Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Metelka: Pocity ešte nedokážem opísať

Cyklistický areál Pontal, juhozápadne od Ria, bol v stredu ostrovčekom slovenskej radosti. Časovku odštartovali handbikerka Anna Oroszová ôsmym a tandem zrakovo postihnutého Vladislava Janovjaka s pilotom Jánom Gallikom štrnástym miestom. A potom to prišlo!

15.09.2016 22:12
Jozef Metelka Foto:
Jozef Metelka.
debata

V kategórii C4, kde štartujú cyklisti s poškodením dolných končatín, nastúpili na trať Jozef Metelka a Patrik Kuril. Prvý mal už za sebou dva famózne medailové večery na dráhe, druhý absolvoval na paralympiáde svoju premiéru. Preteky sa konali v úmornej horúčave, ale pohľad na výsledkovú tabuľu v cieli bol napokon balzamom pre všetkých Slovákov, ktorí prišli oboch povzbudiť. Metelka zvíťazil, Kuril dorazil do cieľa tretí.

„Dozvedám sa to až teraz od vás. Ale som veľmi šťastný, zrejme to bola moja najrýchlejšia časovka v kariére, ktorej tieň asi už nikdy neprekročím. Som prekvapený, že je to medaila, trať totiž vyhovovala úplne iným typom jazdcov ako som ja,“ povedal v hlúčiku novinárov Kuril, žijúci v Tatranskej Štrbe, ktorý stihol vyštudovať dve vysoké školy.

Medaila z Ria je určite pre neho zadosťučinením za príkoria, ktoré prežil. Športový multitalent bol majstrom Európy i víťazom Svetového pohára v zimnom triatlone zdravých. V roku 2005 sa mu postavila počas cyklomaratónu v Kremnických vrchoch do cesty hrdzavá rampa, ktorú zabudli organizátori zdvihnúť a náraz mu prakticky odtrhol nohu.

Jozef Metelka, ktorému museli pre zmenu amputovať časť ľavej nohy doktori po havárii vo Veľkej Británii, bol po pretekoch totálne vyčerpaný. Tentokrát nemal ani pomyslenie na tanec samby v sedadle svojho tátoša, ktorým v sobotu po víťaznom finále doslova pobláznil divákov na zaplnenom velodrome.

„Pocity ešte nedokážem opísať, uvedomím si to asi až neskôr. Som totiž veľmi unavený, dal som do toho všetko. Trať mi vyhovovala, veď to bola rovina“, dostal napokon zo seba už dvojnásobný paralympijský víťaz, ktorý počas úspešného týždňa stihol absolvovať aj vystúpenie v britskej prestížnej relácii "Last leg“ (Posledná etapa). Tú za jednu hodinu sledovalo približne osem miliónov ľudí. „Dostal ma tam môj tréner Kylie Manners a bol to super pocit,“ dodal.

Dve medaily z Pontalu mali aj ďalší radostný rozmer. Vďaka nim sa celkový zisk zo všetkých doterajších paralympiád v ére samostatného Slovenska podarilo zaokrúhliť na rovnú stovku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Metelka