Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dukátová: Ak mi funguje hlava, som sebavedomá

Jej opatrnosť bolo vidieť, napätie z dôležitých pretekov nie. Kajakárka Jana Dukátová (32) na majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši bojuje s Elenou Kaliskou o účasť na olympijskych hrách.

14.05.2016 06:00
Jana Dukátová Foto:
Jana Dukátová.
debata

„V kvalifikácii mi to konečne vyšlo a zašla som kvalitnú prvú jazdu. Dúfam, že v takejto pohode vydržím až do finále,“ želá si rodáčka z Bratislavy, ktorej na potvrdenie miestenky do Ria stačí medailová priečka

Ako hodnotíte svoju kvalifikačnú jazdu?
Vyšla mi. Cítim sa vo výbornej forme.

Tento rok vám však prvé jazdy príliš nešli…
Súhlasím. Predtým to vždy bolo neohrabané. V kvalifikácii mi to konečne vyšlo a zašla som kvalitnú prvú jazdu. Dúfam, že v takejto pohode vydržím až do finále.

Išli ste na istotu?
Áno, nechcela som riskovať. Niektoré bránky som prešla pomalšie, istejšie. Dôležité bolo postúpiť a nie napáliť úvod.

Ste s tretím miestom pred zajtrajším semifinále spokojná?
V nedeľu začíname veľmi skoro (od 8:35, pozn.), takže pôjdem trochu neskôr. Mám dostatok času na to, aby som sa pripravila. To je veľmi dôležité.

Vyhovovalo vám, ako organizátori postavili trať?
Stavitelia si museli dávať pozor na miesta, kde sa mení voda. Neboli tam žiadne ťažké pasáže. Bolo to v pohode.

Niektorí vaši kolegovia sa sťažovali na zimu. Nebolo vám chladno?
Vôbec nie. Síce sa výrazne ochladilo, no ruky mi nemrzli. Verím, že počas ďalších dní bude teplejšie.

Vyhovuje vám viac slnečný deň?
Je mi to jedno. Keď je chladno, oblečiem sa. Pre divákov aj celkovú atmosféru je však lepšie, keď je pekné počasie. Snáď sa to do zajtra zlepší, aby ich tu bolo čo najviac.

Veríte si pred nedeľňajším semifinále?
Mám veľmi dobrý pocit z tejto kvalifikačnej jazdy. To je pre mňa povzbudenie do najbližších dní. Celá štvrtková príprava prebehla perfektne. Natrénované mám. Ide len o to, ako je nastavená moja hlava. Ak funguje perfektne, mám veľkú sebadôveru.

Akými metódami sa snažíte pripraviť na preteky?
Dennodenne pracujem s fyzioterapeutom. Ten ma vie dostať to najlepšieho stavu. Vtedy sú svalové partie vybalansované na maximum. Vďaka tomu stopercentne ovládam svoje telo aj loď a môžem sa s kritickým situáciami na trati lepšie vyrovnať.

Čo je na vode najdôležitejšie?
Využiť jej vlastnosti a niekedy aj pomoc. Dôležitá je aj rovnováha celého tela. Rukami, nohami aj bokmi sa udržujete v najlepšej pozícii.

Čím sa snažíte odreagovať od pretekárskeho stresu?
Psychická stránka u mňa zohráva veľkú úlohu. Niekedy pred súťažou, pokiaľ nemusím, ani nejdem na trať. Úplne vypnutie od športu mi veľmi pomáha. Napríklad pred kvalifikáciou som nešla na vodu, ale zabehať si a zacvičiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Dukátová