Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halové MS v atletike lákajú aj bez Rusov a širšej špičky

Nezvyčajne neskorý dátum. Absencia viacerých elitných atlétov. Zákaz štartu pre ruských atlétov. No aj napriek tomu majú 16. halové majstrovstvá sveta v atletike v Portlande čo ponúknuť.

17.03.2016 19:00
Atletika, Moskva Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata (1)

Odštartujú vo štvrtok súťažami mužov aj žien v skoku o žrdi. Šampionát vyvrcholí v nedeľu večer štafetou mužov na 4×400 metrov.

Pre slovenského diváka budú zaujímavé najmä dve bežecké disciplíny. Na 400 m žien sa predstaví Iveta Putalová, v šprinte mužov na 60 m Jozef Volko. „Chcem podať čo najlepší výkon a priblížiť sa môjmu osobnému rekordu na 60 metrov, ktorý je 6,70. Príliš vysoké ambície však nemám, sú to majstrovstvá sveta,“ vyhlásil 19-ročný šprintér z klubu AC Stavbár Nitra. Z predbežne prihlasených 68 pretekárov je Volkov čas 37. najlepší. Jeho postup do semifinále by bol obrovským úspechom. Rozbehy mužov na 60 metrov sú dnes od 22.20.

Vyššie ambície má Iveta Putalová. Pretekárka BK HNTN Bratislava a jej výkon 53,50 je z 22 štartujúcich bežkýň 15. najlepším. „Ak by sa Ivete v Portlande podarilo v behu na 400 m postúpiť do semifinále, bola by to senzácia. Ak by sa jej podarilo prebojovať až do finále, bol by to zázrak,“ povedal o svojej zverenkyni tréner Marcel Lopuchovský. Rozbehy žien na 200 m sú dnes od 20.25.

Šampionát sa uskutoční veľmi neskoro. Práve z tohto dôvodu ho vynechajú viacerí špičkoví atléti. Tí uprednostňujú prípravu vonku, najmä na júlové ME v Amsterdame a augustovú olympiádu v Riu. No aj napriek tomu sa Portlande predstavia esá ako Asafa Powell a Kim Collins na 60 metrov, obhajca titulu na 400 m mužov Čech Pavel Maslák či elitní skokani do výšky Gianmarco Tamberi z Talianska a Katarčan Mutaz Baršim.

Chýbať budú aj ruskí atléti. Tí pre dopingové problémy majú dočasne zastavenú účasť na medzinárodných podujatiach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v atletike #Majstrovstvá sveta v atletike