Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Carterov doping z OH v Pekingu potvrdili. Bolt asi príde o zlato

Jamajský šprintér Usain Bol sa pravdepodobne bude musieť rozlúčiť s jednou zo svojich šiestich zlatých olympijských medailí.

10.06.2016 11:09
Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt, Asafa... Foto: ,
Zlatá jamajská štafeta z Pekingu 2008. Zľava Nesta Carter, Michael Frater, Usain Bolt a Asafa Powell.
debata (2)

O časť z jeho dokonalej zbierky ho pripravil jeho krajan Nesta Carter, ktorý mal podľa periodika Jamaican Gleaner nepriaznivý výsledok analýzy kontrolnej B-vzorky z OH 2008 v Pekingu a to znamená podnet na dodatočnú diskvalifikáciu víťazného kvarteta na 4×100 m. Viaceré zdroje uvádzajú, že 30-ročný atlét bol pozitívny na metylhexánamín.

V pekinskom finále Carter rozbiehal jamajskú štafetu, kolík odovzdával Michaelovi Fraterovi, Bolt bežal tretí úsek a Asafa Powell finišoval vo vtedajšom svetovom rekorde 37,10. Ak sa správa potvrdí, prvenstvo pripadne Trinidadu a Tobagu, na striebornú pozíciu sa posunú Japonci a na bronzovú Brazílčania.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) dal znovu otestovať 454 odberov z Pekingu, pozitívny nález vykázalo 32 z nich. Z londýnskych hier 2012 uskutočnil MOV 265 nových antidopingových kontrol s 23 pozitívnymi výsledkami. Carterov prípad je špecifický v tom, že metylhexánamín zaradili na zoznam zakázaných látok až v roku 2010, ale nepriamo medzi nimi figuroval už skôr.

„Metylhexánamín je stimulant vyvinutý v 40. rokoch minulého storočia a podľa pravidiel sú všetky stimulanty zakázané. Patril teda do tejto kategórie, menovite sa však začal uvádzať až od roku 2010,“ uviedol pre insidethegames.biz hovorca Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Carterovi hrozí dodatočný dištanc na dva roky, ale môže vyviaznuť aj s napomenutím.

Nesta Carter získal zlato v štafete aj na OH 2012 a tiež troch majstrovstvách sveta (2011, 2013, 2015). Jeho osobné maximum v šprinte 9,78 s ho radí na šieste miesto vo svetových tabuľkách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Usain Bolt #OH 2008 #Nesta Carter