Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak sa potvrdia podvody zo Soči, Rusov stihnú tresty

Federácie všetkých ruských športov čaká dištanc, ak sa potvrdia obvinenia zo štátom riadenej manipulácie s antidopingovými vzorkami počas zimných olympijských hier 2016 v Soči.

18.05.2016 18:10
ruskí športovci, Putin, Soči Foto: ,
Úspešní ruskí športovci s prezidentom Vladimirom Putinom.
debata

Uviedol to prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. „Ide o novú šokujúcu dimenziu dopingu v športe a kriminálny čin presahujúci hranice predstavivosti,“ vyhlásil nemecký líder olympijského hnutia. V prípade, že sa tvrdenia bývalého riaditeľa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova ukážu ako pravdivé, budú padať doživotné zákazy štartu na olympijských hrách, tvrdé finančné sankcie a suspendácie či úplné vylúčenia celých národných federácií namočených športových odvetví, ako sa stalo v prípade ruskej atletiky.

Rodčenkov, ktorého odvolali po prevalení atletického škandálu s krytím pozitívnych prípadov, americkému denníku The New York Times vylíčil, čo sa dialo v zákulisí ZOH 2014. Priznal vlastný podiel na manipuláciách so vzorkami a uviedol, že pri podvodoch mu asistoval neznámy muž, zrejme príslušník ruských bezpečnostných zložiek. Podľa Rodčenkova so vzorkami športovcov manipulovali tak, že im odobrali čistý moč ešte pred začiatkom ZOH a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódovky či dojčenskej vody. Počas hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne. Rodčenkov tvrdí, že musí osobne dohliadnuť na opätovné testovanie vzoriek, pretože on s nimi predtým manipuloval a presne vie, o ktoré odbery išlo. Navrhuje, aby sa všetko zdokumentovalo na kameru a dostalo sa transparentným spôsobom na verejnosť.

MOV v utorok oznámil, že 31 športovcov v šiestich odvetviach neprešlo opakovanou analýzou 454 vzoriek odovzdaných na olympijských hrách 2008 v Pekingu. S nemenovanými účastníkmi podujatia, ktorí pochádzajú z 12 rôznych krajín, začal disciplinárne konanie. Momentálne sa čaká na výsledky 250 testov vzoriek z OH 2012 v Londýne. V najbližšom čase tiež MOV plánuje nariadiť systematický návrat k dvom ostatným OH – testom podrobí vzorky všetkých medailistov, ako aj tých súťažiacich, ktorí by sa posunuli na pódiové umiestnenie v prípade diskvalifikácie súperov. MOV tiež požiadal Svetovú antidopingovú agentúru (WADA) o dôkladné vyšetrenie obvinení z manipulácie so vzorkami ruských športovcov počas ZOH 2014 v Soči. Laboratórium v Lausanne by malo v súčinnosti s WADA najmodernejšími postupmi opätovne testovať všetky vzorky z ruského dejiska.

Mená dopujúcich z Pekingu oznámia začiatkom júna

Konečné výsledky opakovanej analýzy vzoriek odovzdaných na olympijských hrách 2008 v Pekingu budú známe až začiatkom júna. Zatiaľ je známe iba toľko, že až 31 športovcom v šiestich odvetviach hrozí pre nepriaznivý rezultát neúčasť na augustových Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro. Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý kontrolu nariadil, mená nezverejnil. Prezradil však, že pochádzajú z 12 rôznych krajín. Podľa riaditeľa MOV pre medicínu a vedu Richarda Budgetta začiatkom júna vykonajú analýzu B-vzoriek a o niekoľko dní nato budú známe výsledky. Vzorky boli archivované v laboratóriu v Lausanne. Pochádzajú z odberov vykonaných ešte pred začiatkom OH. Na rozbor využili zdokonalené metódy, ktoré v roku 2008 neboli k dispozícii.

Otvárací ceremoniál OH v Pekingu. Foto: ČTK
Otvárací ceremoniál OH v Pekingu. Otvárací ceremoniál OH v Pekingu.

„Všetci športovci, ktorí porušili antidopingové pravidlá, budú potrestaní zastavením činnosti,“ uviedol už v utorok MOV, ktorý ešte čaká, ako dopadne test 250 vzoriek z OH 2012 v Londýne. Predbežné výsledky budú poznať do týždňa a aj v tomto prípade bude nasledovať rozbor B-vzoriek, ku ktorému pozvú aj predmetných športovcov. Až potom prídu na rad predbežné tresty a následne sa rozbehne disciplinárna procedúra.

Budgett nešpecifikoval druh látok, ktoré sa vo vzorkách našli, prezradil len, že použité inovované metódy umožňujú účinnejšie odhaliť steroidy a erytropoetín. Počas OH v Riu by vraj už mohol byť k dispozícii aj génový test vyvinutý austrálskymi vedcami.

Kódex WADA pripúšťa po novom testovanie v maximálnej lehote 10 rokov po odbere. Vzorky z Pekingu 2008 sa teda budú dať vyhodnotiť ešte aj v roku 2018. Prvý raz ich podrobili novej analýze už po niekoľkých mesiacoch, keď sa hľadali stopy po prostriedku CERA. Odhalených bolo päť prípadov vrátane zlatého medailistu z behu na 1500 m Rašida Ramziho z Bahrajnu.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #MOV #Soči 2014 #OH 2008