Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijský výbor odložil verdikt o ruskej účasti v Riu

Medzinárodný olympijský výbor zatiaľ o prípadnom treste pre Rusko za štátom organizovaný doping nerozhodol.

19.07.2016 17:40 , aktualizované: 19:00
Rio 2016, olympijské kruhy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (83)

Chce počkať na verdikt medzinárodnej arbitráže CAS, ktorá by mala vo štvrtok vyriešiť odvolanie ruských atlétov, ktorých Medzinárodná atletická federácia IAAF vylúčila z hier v Riu de Janeiro.

MOV po dnešnom mimoriadnom zasadnutí výkonného výboru však zaviedol niekoľko predbežných opatrení. Predstavitelia ruského ministerstva športu nesmú do Ria rovnako ako osoby, ktorých mená sa objavili v správe vyšetrovacej komisie o organizovanom dopingu v čase zimnej olympiády v Soči.

Výbor tiež nechá znova preskúmať vzorky všetkých ruských športovcov zo Soči a nebude Rusku prideľovať organizáciu športových podujatí. Súčasne stanovil päťčlennú komisiu, ktorá sa bude ďalšiemu vyšetrovaniu škandálu venovať. MOV tiež poveril právnikov, aby zistili právne následky prípadného vylúčenia Ruska z hier v Riu.

„Začali sme zisťovať právne možnosti s ohľadom na kolektívne vylúčenie všetkých ruských reprezentantov z hier v Riu oproti právu jednotlivca na spravodlivosť,“ uviedol vo vyhlásení MOV, ktorý už začal konanie s funkcionármi, ktorých mená sa v správe objavila.

O možnom vyradení Ruska z olympiády v Brazílii sa začalo hovoriť už po tom, čo IAAF kvôli systematickému dopingu vylúčila 68 ruských atlétov. Tlak ešte zvýšili v pondelok zverejnené výsledky vyšetrovania nezávislej komisie, ktorá potvrdila, že ruské ministerstvo športu od roku 2011 krylo doping športovcov a v spolupráci s tajnou službou zamieňalo odovzdané vzorky.

MOV chce presunúť zimné podujatia z Ruska do iných krajín

MOV požiadal predstaviteľov niektorých zimných športov, aby stopli prípravu významných podujatí vo svojich odvetviach naplánované do Ruska a presunuli ich do iných krajín. V novembri je na programe krasokorčuliarska Grand Prix v Moskve a v decembri Svetový pohár v skokoch na lyžiach v Nižnom Tagile.

Ohrozené sú aj podujatia, ktoré sú v Rusku naplánované na začiatok roka 2017 – majstrovstvá sveta v boboch a skeletone či SP v biatlone, snoubordingu alebo rýchlokorčuľovaní.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #MOV #Rio 2016 #WADA