Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grigar má olympijskú miestenku, Slafkovský a hliadky mužov s titulmi

Slovenský reprezentant Jakub Grigar obsadil piate miesto vo finále kategórie K1 na majstrovstvách Európy vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši.

14.05.2016 14:18 , aktualizované: 17:06
Jakub Grigar Foto: ,
Jakub Grigar.
debata

Vo finále, ktoré bolo pre 19-ročného mladíka prvým v kariére na podujatí tohto druhu medzi dospelými, predviedol čistú jazdu bez trestných sekúnd, ale čas 96,27 s ho odsunul z medailových pozícií. Miestny mikulášsky rodák však splnil hlavný cieľ – vybojoval si účasť na olympijských hrách v Riu de Janeiro, keďže jeho dvaja konkurenti Andrej Málek a Martin Halčin sa do finále neprebojovali.

„Snažil som sa užiť si prvé 'dospelácke'finále a myslím si, že sa mi to celkom podarilo. Vavro Hradílek mi na štarte psychicky pomohol, keď mi vravel, že to celé mám brať ako zábavu a užiť si to ako sa len dá. Chcel som veľmi obstáť čo najlepšie, ale na dvanástej bránke som nechal asi 3–4 sekundy a už sa to neskôr nedalo dohnať. Najazdil som to miliónkrát, a presne to mi nakoniec nevyšlo. Inak to bolo v pohode. Podstatné je, že mám miestenku do Ria, finále už bola len čerešnička na tom všetkom,“ povedal Jakub Grigar.

Na zlatej pozícii najprv svietilo meno Slovinca Petra Kauzera, ale dodatočne prirátané 2 trestné sekundy ho napokon odsunuli zo stupňov víťazov až na štvrté miesto. Majstrom Európy sa stal Čech Jiří Prskavec pred krajanom Vavřincom Hradílkom. Bronz bral Nemec Hannes Aigner. O zlatej medaile pre Prskavca rozhodla jediná stotina sekundy. Bol o ňu rýchlejší napriek tomu, že na trati neprešiel správne bránkou číslo 6, kde mu pribudli dve trestné sekundy.

Liptovský Mikuláš je dejiskom európskeho šampionátu kanoistov na divokej vode po deviatich rokoch. Počas troch dní sa na trati Orava na Váhu predstaví 230 športovcov z 30 krajín, medzi nimi aj 18 Slovákov v 15 lodiach. Prvý vrchol sezóny je pre domácich vodných slalomárov špecifický tým, že okrem medailí bojujú aj o miestenky na olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro. Istotu účasti pod sochou Krista mal pred piatkom len kanoista Matej Beňuš, zostávajúce tri kategórie K1 muži, K1 ženy a C2 spoznajú mená olympionikov až počas kontinentálneho šampionátu v Liptove.

Slafkovský majstrom Európy v C1, striebro Martikána

Majstrom Európy v kategórii singlkanoistov sa stal Alexander Slafkovský. Striebro si vybojoval ďalší slovenský reprezentant Michal Martikán, bronzovú medailu zavesia na krk Španielovi Anderovi Elosegimu. Stopercetné slovenské stupne víťazov neboli nereálne, ale Matej Beňuš napokon obsadil piate miesto s väčším odstupom na bronzovú priečku. Odsunuli ho tam dva dotyky s bránkami. Už pred kontinentálnym vrcholom v Liptove bolo isté, že účasť na olympijských hrách v Riu de Janeiro si v tejto kategórii spomedzi Slovákov vybojoval Matej Beňuš, keďže bol výrazne lepší ako Martikán a Slafkovský na predchádzajúcich troch kvalifikačných podujatiach.

Slafkovský výsledným časom 99,87 s o 1,7­9 s zdolal krajana a tiež kamaráta z Liptova Michala Martikána. Zatiaľ čo 33-ročný Slafkovský absolvoval jazdu na náročnej a na mnohých miestach zradnej trati Orava bez trestných sekúnd, o štyri roky staršieho Martikána pripravili o druhý domáci titul dva dotyky na bránkach číslo 9 a 18. Aj s jedným „ťukom“ by ešte bral zlato, ale napokon chybil dvakrát.

zväčšiť Alexander Slafkovský. Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Alexander Slafkovský Alexander Slafkovský.

Slafkovskému sa splnila túžba stať sa majstrom Európy pred vlastnými fanúšikmi. Prvý titul kontinentálneho šampióna si vybojoval pred dvoma rokmi vo Viedni, teraz pridal druhý a celkovo siedmu medailu z ME (bilancia 2–3–2). Päťnásobný olympijský medailista Martikán, ktorý teraz bral striebro, si pocit kontinentálneho šampióna pred domácimi fanúšikmi vychutnal pred 9 rokmi, keď v Liptove získal prvý zo svojich štyroch titulov. Celkovo má na konte 4 zlaté a 4 strieborné medaily z ME.

