Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chodec Schwazer bol vraj znova pozitívny - na steroidy

Chodecký olympijský šampión z Pekingu 2008 Alex Schwazer sa asi nepoučil. Krátko po tom, ako mu vypršal dištanc za doping na 3 roky a 9 mesiacov, mu našli vo vzorke stopy po steroidoch.

22.06.2016 11:29
Alex Schwazer Foto:
Alex Schwazer.
debata (7)

Išlo o opakované testovanie odberu z 1. januára a analýza prebehla 12. mája na základe splnenia kvalifikačného limitu pre olympijské hry v Riu de Janeiro. O recidíve 31-ročného atléta informoval denník Gazzetta dello Sport s odvolaním sa na národnú federáciu (FIDAL), ktorá to potvrdila. K záležitosti sa vyjadrí v stredu.

„Teraz prežívam v prvom rade šok. Pokúšame sa pochopiť, čo sa stalo,“ povedal prezident FIDAL Alfio Giomi. Schwazerov právnik Gerhard Brandstätter tvrdí, že obvinenie je falošné, a hrozí periodiku žalobou.

Schwazera v apríli 2013 potrestali za pozitívny nález na erytropoetín. Prichytili ho pred olympijskými hrami 2012 a v Londýne nesúťažil. Priznal sa, že zakázanú látku zakúpil z Turecka a ukrýval ju doma v chladničke pri vitamínoch. Návod na užívanie tejto látky našiel na internete a odmietol, že by látku získal od kontroverzného lekára Michele Ferrariho, bývalého konzultanta Lancea Armstronga, ktorého v roku 2002 dištancovala Talianska cyklistická federácia. Do prípadu bola zapletená aj jeho vtedajšia priateľka – krasokorčuliarka Carolina Kostnerová. Súd v Bolzane mu v decembri 2014 vymeral podmienku na osem mesiacov.

Do súťažného diania sa Talian vrátil veľkolepým spôsobom. V máji na premiérových majstrovstvách sveta družstiev v Ríme zvíťazil na 50 km výborným výkonom 3:39:00 h, ktorým splnil limit na OH v Riu. V prípade účasti na OH 2016 by patril k vážnym súperom majstra sveta Mateja Tótha.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #chôdza #Alex Schwazer