Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nová zostava, staré ambície. Vylovia vodáci medailu?

Májový vodnoslalomársky európsky šampionát v Liptovskom Mikuláši definitívne ukončil boje o olympiádu v Riu.

27.07.2016 08:00
Matej Beňuš Foto: ,
Rád by som pokračoval v tradícii Martikána a doviezol domov cenný kov, vraví Matej Beňuš.
debata (1)

Namiesto legiend Michala Martikána či bratov Petra a Pavla Hochschornerovcov budú Slováci pod piatimi kruhmi držať palce novým, takmer neopozeraným tváram.

Kanoista Matej Beňuš, kajakár Jakub Grigar a deblkanoisti Ladislav a Peter Škantárovci sa predstavia na vrcholnom podujatí po prvý raz. Kajakárku Janu Dukátovú čaká po Londýne 2012 druhý štart pod piatimi kruhmi.

Voda bude rovnako mokrá

Päťčlenná slovenská výprava spolu s realizačným tímom v nedeľu neskoro večer priletela do Ria. „Dobré ráno z olympijskej dediny! Začína sa super deň. Dorazili sme, keď už bola tma, takže sme z dediny ani okolia veľa nevideli. Všetko na nás čaká neskôr,“ píše na sociálnej sieti Dukátová.

Športový riaditeľ Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Róbert Orokocký má jasno v tom, kde by sa slovenské lode mali v Brazílii pohybovať. „Olympiáda sa začala už pred rokom, keď krajiny museli prejsť internou kvalifikáciou. Vystúpiť z tieňa takých ikon ako Martikán, Hochschornerovci či Kaliská nebolo pre terajších reprezentantov jednoduché. Týmto dokázali, že na olympiádu patria a majú na ňu výkonnosť. Všetky štyri lode budú bojovať o cenné kovy. Verím, že keď naše lode predvedú to, na čo majú, získame minimálne jednu medailu.“

Najmladším členom tímu je Grigar. Len 19-ročný Lipták má najmenej skúseností, no spomedzi ostatných najlepšiu formu. „Dukátová či Martikán mi dávali rady. Pre mňa bude olympiáda veľké prekvapenie. Všetci mi hovoria, že sú to iné preteky a že to nie je sranda. Podľa mňa je to presne o tom istom – jazdí sa identicky, voda bude stále rovnako mokrá. Snažím sa užívať si to. Začal som súťažiť preto, aby ma to bavilo. Nemá význam jazdiť, ak sa mám niečoho báť,“ tvrdí. Grigar sa nedávno stal majstrom sveta v K1 do 23 rokov, v pretekoch Svetového pohára obsadil druhú a šiestu priečku. „Všetko závisí od jedného dňa. Chcem predviesť taký výkon, s ktorým budem spokojný. Aká priečka to bude, uvidí sa až v Riu. Pomýšľam na finále, no stále sú to len myšlienky, ktoré môžu byť od reality vzdialené,“ zamýšľa sa obdivovateľ futbalistu Neymara či šprintéra Usaina Bolta.

Tradícia Martikána

V slovenských vodnoslalomárských vodách panuje najväčšia konkurencia v disciplínach C1 a C2 mužov. Niekoľko rokov boli jej tvárami na olympiádach Martikán, ktorý získal dve zlaté (Atlanta 1996 a Peking 2008), dve strieborné (Sydney 2000 a Atény 2004) a jednu bronzovú medailu (Londýn 2012) a bratia Hochschornerovci, ktorí sú trojnásobnými olympijskými šampiónmi (Sydney, Atény a Peking) a bronzovými medailistami z posledných Hier v Londýne. Časy sa však zmenili.

„Som v radostnom očakávaní, konečne mi vyvrcholí sezóna. Pripravoval som sa na to veľmi dlho, už sa neviem dočkať. Kanál mi sedí, je na rozmedzí medzi silovým a technickým. Rád by som pokračoval v tradícii Martikána a doviezol domov cenný kov. Keď si po mojej finálovej jazde poviem, že to bolo kvalitne zajazdené, budem spokojný,“ vraví Matej Beňuš, ktorý v národnej kvalifikácií zdolal okrem Martikána aj šampióna z tohtoročných ME Alexandra Slafkovského. Ešte nabitejšie to na spenenom Váhu bolo v súťaži deblkanoistov. Víťazné karty zostali v rukách bratrancom Škantárovcom, ktorí za sebou nechali majstrov Európy Kučeru s Bátikom aj Hochschornerovcov.

„Veľmi sa tešíme, je to vrchol našej kariéry. Po dlhých rokoch sme sa konečne dostali na olympiádu. Boli sme pripravovaní na to, že Hry sú tou najvyššiou športovou métou, ktorá so sebou prináša aj veľkú dávku stresu. Musíme sa snažiť ho eliminovať, aj keď to zrejme nepôjde úplne. Zbytočne by nám totiž zväzoval ruky. Musíme sa sústrediť len na seba,“ vraví Ladislav.

V lodi za ním sediaci Peter o medailových ambíciách či umiestneniach hovoriť nechce. „Boli sme v Riu na štyroch sústredeniach a každý raz zmenili umiestnenie brán aj charakter vody. Kanál sa nám veľmi páči a vyhovuje nám. Budú to skvelé preteky. Verím, že sa nám bude dariť a potvrdíme naše kvality. Na čo to bude stačiť, si musíme počkať,“ priznáva s tým, že obaja si od vodnoslalomárskej driny radi oddýchnu pri knihe.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #vodný slalom #Jakub Grigar #Rio 2016 #Ladislav a Peter Škantárovci