„Bola to postupne gradujúca jazda. Začal som viac na istotu, ale postupne som pridával. Tlačili ma aj ľudia a výbuch emócií v cieli si potom odnieslo pádlo. V závere to už bolo zubami-nechtami, aby som to udržal do cieľa. O pádlo som prišiel, ale mám nejaké v zálohe. Je to iné ako vyhrať titul majstra Európy vo Viedni. Tam som mal síce jeden fanklubový autobus, ale tu ma poznajú tri štvrtiny ľudí na tribúne. Dážď mi neprekážal, to skôr divákom, ktorí boli viac mokrí. Ja som sa trochu obával iba vetra, ale nakoniec to bolo v pohode,“ povedal v jednej z prvých reakcií nový majster Európy Alexander Slafkovský.

Michal Martikán k finálovej „stríebornej“ jazde poznamenal: „V prvom rade sa chcem poďakovať za fantastickú atmosféru, ktorá zostane vo mne po celý život. Bola skvelá napriek pre divákov nepriaznivému počasiu. Ja som sa tešil, že konečne máme veľkú vodu a dobre sa pádlovalo. Sašo je skvelý pretekár, doma jazdí veľmi dobre. Mňa teší, že som bol o dosť rýchlejší, ale mal som ľahké dotyky na bránkach. Som rád, že sa nám podarilo doma získať dve medaily.“

Jedenásty titul pre SR v mužských hliadkach 3× C1

Slovenské družstvo v zložení Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš získalo titul majstrov Európy v kategórii mužských hliadok 3× C1 na šampionáte v Liptovskom Mikuláši. Slováci napriek štyrom trestným sekundám suverénne zdolali Poliakov o 7,44 s. a Britov o 10,41 s. V histórii sedemnástich európskych šampionátov získali slovenskí kanoisti na divokej vode v tejto svojej parádnej disciplíne už jedenástykrát zlaté medaily. Až desať z nich si vybojoval Michal Martikán.

Spoločne so striebrom z predchádzajúcich pretekov v C1 počas sobotňajšieho popoludnia v Liptovskom Mikuláši má čoskoro 37-ročný Martikán na konte už 20 medailí v súčte európskych šampionátov. Nevšedný počet cenných kovov zaktualizoval na 14 zlatých – 5 strieborných a 1 bronzovú medailu.

Výsledky – sobota:
C1 muži – finále – výsledky: 1. Alexander Slafkovský (SR) 99,87 (0), 2. Michal Martikán (SR) +1,79 s (4), 3. Ander Elosegi (Šp.) +2,69 (4), 4. Denis Gargaud Chanut (Fr.) +4,16 (4), 5. Matej Beňuš (SR) +11,69 (4), 6. Franz Anton (Nem.) +12,41 (2), 7. Grzegorz Hedwig (Poľ.) +16,71 (12), 8. Pierre-Antoine Tillard (Fr.) +22,03 (4), 9. Aleksandr Lipatov (Rus.) +58,54 (54), 10. Sideris Tasiadis (Nem.) +58,55 (56)

K1 muži – finále: 1. Jiří Prskavec (ČR) 91,44 (2), 2. Vavřinec Hradílek (ČR) 91,45 (0), 3. Hannes Aigner (Nem.) 92,91 (0), 4. Peter Kauzer (Slovin.) 93,26 s (4), 5. Jakub Grigar (SR) 96,27 (0), 6. Boris Neveu (Fr.) 97,37 (4)

C1 ženy – finále: 1. Nuria Vilarrublová (Šp.) 124,91 (4), 2. Kateřina Hoškova (ČR) 125,57 (2), 3. Mallory Franklinová (V. Brit.) 126,27 (2), 4. Eilidh Gibsonová (V. Brit.) 130,83 (6), 5. Andrea Herzogová (Nem.) 131,10 (4), 6. Polina Muchgalejevová (Rus.) 136,31 (4). Semifinále (10 najlepších do finále): 1. Mallory Franklinová (V. Brit.) 124,44 (2), 2. Nuria Vilarrublová (Šp.) 129,47 (6), 3. Monika Jančová (ČR) 133,55 (4),…11. Soňa Stanovská 146,06 (4), 12. Simona Macelková 146,87 (4), 13. Monika Škáchová (všetky SR) 147,03 (6)

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Slafkovský #Jakub Grigar #ME 2016 vo vodnom slalome