Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Milujte šport a tvrdo pracujte, odkazuje talentom Nagy

V mladom veku predvádza kvalitné výkony a v predstihu si zabezpečil účasť na olympiáde v Riu de Janeiro. Svoju pozornosť popri tréningoch chce venovať aj výchove talentovaných detí.

13.04.2016 08:00
Richard Nagy Foto: ,
Richard Nagy.
debata

Plavec Richard Nagy (22) sa stal poradcom pri ich výbere v projekte nadácie SOV Ukáž sa!, ktorý má športovcom finančne pomôcť. „Verím, že to pomôže ich kariéram,“ hovorí rodák z Bratislavy.

Ste ambasádorom projektu Ukáž sa!, ktorý má pomôcť mladým športovcom. Ako si spomínate na svoje začiatky?
Na Slovensku máme dovedna štyri bazény, kde sa dá poriadne trénovať. Mal som to šťastie, že som býval hneď vedľa jedného z nich. Takže sa nemôžem sťažovať na cestovanie kvôli tréningom.

Čo od projektu očakávate?
Peniaze pre džudistov, atlétov, ale aj plavcov sú určite nápomocné. Tieto športy sa v dotáciách nemôžu porovnávať s hokejom, futbalom či tenisom. Preto verím, že to pomôže ich kariéram.

Aké rady budete dávať nádejam?
Aby zbožňovali šport a tvrdo na sebe pracovali v tréningoch. Samozrejme, s financiami to ide omnoho ľahšie.

Za čias Martiny Moravcovej bol na Slovensku plavecký boom, teraz je badať útlm. Motivuje vás to, aby ste zvýšený záujem znovu naštartovali?
Martina bola fenomén. Pochybujem, že sa u nás ešte niekedy narodí taká plavkyňa. Budeme radi, ak spoločne s ostatnými privedieme svojimi výkonmi deti do bazéna.

Ako prebieha vaša príprava na olympiádu?
Nedávno som sa vrátil zo sústredenia na Malorke. Tento mesiac som absolvoval dvoje preteky v Bratislave a jedny v Pardubiciach. Neskôr ma čaká ďalšie sústredenie a potom európsky šampionát v Londýne.

Na Malorke ste si zaplávali aj s Ľubomírom Višňovským. Ako mu to šlo?
Videl som, ako začínal. To bola veľká zábava (smiech). No teraz mu to už ide, o dosť sa zlepšil

Na Veľkej cene Slovenska v Bratislave ste utvorili slovenský rekord na 200 metrov polohové preteky. Spokojný?
Je to smutný rekord, lebo som ho vzal kamarátovi z klubu Pavlovi Jelenákovi. Určite si ho bude chcieť vziať späť. Treba však povedať, že v porovnaní s európskymi časmi je 2:05,03 slabý vý­kon.

Čo vás ešte čaká pred odletom do Ria?
Čakajú ma preteky na 10 kilometrov v otvorenom mori na Malorke a v portugalskom Setúbale. Absolvujem aj júnové majstrovstvá Slovenska a dva týždne pred olympiádou odlietam do Ria.

A akými ambíciami budete súťažiť pod piatimi kruhmi?
Keby sa mi podarilo prebojovať do finále, splnil by sa mi sen. Myslím si, že na to mám aj v disciplíne 1500 m voľným spôsobom aj na 400 metrov polohové preteky.

Na čo sa najviac tešíte mimo bazéna?
Na jedlo. Všetci chvália tamojšiu kuchyňu, tak som zvedavý. Celá atmosféra bude unikátna.

Neobávate sa kriminality, komárov či nedokončenej infraštruktúry?
Myslím si, že pred olympiádou aj po nej to bude problém. No počas nej si na kriminalitu dajú ľudia väčší pozor. Infraštruktúra sa buduje, komáre nikto neovplyvní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy