Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

VIDEO: Bratská láska. Triatlonista obetoval úspech a pomohol súrodencovi

Slovenský reprezentant Richard Varga obsadil 28. miesto vo finálových pretekoch Svetovej triatlonovej série v mexickom Cozumeli.

19.09.2016 11:55
Bratia Brownleeovci. Foto:
Bratia Brownleeovci.
debata

V hlavnej kategórii mužov (súťažilo sa v olympijských objemoch 1,5 km plávanie – 40 km bicykel – 10 km beh) sa víťazom Veľkého finále stal Juhoafričan Henri Schoeman a Španielovi Mariovi Molovi stačilo piate miesto na to, aby ho korunovali za svetového šampióna ročníka 2016. V súčte sezóny predstihol o 4 body Brita Jonathana Brownleeho. Vargovi patrí celkovo 34. miesto.

Veľké finále na ostrove Cozumel malo neobyčajne dramatické vyvrcholenie. Ešte 700 m pred cieľom pretekov bol na čele Jonathan Brownlee a britský favorit bežal v ústrety celkovému triumfu. Lenže potom ho premohla obrovská horúčava v kombinácii s vlhkosťou, začal sa potácať a hrozil mu kolaps.

Jeho brat Alistair bežiaci neďaleko neho mu pomohol a spoločne prešli cieľom, hoci prišli o možné víťazstvo. To si napokon odniesol prvýkrát v kariére z pretekov tohto formátu Juhoafričan Schoeman, keď mal pred britskou bratskou dvojicou náskok 18 sekúnd. Ešte viac sa však tešil piaty Mola, ktorý v sumáre sezóny tesne ubránil líderskú pozíciu pred Jonnym Brownleem. Podľa BBC dvojnásobný olympijský medailista Jonathan Brownlee v cieli napokon skolaboval a previezli ho do nemocnice na pozorovania.

Tam mu poskytli infúzie, ale mal by byť v poriadku. Rozhodcovia riešili španielsky protest o prípadnej diskvalifikácii J. Brownleeho, ktorý by bez bratovej pomoci zrejme nedobehol do cieľa. Napokon protest zamietli a výsledky ponechali v platnosti, keďže podľa pravidiel Medzinárodnej triatlonovej únie súťažiaci môže prijať pomoc od iného účastníka pretekov.

„Myslím si, že som sa zachoval správne. Svetové finále je veľké podujatie, ale nemohol som inak. Sám som podobnú situáciu zažil pred pár rokmi na pretekoch v Londýne. Ak sa kilometer pred cieľom ocitnete v zdravotných problémoch a lekárska pomoc nie je nablízku, je to veľmi nebezpečná situácia,“ cituje portál triathlon.org dvojnásobného olympijského víťaza Alistaira Brownleeho.

„Predovšetkým chcem povedať, že takýmto spôsobom som nechcel dosiahnuť celkové víťazstvo. Ocitol som sa šťastne na piatom mieste a Jonny mal v závere problémy. Podľa vývoja pretekov som bol už prakticky zmierený s celkovým druhým miestom, ale v závere som si vravel, že ešte zabojujem. Opakujem, takto som nechcel vyhrať, ale aj toto je triatlon,“ uviedol Mario Mola, ktorý mal veľké časové manko na Brownleeovcov po plaveckej aj cyklistickej časti. Skvelý beh ho však posunul k titulu. Stal sa po Ivánovi Raňovi a Javierovi Gómezovi tretím Španielom s prestížnym sezónnym triumfom. Fenomén Gómez ich má na konte celkovo päť, z toho hetrik z ostatných troch sezón. Pred ním sa v rokoch 2011 a 2012 tešili z celkového víťazstva práve Alistair a Jonathan Brownleeovci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Varga