Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľudia majú skvelú príležitosť vidieť Mateja Tótha

Obnovený míting Pravda-Televízia-Slovnaft ponúka priaznivcom kráľovnej športov možnosť vidieť niekoľko svetových hviezd. Zároveň je výbornou príležitosťou pre slovenských atlétov splniť limity na blížiace sa olympijské hry i majstrovstvá Európy.

04.06.2016 09:00
Martin Pupiš Foto: ,
Martin Pupiš.
debata

„Dúfam, že bude plné hľadisko, dobré počasie a naši atléti sa predvedú v najlepšom svetle,“ tvrdí šéftréner Martin Pupiš.

Ktorý zo slovenských atlétov by mal byť najväčším lákadlom pre divákov?
Najväčšími ťahákmi sú majster sveta Matej Tóth a majster Európy Libor Charfreitag. Konkuruje im dvojnásobná medailistka z ME a držiteľka bronzu z MS Martina Hrašnová. Iveta Putalová, hoci sa predstaví len v štafetách, je štvrtá žena z halových ME a šiesta z halových MS. Ján Volko tento rok vylepšuje na 100 a 200 m slovenské rekordy ako na bežiacom páse.

Fanúšikovia zväčša nemajú možnosť vidieť úspešného chodca Tótha v akcii…
Veru. Od vlaňajších MS v Pekingu štartoval len na januárovom mítingu Elán, na 5-kilometrovej trati skončil štvrtý. Potom cestoval do Juhoafrickej republiky, kde sa trochu boril so zranením. Ľudia na Slovensku majú Mateja radi, a toto je pre nich ideálna príležitosť vidieť ho naživo a zblízka. Tri kilometre, teda sedem a pol kola, budú pre neho nezvyčajne rýchle. Päťdesiatka sa chodí okolo 4:20 až 4:30 na kilometer, tu bude tempo okolo 3:50. Takže ho pokojne môžu niektorí súperi potrápiť aj zdolať.

Ktorí Slováci majú najväčšiu šancu zvíťaziť?
Kladivár Marcel Lomnický by mohol v optimálnom stave bojovať o víťazstvo a v rovnakej pozícii je aj výškar Matúš Bubeník. Viacerí naši športovci, ak sa priblížia k svojim optimám, môžu zabojovať o najvyššie priečky. Dúfam, že aspoň jedného alebo dvoch slovenských víťazov uvidíme.

Ťahákom vždy býva najmä šprint na sto metrov. Aké môže mať ambície Volko?
Európski šprintéri to majú vždy veľmi ťažké. V Šamoríne by sa mali predstaviť traja s osobným rekordom pod desať sekúnd vrátane lídra tohtoročných tabuliek. Naši najlepší na nich reálne strácajú tri desatiny. Cesta k stupňu víťazov preto bude asi zarúbaná. Ján sám neráta s tým, že by mohol atakovať limit na OH, ale pred troma týždňami sme nečakali ani to, že by mohol zlepšiť slovenský rekord na 200 metrov, takže šanca zlepšovať sa je u neho veľká.

Môže Hrašnová v kladive potrápiť svetovú rekordérku Anitu Wlodarczykovú?
Šanca je vždy. Martina tiež patrí do svetovej špičky, ale Poľka je absolútna líderka, pôsobí akoby bola pre súperky nedostihnuteľná. Martina bola zranená, je po operácii kolena a ešte stále je v hrubej silovej príprave. Potešilo by ma, keby zopakovala olympijský limit. Potvrdila by tak výkonnosť na úrovni cez 70 metrov, aby sme mali víziu, že môže bojovať o najvyššie méty na ME aj olympiáde.

Ako vyzerá váš ideálny scenár pre 51. ročník P-T-S?
Najradšej budem, keď bude plné hľadisko, dobré počasie. Marcel Lomnický hodí 80 metrov, Charfreitag 75 a Hrašnová cez 70. K tomu nech Matej Tóth ukáže, že noha je v poriadku a Martin Kučera aspoň atakuje olympijský limit. Reálna kandidátka na víťazstvo je iste aj Lucia Hrivnák Klocová, ktorá vie výborne využiť svoje bohaté skúsenosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Pupiš