis: Hneď som tu, zájdem si len do Ria po zlato – aby bolo jasné, komu patrí.

Ktorý darček olympijského víťaza najviac prekvapil? „Dvojkolka je milá, úsmevná. Zíde sa mi. Môj tréner už bude môcť ísť so mnou celý tréning. Povýšenie je pre mňa veľká česť, týka sa aj sociálneho zabezpečenia, platu. Ide však hlavne o vojenskú poctu, môžem prešívať strieborné gombíky na dôstojnícku hodnosť. Vždy som sníval o tom, že budem profesionálnym vojakom. Dukla je pre mňa najlepšia a jediná alternatíva. Ak by som nebol členom Dukly, nebol by som ani v Riu,“ zdôraznil zlatý Tóth.

Petrovi Gellemu, Jurajovi Tužinskému, Jakubovi Grigarovi, Marcelovi Lomnickému a trénerom odovzdal minister pamätné plakety a finančnú odmenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Rio 2016 #chôdza