Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hámor zvesil batoh z Manaslu. Chýba mu len Dhaulágirí

Slovenskému horolezcovi Petrovi Hámorovi chýba už iba jediná osemtisícovka k skompletizovaniu Koruny Himalájí.

10.05.2016 18:30
Peter Hámor, korolezec Foto:
Slovenský horolezec Peter Hámor.
debata (1)

V pondelok o 13.00 miestneho času vystúpil spolu s rumunským horolezcom Horiom Colibasanuom na vrchol Manaslu (8163 m). Na ôsmej najvyššej hore planéty stáli obaja bez pomoci kyslíka a výškových nosičov. Informácie potvrdila Hámorova manželka Mária na oficiálnej stránke 51-ročného popradského horolezca.

Výstup začali 7. mája zo základného tábora do C1 (5 800 m). V sobotu prespali vo výške 6 700 m a v nedeľu došli do výšky 7100 m, kde o polnoci začali vrcholový výstup na Manaslu. Tretím spolulezcom bol Michal Gabriž, ale ten sa na vrchol nedostal, obrátil sa pod ním.

Hámor začal s dobýjaním najvyšších vrcholov pred osemnástimi rokmi a nevystúpil už iba na jedinú osemtisícovku – Dhaulágirí (8167 m). Táto hora spolu s Manaslu je osudová v jeho horolezeckom životopise. „Mal som ich obe v pláne už v roku 2009,“ potvrdzoval ešte pred odchodom do Himalájí pred dvoma mesiacmi. „Chcel som ich zdolať so svojím priateľom, Poliakom Piotrom Morawským. Dopadlo to zle. Na Dhaulágirí Piotrek tragicky zahynul a zostal som sám, ďalší program som, pochopiteľne, zrušil.“

Na vrchol Manaslu sa potom pokúšal vyjsť aj vlani, ale pri nešťastnom páde na chrbát si zlomil dve rebrá a helikoptéra ho spod hory prepravila do nemocnice v Káthmandú. Po piatich rokoch sa mu stalo prvý raz, že nevystúpil ani na jednu z najvyšších hôr planéty. Teraz sa mu podarilo zvesiť batoh z Manaslu, ako vravia horolezci situácii, keď sa vrátia pod niektorú osemtisícovku a na ďalší pokus náročný výstup zvládnu.

Na Manaslu stáli doteraz len traja Slováci, aj to pred takmer devätnástimi rokmi (8. 10. 1997), hoci pokusov už bolo viac. Z vtedy úspešnej trojice – Peter Šperka, Miroslav Rybanský, Juraj Kardhordó – sa domov vrátil len Šperka (v júni 2013 tragicky skonal pod Nanga Parbatom po teroristickom útoku). Rybanský zahynul na zostupe a Kardhordó zostal nezvestný.

Popradčan absolvoval už štrnásť úspešných výstupov na vrcholy osemtisícoviek, pretože na Annapurne bol dvakrát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Hámor #lezenie #Manaslu #horolezel #Dhaulágirí