Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dukátová: Do každých pretekov idem s medailovými ambíciami

Túži uspieť na prvom vrchole sezóny, ktorý by jej zaručil účasť na druhom, ešte významnejšom podujatí.

06.04.2016 09:00
Dukátová Foto: ,
Slovenská kajakárka Jana Dukátová.
debata

Vodná slalomárka Jana Dukátová (32) patrí na domácich majstrovstvách Európy v Liptovskom Mikuláši k najhorúcejším kandidátkam na medailu. Tá by jej zaručila postup na olympiádu do Ria.

„Mám to lepšie rozbehnuté ako Elena Kaliská. Určite však nechcem nič podceniť a ísť na náhodu a kalkulácie,“ netají svoje ambície rodáčka z Bratislavy. V Brazílii si chce vylepšiť 6. miesto z predchádzajúcej olympiády v Londýne 2012.

Po majstrovstvách Oceánie v austrálskom Penrithe ste vyhlásili, že začiatok ste mali ako studený dieselový motor. Prečo?
Kvalifikácia aj semifinále boli veľmi ťažké. Boli to prvé preteky po zime a dostať sa do tempa nebolo jednoduché.

Nakoniec ste sa však rozbehli a zvíťazili tam. Povzbudilo vás to?
Som rada, že som tam vyhrala. Snažím sa napĺňať plán prípravy a toto bola dobrá previerka. Je olympijská sezóna, mám nabitý program. Bola tam výborná konkurencia. Okrem asi dvoch pretekárok sa tam zúčastnila takmer kompletná svetová špička. O to viac ma úspech teší.

Kvôli predpisom ste museli cestovať do Austrálie s prepíleným kajakom. Nezatekalo vám doň?
Uľahčilo nám to cestovanie, no tréningy neprebehli bez problémov. Tá loď, aj napriek snahe, už nebola taká vodotesná ako predtým. Pri príjemnom austrálskom počasí to až tak nevadí, voda je teplá. Po presune na dvojtýždňovú prípravu do Ria to už bolo bez komplikácií.

Ako to vyzerá s infraštruktúrou v okolí olympijskej trate?
Kanál ako taký je dokončený, okolie nie. Vládne tam stavebný ruch, stavbári dokončujú budovy, cesty, tribúny a ďalšiu infraštruktúru. Trénovať sa tam dalo, no vo väčšine areálu sa stále intenzívne pracuje.

Je olympijský kanál podobný niektorému z dejísk Svetového pohára?
Áno, londýnskemu či nemeckému Markkleebergu. Je však veľmi rozdielny v porovnaní s Čunovom alebo Liptovským Mikulášom.

V čom?
U nás je to taká staršia generácia tratí, spomínané miesta sú v modernejšom a jednoduchšom štýle.

Čo vám viac vyhovuje?
Keďže väčšinu času trénujem na Slovensku, tak som viac zvyknutá na naše trate. Vyhovujú mi, no nútia stále na sebe pracovať. Ak sa chcem dobre adaptovať na trať v Riu a uspieť tam, musím viac zapracovať na svojom štýle, technike a sile. Mám tomu prispôsobenú aj prípravu.

Liptovský Mikuláš čakajú majstrovstvá Európy a vás priamy súboj s Elenou Kaliskou o miestenku na olympiádu. Ako ho vidíte?
Mám to lepšie rozbehnuté ako ona. Určite však nechcem nič podceniť a ísť na náhodu a kalkulácie. Sústredím sa na to, aby som sa prebojovala na olympiádu. Ak získam medailu, postúpim na olympijské hry bez ohľadu na ostatné výsledky. Ak ju nezískam a zvíťazí Elena Kaliská, do Ria pocestuje ona.

Ak sa kvalifikujete, s akými ambíciami budete bojovať pod piatimi kruhmi?
Všetko je nastavené tak, aby som na olympijskom kanáli dokázala uspieť. Uvedomujem si, že to nebude jednoduché. Tvrdo pracujem na tom, aby som dokázala na nie veľmi obľúbenom profile trate uspieť. Do každých pretekov idem s medailovými cieľmi. Všetko zatiaľ klape a verím, že to dopadne podľa mojich predstáv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijské hry #Kanoistika #Jana Dukátová #Rio 2016