Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi varujú: Pozor na doping na hokejovom šampionáte!

Ruský šport bije na poplach. Je Rusko synonymum dopingu? - pýta sa na včerajšej titulnej strane denník Sport-Express.

09.03.2016 20:00
Maria Šarapovová, Flavia Pennettová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata (3)

Nedávny dopingový škandál v ruskej atletike prebili začiatkom týždňa ďalšie a ešte zvučnejšie mená. Najväčší rozruch vzbudila tenistka Maria Šarapovová.

Najlepšie zarábajúca športovkyňa sveta sa priznala, že dlhodobo užívala liek mildronate s látkou meldónium, ktorá od začiatku tohto roka patrí medzi zakázané. Hviezdna kráska sa kajúcne ospravedlnila – a krajinu, ktorú reprezentuje, výstražne postavila do pozoru.

Sedemnásť percent je veľa

Kto v ruskom športe užíva doping, na ktorom prichytili Šarapovovú? – pýta sa komentátor Sportfaktu. Odpoveď znie – každý šiesty športovec.

Rusi tvrdia, že to je jeden z dôvodov, prečo sa meldónium dostalo na zoznam zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Zjednodušene: sú vraj dve kritériá, ktoré zaraďujú medicínsky preparát do kategórie zakázaných.

Prvý – ak ohrozuje zdravie a život športovca, druhý – ak je jeho užívanie masové. WADA údajne začína zakazovať preparáty, ak sa vyskytnú v dopingových skúškach prinajmenej v dvoch percentách športovcov z jednej krajiny.

Teda ak „zázračnú“ tabletku užije každý päťdesiaty športovec, už je to varovný signál pre kompetentné orgány – nehovoriac o každom šiestom. V poslednom nemeckom filme o ruskom dopingu sa uvádza, že v roku 2015 sa meldónium objavilo v 724 vzorkách zo 4316 dopingových kontrol ruských športovcov. Sedemnásť percent je vysoký ukazovateľ.

To je dôvod, prečo sa ocitlo na „čiernom“ zozname od začiatku tohto roka?

„Kým WADA nejakú látku zaradí medzi dopingové, istý čas ju monitoruje, skúma jej vplyv na organizmus,“ vysvetľuje Miroslav Motyčík, šéf slovenskej antidopingovej akadémie.

„Meldónium ako dopingová látka je zaradená do Zoznamu zakázaných látok od 1. januára 2016, hoci už v uplynulom roku patrila medzi sledované ako súčasť Monitorovacieho programu WADA. Patrí do skupiny S4 Hormóny a metabolické modulátory, časť 5 Metabolické modulátory. Sú relevantné exaktné farmakologické, medicínske a analytické dôkazy, že meldónium zneužívajú športovci s úmyslom zvýšenia športového výkonu. Jeho nárast v masovom merítku pravdepodobne spôsobilo "bleskové“ šírenie praktických skúseností športovcov s jeho aplikáciou a následným efektom v športovej výkonnosti, ale aj fakt, že táto látka ešte nebola v uplynulom roku zakázaná. Má potenciál zvýšiť výkonnosť, ale škodí zdraviu,“ zdôrazňuje slovenský expert.

KHL zvyšuje kontroly

Mildronate je v Rusku „obľúbený“ aj preto, lebo je lacný a dostupný. Má aj zaujímavú hokejovú súvislosť. Vyrábajú ho v Lotyšsku v podniku, ktorý patrí šéfovi lotyšského zväzu Kirovi Lipmanovi. A populárny je v ruskom prostredí aj medzi hokejistami.

Ruskí komentátori uvádzajú, že určite od roku 1984, ba možno aj skôr. Pripomenieme, že autorstvo lieku sa pripisuje lotyšskému profesorovi Ivarovi Kalviňšovi. Začal na ňom pracovať od roku 1975, jeho zákaz považuje za absurdný.

Liek užívali hokejové reprezentácie pod vedením trénerov Tichonova, Jurzinova i Michajlova. Preparát prežil aj rozpad ZSSR, naďalej ho dostávala zborná aj pod vedením Bykova a Biľaletdinova. Viacerí hráči vraj po ňom siahali s veľkou radosťou. Vtedy však ešte nešlo o zakázaný liek.

Situácia sa však zmenila, teraz už je. Niektorí hráči, ktorí si naň zvykli, sú aj v súčasnej reprezentácii a budú sa uchádzať o miesto v nominácii do Moskvy a Petrohradu. Preto experti varujú, aby hokejisti nestúpili na rovnaké hrable a neostali v hanbe ako Šarapovová.

Zdravotná komisia KHL v minulom roku informovala všetky kluby o liekoch, ktoré od začiatku tohto roka patria medzi zakázané. Pre istotu v týchto dňoch počas play off o Gagarinov pohár chystá 240 dopingových kontrol. Pre porovnanie – v celej minulej sezóne ich bolo dvesto.

Poznajú mildronate aj slovenskí hokejisti?

„Taký liek ani nepoznám, pokiaľ viem, u nás dostupný nie je. Známy sa stal až teraz. Máme informácie o novinkách, ktoré sa dostávajú na zoznam zakázaných látok. Hráčov upozorňujeme, aby každý liek, ktorý užívajú, konzultovali s doktormi,“ vraví Ján Grauzel, lekár slovenskej hokejovej reprezentácie i bratislavského Slovana.

„Liek mildronate nemá v SR platnú registráciu,“ potvrdila Diana Madarászová zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Aký trest pre Šarapovovú?

Vráťme sa k Marii Šarapovovej. Trúfne si Miroslav Motyčík na základe bohatých skúseností z antidopingovej praxe odhadnúť, aký trest jej hrozí?

„Závisí to od viacerých okolností. Zjednodušene – od štyroch rokov zastavenia činnosti po napomenutie. Ak ruská tenistka vierohodne po zdravotníckej stránke zdokumentuje, že mildronate užívala desať rokov ako súčasť terapie a mal pozitívny vplyv na jej zdravie, tak pre ňu v najlepšom prípade môže obísť len s napomenutím a pokračovať v kariére. Mildronate sa klinicky používa ako anti-ischemickej liečivý prípravok. Používa sa vo východnej Európe na liečbu srdcových ochorení, ako je angina pectoris, infarkt myokardu a srdcového zlyhania, uvádzajú sa i aplikácie na liečbu nedokrvení mozgu, liečby diabetes a pod. Z pohľadu praktickej aplikácie je pravdepodobné, že športovci zneužívajú tento liek pre zvýšenie dodávok kyslíka do buniek. Nechcem však predbiehať, treba počkať na právoplatný verdikt,“ uzatvára Motyčík.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Kontinentálna hokejová liga