Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetová zdravotnícka organizácia nevidí dôvod na preloženie olympiády

Vo verejnom zdravotnom záujme neexistuje dôvod pre posunutie termínu alebo zmenu dejiska olympijských hier, ktoré sa majú v augustovom termíne 5.- 21. 8. 2016 uskutočniť v brazílskom Riu de Janeiro.

28.05.2016 13:56
Rio 2016, olympijské kruhy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Taká je odpoveď predstaviteľov Svetovej zdravotnickej organizácie (WHO) na znepokujúci list 150 expertov z celého sveta, ktorý vidia vo víruse zika ako potenciálne veľké nebezpečenstvo a dôvod pre termínový posun najväčšieho sviatku športovcov. Zdravotnícke kapacity z celého sveta sa vo svojich úvahách opierajú o najnovšie vedecké dôkazy, že vírus predstavuje veľké riziko najmä pre tehotné ženy a novorodencov. Deti nakazených sa rodia s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu. U dospelých zase spôsobuje neurologické problémy a v niektorých prípadoch dokonca smrť, či doživotnú paralýzu. Autori výzvy zdôraznili, že napriek veľkej snahe Brazílie vyhubiť komáre, ktoré rozširujú vírus, prípady nakazených stúpajú, nie klesajú. Toto všetko však podľa WHO nie sú dôvody na paniku.

„Na základe súčasného pozorovania zmena termínu alebo miesta konania olympijských hier by nemala reálne vplyv na zastavenie šírenia vírusu zika. Vírus sa aktuálne nachádza v 60 krajinách, z toho 39 z nich je na americkom kontinente. Ľudia sa medzi týmito krajinami voľne pohybujú a nie sú obmedzovaní. Príchod zvýšeného množstva fanúšikov do Brazílie v súvislosti s olympijskými hrami by nemal mať zásadný vplyv na negatívne zmeny,“ tvrdí WHO vo svojom stanovisku. Predstavitelia WHO zároveň dodávajú, že situáciu budú starostlivo monitorovať a aktualizovať podľa potreby.

Predstavitelia WHO už dávnejšie odporučili najmä tehotným ženám, aby necestovali do Ria a ostatným návštevníkom, aby sa vyhýbali chudobným a preplneným častiam mesta. Generálna riaditeľka organizácie Margaret Chanová síce povedala, že zo ziky má stále väčšie a väčšie obavy, no nechcela odporučiť presunutie alebo posunutie hier. Ona sama by podujatie mala navštíviť.

Doteraz žiadne olympijské hry nepresunuli pre zdravotné obavy. V roku 2003 však Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) premiestnila krátko pred štartom majstrovstvá sveta žien z Číny do USA. Dôvodom boli obavy z respiračného vírusu SARS.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #Rio 2016