Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nagy zaplával za 15 dní 232 km. Na Mallorce trénoval aj s Višňovským

Stokrát dvesto metrov za štyri hodiny alebo 232 kilometrov za pätnásť tréningových dní. Tak takéto objemy odplával Richard Nagy pripravujúci sa na svoje prvé olympijské hry v živote na tradičnom sústredení na Mallorce, odkiaľ sa v utorok večer vrátil spoločne s ďalšími členmi bratislavského klubu J&T. A v stredu ráno už zarezával na bratislavských Pasienkoch, kam to má z domu len na skok.

06.04.2016 14:38
Richard Nagy Foto: ,
Richard Nagy.
debata

„Nič nás na Mallorce neprekvapilo. Bazén, strava, hotel, vraciame sa stále do známeho prostredia, čiže všetko bolo v poriadku. Akurát vonku bola ešte dosť kosa,“ hovoril napriek tomu opálený 23-ročný vytrvalec, predsa pridal zaujímavosť. „Trénoval tam s nami týždeň aj hokejista Ľubo Višňovský, pripravuje sa na triatlon. Vidieť, že sa dosť zlepšil. Držím mu palce, nech mu to vyjde.“

Najlepší slovenský plavec váži okolo 85 kíl, netrápia ho zdravotné ťažkosti, od vysokoškolských povinností má po vlaňajšom bakalárovi teraz pokoj, ale chce sa na univerzitu ešte vrátiť po titul magister psychológie. Nijaké prevratné zmeny v súkromnom živote, čistá hlava – čo teda ukazujú zaplávané časy? „Ide to dobrým smerom, na polohovke som sa zlepšil na delfínovi a prsiach. S trénerom pracujeme napríklad na frekvencii záberov,“ vraví dlhoročný zverenec Gabriela Barana, ktorý sa vyprofiloval ako špecialista na 1500 m voľný spôsob a 400 m polohové preteky.

Olympijská horúčka u Nagya ešte ani zďaleka neprepukla, veď kalendár má do odletu do Brazílie poriadne nabitý. „Čakajú na mňa ešte majstrovstvá Európy v Londýne, ďalšie sústredenie na Mallorce, koncom mája preteky 10 km na otvorenej vode a potom kvalifikácia do Ria v diaľkovom plávaní v portugalskom Setúbale. A k tomu všetkému ešte veľa hodín tréningov,“ vymenúva program do hier v Riu, kam odcestuje 24. júla. „Budem tam mať dva týždne na aklimatizáciu, keďže plavci začnú súťažiť 6. augusta,“ prezrádza. Na večerné až nočné začiatky súťaží v Riu sa prakticky nemá kde pripraviť, urobí tak až na mieste. „Nikde v Európe na mňa nikto nebude čakať, aby som ja trénoval od desiatej večer do tretej rána a on potom mohol zamknúť plaváreň,“ podotýka.

V športovom svete sú od marcového priznania tenistky Marie Šarapovovej k užitiu od tohto roka nepovoleného meldónia správy o dopingu súvisiacim s touto látkou prakticky na dennom poriadku – plávanie nevynímajúc. „Ani neviem, na čo sa to vlastne presne užíva, tuším že to malo niečo s prietokom krvi. Tých prípadov však je naozaj veľa. Ak to takto pôjde ďalej, začnú plavcom odoberať medaily a možno sa konečne nejaká ujde aj mne,“ glosoval aktuálnu tému Richard Nagy, ktorého antidopingoví komisári navštívili doma naposledy vo februári. „Zazvonil mi telefón a potom zvonček pri dverách. V sobotu o šiestej ráno…“

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Ľubomír Višňovský #Richard Nagy #Rio 2016