Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nagy nechcel nabrať kurz Island, získaval najmä know-how

V pondelok pred polnocou dorazil do Bratislavy a v utorok od skorého rána už naňho tradične čakala ranná zaberačka v bazéne na bratislavských Pasienkoch.

14.06.2016 13:15
Richard Nagy Foto: ,
Richard Nagy.
debata

Slovenský vytrvalec Richard Nagy má za sebou úspešný a vzrušujúci víkend. V portugalskom Setúbale sa kvalifikoval na olympijské hry do Ria de Janeiro aj ako diaľkový plavec na 10 km, čo ho prekvapilo a veľmi potešilo.

„Nemal som nijaké očakávania. Desať kilometrov som plával druhý raz v živote, štartovalo nás 61 a skončil som šiesty, nevydaril sa mi finiš. Diaľkové plávanie ma dlhodobo lákalo, do Portugalska som však šiel najmä získavať know-how a poskúsiť sa prekvapiť. Zbieral som poznatky od Čechov či Maďarov, lebo preteky na otvorenej vode majú svoje špecifiká,“ vravel na stretnutí s novinármi 23-ročný plavec bratislavského klubu J&T Sport Team.

Absolvovať desať kilometrov v bazéne je preňho bez zveličovania malina, vo vlnách Atlantiku to však nebolo jednoduché. „Vedel som, že plavecky na to mám. Navigácia, bratovražedné súboje, bitka pri bójkach, kŕmenie, v tom všetkom som však amatér, nič z toho v bazéne nezažijem. Bál som sa, aby som náhodou nenabral kurz Island,“ glosoval Richard Nagy.

Dopĺňanie energie a najmä tekutín je pri takomto plaveckom maratóne nevyhnutnosť. Keď sa blížil k občerstvovaciemu mólu, naporúdzi bol Miroslav Nowak, športový riaditeľ Slovenskej plaveckej federácie, ktorý ho v Setúbale sprevádzal a k diaľkovému plávaniu má blízky vzťah. „Trikrát som sa počas pretekov napil, teda obrátil sa na chrbát a skôr som si polial vodou tvár. Gély na doplnenie energie som mal pod textilnými celotelovými plavkami, ale keď som si chcel dať, zistil som, že sú fuč. Ktosi mi ich zrejme ukradol, čo však nie je nič prekvapujúce,“ prezradil Nagy.

Prvú „desiatku“ v živote absolvoval 2. júna skúšobne na Malorke, druhú teraz v nedeľu v Setúbale. A najbližšiu pôjde až v Riu, kde sa na štart postaví 25 olympionikov. „Stále som v prvom rade bazénový plavec, aj v Brazílii budú najprv preteky v ňom. O cieľoch na otvorenej vode sa nedá hovoriť, každá súťaž je iná, rozhoduje viacero faktorov. Ak by sme v rovnakom zložení absolvovali nedeľné preteky dnes, možno by som skončil dvadsiaty. V Riu budú štyria-piati plavci extratrieda, za nimi to bude vyrovnané. To, že som teraz v Setúbale dosiahol rovnaký čas ako zlatý medailista z Londýna 2012, ma potešilo, ale očakávam, že na olympiáde to bude vyzerať ináč. Predpokladám, že Tunisan Oussama Mellouli vyštartuje a ovládne preteky spôsobom štart-cieľ. A ostatní si zrejme už na mňa budú dávať trochu ‚bacha‘, keďže plavecky viem držať krok s najrýchlejšími,“ domnieva sa Richard Nagy a nevylučuje, že na otvorenej vode možno dosiahne lepší výsledok než v olympijskom bazéne.

Ani zverenca trénera Gabriela Barana neobišli chýry o znečistenej vode v Riu, ale tým sa teraz neznepokojuje. „Predpokladám, že problémy s ňou sú najmä v zátokách pre veslárov a kajakárov. Uvidím však až tam, aké budú skutočné podmienky. Určite viem, že sa znova pokúsim vydať zo seba maximum a uvidíme, na čo to bude stačiť. Môžem skončiť desiaty aj posledný. Po nejaké rady pred Riom zájdem aj za triatlonistom Rišom Vargom,“ poznamenal Richard Nagy, ktorý sa ako olympijský A-limitár predstaví v bazéne na 400 m polohové preteky a 1500 m voľný spôsob.

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy