Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barteková bojuje so zlými návykmi a vyhýba sa sociálnym sieťam

Vďaka novej puške sa jej lepšie strieľa zo starej. Má väčšiu istotu a cíti sa komfortnejšie. Úspešná slovenská strelkyňa Danka Barteková sa na olympijské hry pripravuje už rok a pol, v podstate od momentu, keď získala miestenku do Ria. Momentálne sa zameriava najmä na techniku a vychytáva drobné chybičky.

25.05.2016 17:22
Danka Barteková Foto: ,
Danka Barteková.
debata

„Už cítim, že sa to blíži. Tréningové objemy už nie sú najdôležitejšie. Skôr bojujem s niektorými zlými návykmi – mikropohybmi, ktoré by som nemala robiť. Je to celkom zaujímavá fáza prípravy. Cítim, že som na správnej ceste,“ tvrdí bronzová medailistka v skeete z OH 2012 v Londýne.

V poslednom období ju trošku pribrzdilo presilenie ľavého zápästia, no ruka sa pomaly dáva do poriadku. „Zapálila sa mi šľacha, čo je u nás strelcov celkom časté zranenie. Zbraň váži 4,7 kilogramu a keď ju v priebehu tréningu dvihnete 200 až 300-krát, sval je poriadne namáhaný. Zväčša sa to vylieči za dva či tri dni vďaka ľahkej ortéze, teraz to prerástlo do väčšieho zápalu,“ približuje.

V olympijskej sezóne sa odhodlala aj k pár drobným zmenám. Veľkou mala byť novembrová výmena pušky, no nakoniec sa vrátila k predošlej. „Trochu som zmenila techniku streľby, a keď som sa vrátila k starej flinte, zrazu som cítila väčšiu istotu. Popri výmene zbrane som si povedala, že po sedemnástich rokoch vyskúšam strieľať bez tradičných kožených rukavíc a po pár nekomfortných výstreloch som zistila, že je to lepšie,“ priznáva.

Opäť má k dispozícii špeciálne potlačené náboje, na ktorých je jej podpis, meno, nápis Rio 2012 a logo slovenského olympijského tímu. Do olympiády by ich mala vystrieľať ešte sedem až osemtisíc nábojov.

Popri streleckom tréningu nezanedbáva kondičnú prípravu, regeneráciu ani kompenzačné cvičenia. „Je dôležité, aby aj ľavá časť tela dostala trochu zabrať,“ vysvetlí.

Rovnako ako pred olympiádou v Londýne sa snaží čo najviac sústreďovať na streľbu a tréning. Ostatné povinnosti či rozptýlenia minimalizuje. „Som menej pracovne vyťažená, nestresujem sa a viac oddychujem. Zmenila som telefónne číslo, dala si pauzu od sociálnych sietí a snažím sa vyhýbať rušivým momentom,“ dodáva.

Spoločne s trapistami Erikom Vargom, Mariánom Kovačócym a pištoliarom Pavlom Koppom bola včera v areáli strelnice Mlyn v Jaslovských Bohuniciach k dispozícii zástupcom médií v rámci milej akcie Vystreľ si z Bartekovej brokovnice.

„Vždy som rada, keď môžem náš šport priblížiť ľuďom. Rada by som ich motivovala, aby nás prišli podporiť, pozrieť a vyskúšať si streľbu,“ hovorí.

Danka Barteková. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Danka Barteková Danka Barteková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danka Barteková