Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lomnický: Fanúšikovia by si míting nemali nechať ujsť

Spolu so skúsenejším kolegom Liborom Charfreitagom si vyskúšali úplne nový kruh. Pochvaľovali si ho a už sa obaja tešia na míting Pravda - Televízia - Slovnaft v Šamoríne.

03.06.2016 10:00
Marcel Lomnický Foto: ,
Slovenský kladivár Marcel Lomnický.
debata

„Bude tu slovenská špička, veľa olympionikov,“ vysvetľuje kladivár Marcel Lomnický (28). Už splnil limity na júlové majstrovstvá Európy v Amsterdame aj augustové olympijské hry v Riu de Janeiro.

Ako sa vám hádzalo?
Nový kruh je kvalitný. Hádzalo sa mi dobre, no má jednu drobnú chybičku.

Akú?
Betón je čerstvý a ostrý. S Liborom sme sa zhodli na tom, že by bolo dobré ho trochu prebrúsiť. To by pomohlo, hádzalo by sa nám ešte lepšie.

Pri tréningu ste mali v diaľke postavené kužele. Prečo?
Pole je naozaj veľké, ťažko sme sa na ňom orientovali. Kužele sme si dali do vzdialenosti 70 metrov, aby sme približne vedeli, ako ďaleko hádžeme.

Len málokedy ste ich prehodili. Šetríte sa?
Áno, nehádžeme stopercentné hody. Človeka by to viac vyčerpalo, ako pomohlo.

Pôjdete si pred pretekmi ešte zahádzať?
Minulý víkend som pretekal v americkom Eugene na Diamantovej lige. V nedeľu a pondelok som cestoval a ešte stále som sa úplne nespamätal z deväťhodinového časového posunu. Hádzať už nebudem, len si trochu oddýchnem.

Ako vnímate fakt, že sa na Slovensku postavil moderný atletický štadión?
Bolo načase! Je to fajn, obzvlášť pre nás kladivárov. Na Slovensku sme mali problém si niekde zahádzať. Tu máme pri sebe hneď dve klietky. Nič tomuto areálu nechýba. Veľmi sa z toho teším.

Viete si predstaviť, že sa tu budete v budúcnosti pripravovať?
Je to moderný komplex, kde je všetko potrebné ku kladivárskej príprave. Dá sa sem prísť aj na sústredenie. Viem si dokonca predstaviť, že tu prídem týždeň, dva pred olympiádou a budem sa do Ria pripravovať v Šamoríne. Je tu hotel, strava, posilňovňa, štadión a čo je dôležité, všetci nám vychádzajú v ústrety.

Dá sa areál porovnať so svetovými strediskami?
Určite. Samozrejme, štadión nemá takú vysokú kapacitu ako inde vo svete. Na slovenské pomery je to však vyhovujúce.

Aké máte z neho pocity?
Úprimne? Akoby som ani nebol na Slovensku, ale niekde na západe, napríklad v Rakúsku. Je to tu iný svet.

Spomínate si na míting P-T-S?
Nepamätám si ho. Bude tu však slovenská špička a kopec olympionikov. To je veľké lákadlo pre divákov, ktorí by nám mohli pomôcť k dobrým výkonom. Za tri hodiny uvidia to najlepšie z našej krajiny a viacero špičkových športovcov zo sveta. Atletický fanúšik by si toto podujatie rozhodne nemal nechať ujsť.

V kruhu sa bude striedať päť mužov a päť žien. Vyhovuje vám to?
Desať je fajn počet. Naša súťaž bude mať spád, no zostane nám čas aj na oddych medzi hodmi.

Aký výkon by vás potešil?
Chcel by som si zlepšiť sezónne maximum 77,48. Príde vicemajster sveta Dilšod Nazarov z Tadžikistanu. Tento rok ma už dvakrát prehodil. Verím, že ho pred domácou kulisou zdolám alebo aspoň potrápim. Určite hodí viac ako 78 metrov, takže mám čo robiť.

Nazarov bude jedným z ašpirantov na medailu v Riu. S akými ambíciami tam pôjdete vy?
Ťažko povedať, do olympiády sú ešte dva mesiace. Všetko ide správnym smerom. Ak budem hádzať 78 metrov, budem mať medailové ambície aj ja. Ak nie, tak sa uspokojím s finále.

V súvislosti s olympiádou sa okrem športu rozoberá v Riu aj kriminalita či vírus zika. Vnímate to?
Niečo som si o tom čítal. Mám aj informácie od známych. Ešte som tam nebol, takže to neviem posúdiť. Dúfam, že sa nás to na olympiáde nedotkne.

Tešíte sa na jej atmosféru?
Atmosféra olympijskej dediny je super, ale výkonu športovca neprospieva. Samozrejme, užijem si ju. Ale až po kladivárskom finále (úsmev).

Akú prípravu pred ňou absolvujete?
Čakajú ma ešte majstrovstvá Európy v Amsterdame. Je to pre mňa jeden z vrcholov sezóny a dobrá previerka pred Riom. Zo seniorského šampionátu ešte medailu nemám. Mám ďalšiu šancu ju získať. Uvidíme, ako s ňou naložím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Lomnický #míting P-T-S