Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampanské na oslavu, whisky na pohreb. Doping je smrťou ruského športu

Šampanské, na ktoré pozval ruský prezident Vladimir Putin do svojej rezidencie s ministrom športu Vitalijom Mutkom medailistov po zimnej olympiáde v Soči 2014, dostáva smrtiacu príchuť.

20.07.2016 08:00
Soči, kruhy Foto: ,
Olympijské kruhy sa odrážaju v zrkadle - v Olympijskom parku v Soči.
debata (6)

Rusko sa na domácej zimnej olympiáde pod palmami stalo medailovo najúspešnejšou krajinou (aj vďaka naturalizovaným športovcom). Megalomanská zimná olympijská rozprávka stála krajinu 51 miliárd dolárov, čo je historicky bezkonkurenčne najvyšší účet za sviatok pod piatimi kruhmi.

Rodčenkov ušiel a hovoril

Ako vychádza najavo, túto horibilnú sumu môžu oveľa bolestivejšie prekonať nevyčísliteľné následky dopingových škandálov a ich dosah na ruský šport. Dobiehajú ho nekalé praktiky, ktorých pričinením sa Rusko krátko po Hrách v Soči 2014 vyhrievalo v medailovej sláve.

„Čo sa týka Soči, ruská reprezentácia vyhrala hodnotenie krajín zaslúžene. Naši športovci sa nepripravovali len na Soči, súťažili aj na mnohých podujatiach Svetového pohára. Nijaký, aj čo ako sofistikovaný program ich nemohol uchrániť od pravidelných dopingových kontrol, ktorým sa ruskí športovci podrobovali v predchádzajúcich rokoch,“ konštatoval Mutko. Aj on v súčasnosti čelí podozreniam, neuveriteľnej blamáži a obrovskej hanbe.

V správe Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) sa okrem iného uvádza, že bývalý riaditeľ moskovského antidopingového laboratória Grigorij Rodčenkov pre americký denník The New York Times priznal, že sa podieľal na manipuláciách so vzorkami. Uviedol, že pri podvodoch mu asistoval neznámy muž, zrejme príslušník ruských bezpečnostných zložiek. Podľa Rodčenkova so vzorkami športovcov operovali tak, že im odobrali čistý moč ešte pred začiatkom ZOH 2014 a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódovky či dojčenskej vody. Počas hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne.

Pripomeňme, ako Rodčenkov pre americký denník opísal manipuláciu so vzorkami. "Rozpúšťal som steroidy vo whisky Chivas pre mužov a v martini pre ženy. Miligram steroidu na mililiter alkoholu. Menoval aj troch olympijských víťazov, ktorí mali užívať jeho špeciálny pripravený koktail. Bežec na lyžiach Alexander Legkov, skeletonista Alexander Treťjakov a bobista Alexander Zubkov. Tri Alexandrov však doping pred časom jednoznačne odmietlo.

Rodčenkov po prevalení dopingových praktík odišiel do zámoria a začal odkrývať supertajné záležitosti. "Keď ľudia nadšene oslavovali medaily, my sme v noci pracovali, čo nám ruky stačili, pri výmene vzoriek.“ Zdôraznil, že dva týždne pred otvorením ZOH v Soči dostal list od námestníka ministra športu Jurija Nagornycha so zoznamom športovcov, ktorých vzorky bude potrebné zameniť. Počas Hier dostával vraj zoznamy každý deň. Manipulácia sa údajne diala pod dohľadom ruských tajných služieb. Mutka však Kremeľ podržal a tvrdí, že také závažné obvinenia predsa nemôžu stáť na jednom nedôveryhodnom človeku.

Dokument ARD spustil lavínu

Dopingové prípady ruských športovcov sa vyskytovali aj predtým (atléti, biatlonisti, vzpierači zápasníci), šlo však skôr o jednotlivcov, ktorých príslušné športové federácie potrestali. Pretože však škandálov pribúdalo, svet sa začal stavať k ruskému športu nedôverčivo. Chýbali však usvedčujúce dôkazy, že ide o dlhodobé porušovanie etických pravidiel.

Zlom nastal po tom, čo nemecká televízna stanica ARD odvysielala 3. decembra 2014 dokument. Upozornil na masové, systematické užívanie dopingu ruských atlétov i jeho krytie od vplyvných funkcionárov a veľkej korupcii, ktorá s tým súvisí.

Až 99 % špičkových ruských športovcov dopuje. Kupujú si zakázané preparáty, ktoré im odporučia lekári a na sústredenia odchádzajú so zásobami čistého moču pre prípad návštevy dopingových komisárov. Niektorí športovci sa ukrývali pod inými menami. A keď vzorky odovzdajú, zistenia sa retušujú, pričom nitky siahajú až k strešnej Medzinárodnej atletickej federácii. Za všetko sa platí a medzi príjemcami financií sú vrcholní funkcionári a tréneri.

Približne takýto systém fungovania poukázal dokument s názvom „Ako Rusko produkuje víťazov“. Opieral sa o výpovede atlétov, ktorí podľa ich vlastných slov boli súčasťou takéhoto procesu. Ruská maratónkyňa Julia Šobuchovová, ktorá si odpykávala dvojročný trest za doping, uviedla, že za falšovánie svojich testov zaplatila 450-tisíc eur. Strednotratiarka Julia Stepanovová, ktorá sa stala so svojím manželom hlavnou protagonistkou dokumentu, zasa priznala, že kompletnú dopingovú starostlivosť odvádzala 5 % svojich príjmov.

Dokument priniesol aj vyjadrenia niekdajšieho funkcionára národnej antidopingovej agentúry RUSADA Vitalija Stepanova a jeho manželky Julie, pod menom Rusanovová bývalej bežkyne na 800 m potrestanej za doping. Stepanovová obvinila trénerov z dodávania nepovolených substancií a uviedla, že šéf lekárskej komisie RusAthletics Sergej Portugalov zásoboval športovcov dopingom za päť percent z ich príjmov a bonusy z prémií za úspechy.

Manželia Stepanovovci sa následne v decembri 2014 natrvalo vysťahovali do Nemecka aj s osemmesačným synom. V novembri 2015 požiadali o politický azyl v Kanade – a Julia žiada o účasť na OH v Riu. V podozrení sa ocitlo aj moskovské laboratórium s akreditáciou WADA. To v novembri 2015 Svetová antidopingová agentúra s okamžitou platnosťou uzatvorila, lebo podľa nej manipulovalo s dopingovými vzorkami ruských atlétov.

McLaren žiada vylúčiť Rusov z OH v Riu

WADA po zverejnení dokumentu oznámila, že vyšetrovanie ruského dopingového škandálu okolo údajne inštitucionálne krytých podvodov bude viesť prvý prezident WADA Dick Pound. Do komisie menovali aj skúseného športového sudcu Richarda McLarena.

Práve na jeho podnet v pondelok Svetová antidopingová agentúra (WADA) odporučila Medzinárodnému olympijskému výboru (MOV) vylúčiť športovcov Ruska z účasti na blížiacich sa augustových olympijských hrách 2016 v brazílskom Riu de Janeiro. Uvádza sa to v súvislosti s najnovšími zisteniami kanadského právnika Richarda McLarena. WADA zároveň vyzvala, aby ruským štátnym predstaviteľom nepovolili vstup na medzinárodné športové podujatia vrátane olympijských hier. O tom sa včera horúčkovito rokovalo na pôde MOV i Športovom arbitrážnom súde.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #atletika #Rio 2016 #Soči 2014