Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zranený Bolt je v nominácii do Ria. Musí ju potvrdiť

Najrýchlejší muž planéty Usain Bolt nedokončil 2. júla jamajskú olympijskú kvalifikáciu v Kingstone kvôli zraneniu stehenného svalu na ľavej nohe.

12.07.2016 18:00
Usain Bolt Foto: ,
Jamajský šprintér Usain Bolt.
debata

Napriek tomu držiteľ svetového rekordu na 100 (9,58 s) a 200 metrov (19,19) od pondelka figuruje v 59-člennej atletickej nominácii krajiny do Ria vďaka výnimke pre zdravotne indisponovaných športovcov.

„Po rozbehoch a znovu aj v semifinále som pocítil bolesť v stehennom svale. Po vyšetrení hlavným lekárom šampionátu, ktorý mi odporučil ďalej neštartovať, som odstúpil a okamžite začal s liečbou. Verím, že budem 22.júla stopercentne pripravený na míting Diamantovej ligy v Londýne,“ vysvetlil po spomínanej kvalifikácii Bolt. Práve v Londýne – kde by mal bežať len dvojstovku – bude musieť potvrdiť, že je na štart v Riu pripravený.

Jeho americkému súperovi na stovke Mikovi Rodgersovi sa rozhodnutie jamajskej federácie nepáči. „V USA máme najťažšiu kvalifikáciu na svete. Najlepší traja postupujú, neexistujú žiadne výnimky, ani zdravotné. Mám pocit, ako keby tomu chcel uniknúť. Mal by sa kvalifkovať ako všetci ostatní,“ povedal 31-ročný Rodgers, ktorý skončil v americkej kvalifikácii štvrtý.

Bolt zareagoval na kritiku po pár dňoch prostredníctvom videa na jednej zo sociálnych sietí. „Viacerí pozorne sledujú, čo robím a dúfajú, že nebudem úspešný. Asi vás budem musieť, milí neprajníci, sklamať. Nútite ma pracovať viac a viac. Budem veľký a nezáleží na tom, čo si myslíte alebo čo robíte,“ odpovedal sebavedomo 29-ročný rekordér.

Jeden z najväčších Jamajčanových rivalov z posledných rokov Justin Gatlin, ktorý minulý týždeň v Eugene ovládol americkú kvalifikáciu na sto a dvesto metrov, 195-centimetrového dlháňa varuje. „Každý, kto sa postaví do blokov vie, že USA budú pripravené. Chceme získať čo najviac medailí aj v Riu,“ vyhlásil.

Bolt by mal v Riu vo svojich dvoch individuálnych disciplínach a štafete na 4×100 m obhajovať zlatú medailu z predchádzajúcich dvoch olympiád v Pekingu 2008 a Londýne 2012. Víťazom jamajskej olympijskej kvalifikácie na 100 a 200 m sa stal, podobne ako pred štyrmi rokmi, Yohan Blake.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #jamajka #Rio 2016