Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Beňuš sa v Riu cíti ako doma

Olympijský vodný kanál mu vyhovuje. Netají sa tým, že má na technickej brazílskej trati medailové ambície.

03.05.2016 19:40
Juraj Minčík Foto: ,
Juraj Minčík so svojim zverencom Matejom Beňušom.
debata

Jediný slovenský reprezentant vo vodnom slalome s istou olympijskou miestenkou Matej Beňuš sa po dvoch týždňoch intenzívneho tréningu vrátil na Slovensko. Člen Športového centra polície bol v Riu už tretíkrát.

„Veľmi veľa som natrénoval. Absolvoval som 75 minútové tréningy. Vodu medzi nimi nevypínali, a tak sme jazdili koľko sme chceli. Mám za sebou desať tréningov za päť dní, nakoľko cez víkend je voda vypnutá. Počas soboty a nedele som sa venoval behaniu a posilňovni,“ prezradil Beňuš na útorňajšom brífingu v areáli Divoká Voda v Čuňove.

Ako sa ašpirantovi na medailu páči brazílsky kanál? „Oproti poslednému razu tam boli dve menšie zmeny k lepšiemu. Vytvorili už konečnú podobu kanála, ktorý bude na olympiáde. Vyhovuje mi, je technický. Som s ním celkom spokojný. Nie je taký extrémne náročný, ako bol ten v Londýne 2012,“ povedal Beňuš, ktorý sa nevyhol kritike na adresu príprav športového sviatku.

„Vodný areál, na ktorom sa stále pracuje, bude do začiatku určite hotový. Doprava je však katastrofálna. Zápchy sú rozsiahle a cez olympiádu to bude veľký problém. Voda je trochu špinavšia ako predtým, pretože nám tam v noci chodia kapybary na toaletu. Mám pocit, že domáci obyvatelia neriešia olympiádu. Majú dosť problémov so zdravotníctvom, školstvom, chudobou či kriminalitou. Propagácia je zatiaľ veľmi slabá. Málokde vidieť nejaký plagát či olympijský motív. Dúfam, že sa to zlepší,“ zaželal si Beňuš.

Rodák z Bratislavy by mal do Južnej Ameriky cestovať ešte dvakrát – okamžite po európskom šampionáte v Liptovskom Mikuláši (13. – 15. mája) a v júni.

„Deň po ME tam znova letíme na dva týždne a v júni znovu. Už som sa tam cítil veľmi dobre. Absolvoval som aj spoločné tréningy s domácimi pretekármi, Japoncami či Britmi. Bolo tam až 38 stupňov, no zvykol som si aj na túto horúčavu. Navyše, v auguste tam bude chladnejšie,“ povedal. Miestenku na olympiádu si vybojoval už minulý rok. Kvôli príprave na ňu musel v tejto sezóne obetovať hneď niekoľko pretekov. Nechýbajú mu? „Samozrejme, veľmi. Naposledy som súťažil vo februári. Musím priznať, že mi chýba atmosféra pretekov. Tento rok veľa cestujem a trénujem. Pre úspech na olympiáde obetujem všetko.“

Na otázku, či bude pod piatimi kruhmi súťažiť s medailovými ambíciami, odpovedal s ľadovým pokojom a drobným úsmevom.

„Určite pôjdem na olympiádu do Ria po medailu. Iné ciele si ani nedávam. Chcem pokračovať v tradícii Michala Martikána. Neberiem to ako záväzok, je to pre mňa skôr výzva,“ povedal s tým, že domáce ME môžu byť dobrou previerkou pred vrcholom sezóny.

„Na európsky šampionát do Liptovského Mikuláša som sa veľmi nepripravoval. Bude dôležité, kam postavia bránky. Každopádne, chcem tam dosiahnuť slušný výsledok. Cítim sa veľmi dobre, nikto na mňa netlačí. Teším sa tam. Budeme súťažiť pred domácimi fanúšikmi, ktorí dokážu vytvoriť vynikajúcu atmosféru. Domáca voda bude Michalovi Martikánovi aj Alexandrovi Slafkovskému vyhovovať. Predpokladám, že jeden z nich zaútočí na víťazstvo,“ zatipoval si.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanoistika #Matej Beňuš #vodný slalom #Rio 2016