Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Šamoríne o svetovom šampiónovi rozhodli veterinári

Pred záverom majstrovstiev sveta vo vytrvalostnom jazdení členovia výpravy Spojených arabských emirátov rozdávali divákom vôkol cieľa malé dubajské vlajočky. Ich krajan Saif Ahmad Al Mozroui ho preťal mávajúc veľkou. V priamom prenose dubajskej televízie.

19.09.2016 15:20
Twyst Maison Blanche, jazdectvo, drezúra, kôň,... Foto:
Svetovým šampiónom vo vytrvalostnom jazdení sa stal Španiel Jaume Punti Dachs v sedle 9-ročného sivka Twyst Maison Blanche.
debata

Tretí docválal jeho krajan Al Marri. Medzi nimi Uruguajec Rivera Iriarte. Medailu však nezískal ani jeden! Šampiónom sa stal štvrtý v cieli: 47-ročný Španiel Jaume Punti Dachs v sedle 9-ročného sivka Twyst Maison Blanche. Vlani v Šamoríne získal európsky titul, po roku aj svetový. Dokonca dva: Španieli vyhrali aj súťaž družstiev.

Zo slovenskej pätice šamorínskeho klubu Napoli došla do cieľa len Petra Hubačová – na 39. mieste. Líder Mario Hoffmann, na lanských ME dvanásty, mal po 40 km iba 9-minútovú stratu na vedúcich jazdcov, bol na 21. mieste. Ku koncu 2. kola však nešťastne spadol, zranil sa, dokončil ho, ale na tretie už nenastúpil.

Za cieľom je ešte jeden…

V enduro-súťažiach sú dva ciele, rozhodujúca je záverečná veterinárna kontrola. Svetová federácia nasadila kurz ráznej ochrany zdravia koní. Na MS naň dohliadalo 27 veterinárov, prehliadali ich stav po každej z piatich etáp 160-kilometrovej trate.

V štartovej listine figurovalo 133 jazdcov a koní z rekordného počtu 45 krajín, ale vo výsledkovej sa medzi klasifikovanými objavilo len 47 (35 percent)! Okrem štyroch prípadov (jeden Hoffmannov) kone stiahla veterinárna komisia. Z 23 päťčlenných družstiev dokončilo súťaž aspoň v minimálnom trojčlennom zložení len sedem!

„Každého koňa posudzujú traja veterinári z troch rozdielnych krajín a v prípade pochybností o zdravotnom stave či kondícii radšej ho do ďalšieho kola nepustia. Po takomto podujatí majú kone povinnú 60-dňovú prestávku,“ vysvetlil športový riaditeľ MS Alexander Nálepka. I v Šamoríne boli dopingoví komisári, ktorí koňom odoberali vzorky moča a krvi.

Dvaja vládcovia, jedna medaila

Z arabského sveta pochádza plemeno vynikajúce (o. i.) vytrvalosťou, takže je logické, že sa v ňom konské maratóny tešia obrovskej popularite. Ilustráciou bola osobná účasť premiéra Spojených arabských emirátov a zároveň dubajského vládcu, aj bahrajnského kráľa. Obaja mali na štarte jedného zo synov.

Jazdci emirátov snívali o štvrtých tituloch, ale nedočkali sa ich v súťaži jednotlivcov ani v družstvách. Neklasifikovali ani jediného z pätice SAE! Dubajský korunný princ Hamdan bin Mohammed Rašíd Al Maktúm, obhajca a víťaz Svetových jazdeckých hier 2014, bol po štvrtej etape druhý, ale jeho Ramaaha veterinári do poslednej nepustili – nepozdávala sa im jeho chôdza. Koňa 19-ročného šejka Hameda Dalmooka Al Maktúma stiahli už o kolo skôr a legendárna 15-ročná kobyla Ajayeb, v ktorej sedle bol ďalší šejk Rašíd Dalmook, si vo štvrtom zlomila nohu a museli ju utratiť.

Zvyšní dvaja emirátski jazdci docválali na zlatej a bronzovej pozícii, no tých diskvalifikovali po súťaži. V sobotu sa na Slovensku lámalo počasie. Obloha hrozila mrakmi a občas lialo – napokon sa však na nej zjavila dúha. Jazdecký svet ako keby lámal cez koleno problém arabskej suverenity na dlhých tratiach. Renomovaná športová webová stránka insidethegames označila výsledky šamorínskych MS za kontroverzné.

Bez medaily však Arabi neodišli: bronz získal bahrajnský šejk Nasser bin Al Chalifa. „Súťažíme ako bratia a aj víťazstvo jazdca Spojených arabských emirátov by sme vnímali ako triumf Bahrajnu,“ spolupatrične vyhlásil bahrajnský kráľ Hamad bin Isa Al Chalifa.

Dubajský šejk Mohammed bin Rašíd Al Maktúm, svetový šampión 2012, nedal najavo pocit skrivodlivosti – možno aj preto, že nový španielsky majster sveta Punti Dachs bol predčasom trénerom v emirátoch a pripravoval kone, na ktorých on a jeho príbuzní žali úspechy. V Dubaji sa zoznámil aj s manželkou Mariou Alvarez Pontonovou, ktorá získala tituly 2008 a 2012. V sobotu v Šamoríne nedokončila – lebo veterinári…

Jednotlivci: 1. Jaume Punti Dachs, kôň Twyst Maison Blanche 6:46:42 h, 2. Alex Moral Luque (obaja Španielsko), Calandria PH 6:47:32, 3. Nasser bin Hamad Al Chalifa (Bahrajn), Waterlea Dawn Treader 6:49:47,… 39. Petra Hubačová (SR), Ocaz 7:57:30.
Družstvá: 1. Španielsko (Dachs, Moral, Coll Soy) 20:43:01, 2. Francúzsko 23:38:34, 3. Holandsko 23:45:16.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Šamorín #jazdectvo