Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ruským atlétom zhasína aj posledná nádej

O štarte ruských a kenských športovcov na olympijských hrách v Riu má podľa Medzinárodného olympijského výboru rozhodnúť vždy príslušná medzinárodná športová asociácia.

21.06.2016 15:20
Atletika, Moskva Foto: ,
Rus Iľja Škurenev sa teší po tom, ako sa prehupol ponad latku v skoku o žrdi. Na OH v Riu ho pravdepodobne neuvidíme.
debata (3)

MOV na dnešnom zasadnutí v Lausanne vyjadril súhlas s rozhodnutím federácie IAAF o potrestaní ruských atlétov a zákazu ich štartu na medzinárodných súťažiach vrátane OH.

„Máme vážne pochybnosti, že športovci z Ruska aj z Kene sú čistí,“ stojí vo vyhlásení MOV. Ten zároveň vyzval Svetovú antidopingovú agentúru WADA, aby budúci rok usporiadala konferenciu, na ktorej reviduje celý antidopingový systém. Zároveň uistil, že ak IAAF umožní niektorým ruským atlétom štartovať v Riu, bude to pod vlajkou Ruska, nie pod vlajkou MOV.

Rada IAAF rozhodla o predĺžení zákazu štartu ruských atlétov kvôli rozsiahlemu dopingovému škandálu minulý týždeň v piatok. Šéf Ruského olympijského výboru Alexander Žukov dnes uviedol, že ruskí atléti, ktorí nemali pozitívne testy a ťažkosti s dopingom, sa odvolajú k Medzinárodnej športovej arbitráži. „Právne je toto rozhodnutie neobhájiteľné,“ vyhlásil Žukov.

V Rusku sa dokonca začalo hovoriť o možnosti bojkotu olympiády zo strany všetkých ruských športovcov, čo ale nepotvrdil hovorca prezidenta Vladimira Putina. „Zatiaľ to je predčasná špekulácia a nebudem to komentovať,“ uviedol Dmitrij Peskov. „Nikto by asi taký precedens nechcel,“ uviedol. Zároveň ale zopakoval, že Kremeľ sa proti princípu kolektívnej viny ostro ohradzuje.

Šéf ruského olympijského výboru Žukov sa kriticky vyjadril k myšlienke IAAF pustiť do Ria ruskej atlétmi, ktorí žijú mimo Ruska a nepodliehajú tamojšiemu dopingovému systému. To sa týka aj bežkyňa Julie Stěpanovové, ktorá pomohla problém ruského dopingu odhaliť a je korunný svedkyňou v celom prípade. Mimo Rusko žije napríklad aj dálkařka Darja Klišinová.

„Bolo by to absolútne nefér,“ vyhlásil Žukov. „Potrestanie čistých ruských atlétov a ich vylúčenie z hier devalvuje olympijský úspech a ničí olympijskej myšlienky,“ doplnil.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #MOV #Rio 2016 #Ruská atletika