Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dukátová: Všetci slovenskí vodní slalomári sú v Riu adeptmi na medailu

So širokým úsmevom, novým príslušenstvom, symbolickým talizmanom a obvyklou dobrou náladou vítala vodná slalomárka Jana Dukátová (33) novinárov na utorkovom stretnutí v Bratislave.

19.07.2016 18:00
redbull, jana dukátová Foto: ,
Jana Dukátová s talizmanom, ktorý si zoberie na olympiádu do Ria. Dlhoročný fanúšik jej daroval päť zlatých Jánošíkových dukátov.
debata

„Londýn je krásny, ale Rio – to je iná káva. Nádherný oceán, vysoké kopce, charakter mesta – veľmi sa tam teším,“ porovnala predchádzajúcu olympiádu, na ktorej skončila v K1 na 6. priečke, s blížiacim sa športovým sviatkom. Odletí naň v nedeľu.

Ako cítite sa pár týždňov pred štartom?
Je to lepšie ako pred štyrmi rokmi. Tam sme do poslednej chvíle bojovali s Elenou Kaliskou o to, ktorá z nás pôjde do Londýna. Bolo to náročné aj stresujúce. Teraz som mala dostatok času na prípravu a ladenie.

Myslíte na olympiádu už dlhšie?
Áno, túto sezónu som sa sústredila najmä na prípravu do Ria, no nechcela som podceniť ani ME či svetový pohár. Prispôsobila som jej aj tréningový plán a často som tam cestovala.

Ste lepšie pripravená ako pred Londýnom?
Rozhodne. Dlho som sa na Rio koncentrovala. A hoci cítim medailový tlak, podobne ako pred štyrmi rokmi som naň pripravená. Mám nejaké skúsenosti z Londýna a chcem ich zúročiť čo najlepšie. Som zdravšia ako vtedy a v tréningoch som sa na trať maximálne pripravovala.

Bude olympiáda v Riu iná ako tá londýnska?
Myslím si, že áno. Brazílčania sú temperamentnejší, mesto už predtým dýchalo olympiádou. Teraz, keď prípravy vrcholia, to tam vyzerá výborne. Londýn je krásny, ale Rio – to je iná káva. Nádherný oceán, vysoké kopce, charakter mesta – veľmi sa tam teším.

Zo slovenskej zostavy ste jediná, ktorá na olympiáde už bola. Máte vyššie ambície?
Všetci slovenskí vodní slalomári, ktorí sa dostali na olympiádu, sú adeptmi na medailu bez ohľadu na to, či ich čaká pod piatimi kruhmi premiéra alebo nie. Pravidelne jazdia vo svetovom pohári a dosahujú výborné výsledky. Tieto skúsenosti môžu zúročiť.

V Riu ste boli už niekoľkokrát. Snažíte sa zvyknúť si čo najlepšie na miestny kanál?
Ak chce človek uspieť na niektorej z tratí, musí na nej trénovať čo najviac. Chodia tam súperky z celého sveta a snažia sa využiť všetky dostupné kempy. Celkovo tam mám najazdené asi dva mesiace.

Pozdáva sa vám trať?
Je iná ako v Čunove a je podobná napríklad tej v Londýne.

Aké sú jej špecifiká?
Trať síce vyzerá jednoducho, ale nie je. Stále treba akcelerovať, pretože prietok vody je menší a nie je taká silná. To bude veľmi náročné na fyzickú pripravenosť. Začiatok je relatívne nekomplikovaný, na konci trate je skok, ktorý môže rozhodovať o medailách. Prekvapiť by mohli aj stavitelia tratí zo slalomovej komisie.

Do Ria beriete novú loď. Aká je?
K dispozícií budem mať dve lode – tú, na ktorej som jazdila dva roky vo Svetovom pohári a náhradnú. Chcem ísť na štart v tej, ktorá mi bude viac vyhovovať. Obe sú si podobné. O tom, v ktorej pôjdem dolu kanálom, sa rozhodnem až tam.

Avizovali ste, že si so sebou beriete aj talizman…
Na talizmany neverím, skôr sa spolieham sama na seba. Môj dlhoročný fanúšik z Liptovského Mikuláša Randy mi však daroval päť zlatých Jánošíkových dukátov, ktoré si so sebou vezmem, aby mi priniesli šťastie. Viac symbolické to už ani nemôže byť… (úsmev)

Neobávate sa kriminality či vírusu zika?
Športovci dobre vedia, že riziko tam je. Ja si ho však veľmi nepripúšťam. Strávili sme tam niekoľko týždňov a žiadne problémy sme doposiaľ nemali.

Nebude to v olympijskej dedine horšie?
To si nemyslím, skôr naopak. Zväz nám zabezpečil rôzne testy pred olympiádou aj po nej, dokonca sme absolvovali aj očkovanie. Tento krok kvitujem.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #Jana Dukátová #Rio 2016