Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na medailu z olympiády trénujem celý život, vraví Varga

Poriadne opálený, doširoka usmiaty a s novým tátošom. Takto sa ukázal triatlonista Richard Varga (27) na tlačovej besede Športového klubu polície, ktorého členom je od decembra.

27.04.2016 08:00
Richard Varga, bicykel, trek Foto: ,
Slovenský triatlonista Richard Varga by sa na majstrovstvách Európy v Lisabone rád naladil na olympiádu v Riu de Janeiro.
debata

Moderný bicykel v národných farbách si medailový ašpirant na májových ME v Lisabone aj augustových olympijských hrách v Riu pochvaľuje. „Jeho aerodynamika, brzdy a elektronický systém radenia prevodov sú na špičkovej úrovni. Som s ním veľmi spokojný,“ vraví rodák z Bratislavy.

V decembri ste sa stali členom ŠKP. Ako funguje doterajšia spolupráca?
Na konci minulého roka som dostal ponuku, ktorá zlepšila moje podmienky na tréning. Prijal som ju a za tých päť mesiacov som veľmi spokojný.

Dostali ste nový bicykel. Ako sa vám na ňom jazdí?
Patrí medzi najlepšie na svete. Jeho aerodynamika, brzdy a elektronický systém radenia prevodov je na špičkovej úrovni. Som s ním veľmi spokojný. Jazdiť na ňom v Riu bude pre mňa potešenie.

Je v národných farbách. To bol váš nápad?
Áno, chcel som, aby takto vyzeral. Je nádherný.

Nezávidia vám ho konkurenti?
Áno, videli fotografiu a páčil sa im. Dúfam, že si ho detailne pozrú len zozadu, alebo až po pretekoch. (smiech)

Ako prebieha doterajšia príprava v Leedsi?
Som nadmieru spokojný. Zdravie drží, nevymeškal som ani jeden deň driny. Trénujem s najlepšími na svete. To je motivácia na každý deň. Človeka baví tvrdo na sebe pracovať v takých skvelých podmienkach, aké v Anglicku sú.

Absolvovali ste aj dvoje pretekov svetovej triatlonovej série – v Gold Coaste a v Kapskom Meste. Ste so štrnástym, respektíve deviatym miestom spokojný?
V Kapskom Meste to bolo lepšie. Na bicykli sa mi išlo veľmi dobre, zvládol som aj beh. Konkurencia boli silná, takže som rád.

Aké podujatia najbližšie absolvujete?
Čakajú ma ME v Lisabone, preteky v Štokholme a Leedsi.

Na minuloročnom európskom šampionáte v Ženeve ste skončili štvrtý. Máte v Portugalsku medailové ambície?
Chcem si najmä dobre zasúťažiť, predviesť čo najlepší výkon a kvalitným umiestnením sa pozitívne naladiť na olympiádu. Dúfam, že sa mi podarí doviesť na Slovensko cenný kov z lisabonského šampionátu.

V Riu ste boli minulý rok na kvalifikácii. Aký vo vás zanechalo dojem?
Mal som z toho skvelé pocity. Bývali sme na Copacabane, ten výhľad bol nádherný. Ľudia boli milí, po kriminalite nebolo ani stopy.

Do olympiády zostáva 100 dní. Čo dovtedy chcete zlepšiť?
Napredovať sa dá stále, takže všetko. (úsmev) Je to o detailoch, musím nájsť rovnováhu. V silovej, vytrvalostnej aj rýchlostnej príprave a taktiež v taktike.

Aké ambície máte pod piatimi kruhmi?
Celý život trénujem, aby som uspel a doviezol domov medailu z olympiády. Urobím maximum, aby sa to podarilo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #Richard Varga #Rio 2016 #ŠKP