Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V početnej galérii hviezd najviac žiaril Bubka. Aj dvoma svetovými rekordmi

Čo nevyšlo želaniam organizátorov v skromnom prvom ročníku Veľkej ceny Pravdy na prelome augusta a septembra 1957, prišlo v jubilejnom 25. ročníku už dospelého a zvučného atletického mítingu Pravda-Televízia-Slovnaft 26.mája 1984. Svetový rekord je ozdobou každého podujatia, zapíše sa do histórie.

14.04.2016 12:00
Sergej Bubka Foto:
Sergej Bubka na atletickom mítingu v Bratislave.
debata

Zrodí sa v Bratislave svetový rekord? – pozýval titulok čitateľov v športovej rubrike v posledný augustový štvrtok na nové atletické preteky. Ich najväčšou hviezdou bola poľská svetová rekordérka a olympijská víťazka v skoku do diaľky Elžbieta Krzesinská-Dunská, pokusy o prekonanie svetového a európskeho rekordu sa spájali s Stanislavom Jungwirthom v behu na tisíc metrov guliarom Jiřím Skoblom.

Aj keď sa rekordné zápisy nemenili, Jungwirth zabehol tísícku za 2:19,6 (rekord mal hodnotu 2:19,0), a Jiří Skobla výkonom 17,50 m zaostal za vtedajším maximom 55 cm, vyslúžili si potlesk. Štvrťstoročné čakanie na svetový rekord prerušil až ambiciózny mladík Sergej Bubka z Donecka, prekvapujúci majster sveta v skoku o žrdi z roku 1983 z Helsínk.

Útočil naň už na ostravskej Zlatej tretre Európy, tretí pokus na výške 584 cm v nepriaznivom počasí vyzeral viac ako nádejne. Bubka sa prehupol cez latku, diváci už dvíhali ruky, avšak jemne o ňu zavadil, takže zo stojanov spadla. Tréner Viktor Petrov zachoval nadhľad: „Nič sa nestalo, Sergej bude mať dosť príležitostí, prvú v sobotu v Bratislave,“ prognózoval – a nemýlil sa.

Stojí za to pripomenúť si priebeh súťaže desiatich prihlásených žrdkárov v spomenutý májový večer. Zjednodušene: kde iní končili, Bubka začínal. Od výšky 565 cm skákal sám. Zdolal ju na prvý pokus, 575 cm na druhý – a rekordných 585 cm, keď už na nebi svietili hviezdy, opäť na prvý! Hľadisko burácalo, srdečne aplaudovalo novopečenému svetovému rekordérovi.

„Áno, čakal som tento rekord, bol som o ňom presvedčený. Veľká vďaka vám za veľmi dobré podmienky dvojtýždňovej prípravy v Bratislave,“ citovala Pravda spokojného trénera Petrova. Jeho zverenec hovoril v podobnom tóne: „Pozdravte odo mňa všetkých, či mi držali palce. Cítil som počas celej súťaže, že mi všetci prajú, že atletike a žŕdke rozumejú. To je pre mňa najsladšia odmena!“

Aj v olympijskej sezóne o štyri roky zavítal do Bratislavy opäť – aj so sľubom že znova utvorí svetový rekord, prekoná sám seba. Ako inak – slovo splnil. Čas i výkony sa posunuli, Bubka už patril medzi velikánov svetovej atletiky. Vtedy šesť metrov zdolával jediný, vtedajšie maximum posunul na 605 cm. Zvládol ich na prvý pokus.

„Obecenstvo ma podržalo ako pred štyrmi rokmi,“ ďakoval žičlivému publiku. Jemne mu však vyčítal, že ho trochu vyrušovalo povzbudujúcimi pokrikmi – Sergej, davaj! – keď sa začínal rozbiehať. „Inak však bolo opäť skvelé,“ prízvukoval. A o pár týždňov sa v Soule prvý raz stal olympijským víťazom.

Sergej Bubka, čestný občan Bratislavy, sa na Pasienkoch predstavil deväť ráz. Celkovo sa ostaral o 35 rekordných zápisov, 17 na otvorenom štadióne, 18 v hale. Zarámovaný kúsok tartanu zo štadióna na Interi aj s fotografiou po zdolaní rekordných 605 cm má aj doma. Umelecký artefakt mu počas jeho návštevy Bratislavy, keď bol čestným hosťom vyhlásenia slovenského Atléta roka 2014, venoval Peter Korčok, šéf Slovenského atletického zväzu.

„Je to jeden z najkrajších darčekov, aké som dostal. Navždy mi bude pripomínať Bratislavu,“ ďakoval skvelý atlét.

Na Pasienkoch v najllepších rokoch mítingu štartovalo vyše päťdesiat svetových rekordérov, olympijských víťazov, majstrov sveta, svetový rekord však prekonal len jeden.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Bubka #Pravda-Televízia-Slovnaft