Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wlodarczyková prekonáva limity. S rukavicou od zosnulej predchodkyne

Anita Wlodarczyková je jedinou ženou na svete, ktorá v hode kladivom prekonala osemdesiatmetrovú hranicu. Poľská kladivárka bude ozdobou a najväčším esom 51. ročníka mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft.

03.06.2016 21:38
Anita Wlodarczyková Foto: , ,
Anita Wlodarczyková.
debata

Bol to šok. Dátum 18. február 2009 je v atletickej histórii zapísanými čiernymi písmenami. Zlatá medailistka v hode kladivom z olympijských hier v Sydney 2000 Poľka Kamila Skolimovská zomrela vo veku 26 rokov počas sústredenia v Portugalsku na pľúcnu embóliu.

Dnes sa zhora pozerá na svoju nasledovníčku. Tá ju veľmi pripomína. Blonďavými vlasmi, milým úsmevom, poriadnym švihom a svetovými rekordmi. Na svoju predchodkyňu, s ktorou spoločne súťažili napríklad na olympiáde v Pekingu, nezabudla.

„Od Kamilinho otca Roberta som dostala jej rukavicu. Po prvýkrát som v nej hádzala v Berlíne v roku 2009. Získala som zlato. Odvtedy si ju navliekam a hádžem v nej na každom veľkom podujatí. Bola pre mňa najväčšou inšpiráciou v živote. Doteraz si pamätám, ako som pred 15 rokmi sledovala finále olympiády v Sydney. Strašne ma mrzí, že odišla. Stále premýšlam nad tým, aké by bolo súperie s ňou. Bola neuveriteľná,“ spomína Wlodarczyková pre portál wpolityce.pl.

Neuveriteľná je však aj ona. Dokonale to potvrdila prvého augusta 2015, keď na mítingu v poľskom Cetniewe vyrazila všetkým dych. Tridsaťročná rodáčka z Rawiczu hodila neskutočných 81,08 metra. Týmto pokusom sa stala jedinou ženou na svete, ktorá prehodila osemdesiatmetrovú hranicu.

„Tento rok majú jej výkony stúpajúcu tendenciu. Verím, že vďaka nej sa môžeme dočkať veľmi kvalitného výkonu, ktorým pokrstí nový atletický štadión s požadovanými medzinárodnými parametrami,“ uviedol prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.

Wlodarczykowá je striebornou medailistkou z olympiády v Londýne 2012, dvojnásobnou svetovou (Berlín 2009, Peking 2015) aj európskou šampiónkou (Helsinki 2012, Zürich 2014) a bronzovou medailistkou z ME 2010 v Barcelone.

Minulý rok ovládla všetkých 11 kladivárskych súťaží vrátane MS v Pekingu, kde hodila 80,85 m. Tento rok štartovala na troch podujatiach. Vo všetkých zvíťazila, dvakrát z toho bol svetový výkon roka – najprv na Zlatej tretre v Ostrave (78,54 m), potom aj v Halle (79,48 m). Svetové tabuľky vedie s náskokom 3,17 metra.

„Veľmi rada by som v Šamoríne prekonala osemdesiatmetrovú hranicu, už som k nej tento rok mala veľmi blízko. Máte tu pripravený výborný kruh, čo dáva nádej, že by som mohla hádzať ďaleko. Ako mi to pôjde, uvidíme až v sobotu,“ vravela usmievajúca sa kladivárka v piatok popoludní, keď si prvýkrát obzrela a otestovala atletický štadión, kde sa uskutoční sobotňajší míting P-T-S.

Jeho organizátori si uvedomujú, že Wlodarczyková môže prekonať svetový rekord a snažia sa ju motivovať. Ak by sa jej to podarilo, získala by špeciálny bonus – 15-tisíc eur.

„Či vytvorím rekord? Neviem, uvidíme. Cítim sa momentálne veľmi dobre. Ak mi pomôžu aj diváci, lebo búrlivá atmosféra ma vždy extra motivuje, je tam šanca,“ naznačuje. Vie, aké ju v Šamoríne čakajú súperky. Ešte viac ako na ne sa teší z toho, že súťaž kladivárok bude prebiehať súbežne s mužskou. „To je pre mňa tiež výborná motivácia,“ dodáva.

Má reálnu šancu hodiť ďalej, než víťaz mužskej súťaže. Trúfla by si vyrovnať sa raz aj najlepším výkonom mužov? „To veru neviem. No určite mám ešte rezervy a môžem sa posunúť ešte ďalej,“ naznačuje.

Momentálne nemá medzi ženami žiadnu konkurenciu. Nechýbajú jej výraznejšie súperky?

„Môj šport ma stále baví. Samozrejme, bolo by lepšie, keby som mala s kým súťažiť. Ťahalo by ma to ešte viac dopredu. Bola by som viac motivovaná. Teraz musím bojovať najmä sama so sebou. No s tým sa nedá nič robiť. Azda sa časom ku mne niekto priblíži,“ verí Wlodarczyková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anita Wlodarczyková