Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maskotom ZOH v Pjongčangu bude biely tiger Sooharang

Postavička bieleho tigra s menom Sooharang bude maskotom zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu. Zimné paralympijské hry v juhokórejskom dejisku bude sprevádzať čierny ázijský medvedík Bandabi.

02.06.2016 14:08
debata

Organizátori ich slávnostne predstavia verejnosti v júli v Soule a Pjongčangu. Momentálne sú k dispozícii iba animované stvárnenia. Výber sa konal v spolupráci s výkonným výborom Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Biely tiger má blízko ku kórejskej mytológii a kultúre, v ľudovej slovesnosti symbolizuje dôveru, silu a bezpečie. V príbehoch ochraňuje ľudí aj krajinu. Farba navyše odkazuje na sneh a ľad ako atribúty zimných športov. Výraz „Sooho“ v kórejčine znamená ochrana, čím tvorcovia zdôraznili aspekt bezpečia športovcov aj fanúšikov. „Rang“ je v preklade tiger.

„Je to krásne zviera so silným prepojením na kórejskú kultúru. Symbolizuje tiež úzky vzťah medzi zimnými olympijskými hrami a prírodným prostredím. Nepochybujem o tom, že nový maskot bude veľmi populárny medzi Kórejčanmi aj medzi ľuďmi vo všetkých kútoch sveta,“ povedala podľa olympic.org šéfka koordinačnej komisie pre ZOH 2018 Gunilla Lindbergová.

Sooharang nadviaže na maskota OH 1988 v Soule. Amurský tiger Hodori v klasickej oranžovej farbe vtedy zvíťazil vo verejnej súťaži nad králikom, veveričkou a párom mandarínskych ka­číc.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pjongčang 2018 #Sooharang #Bandabi