Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Akvabely v Riu postúpili do Ria. Olympijského

Rozdávali úsmevy na všetky strany. Radosť z historického momentu z nich priam srší.

08.03.2016 18:00
Naďa Daabousová, Jana Labathová, Foto: ,
Úsmevy na všetky strany. Naďa Daabousová (vľavo) a Jana Labáthová dosiahli v Riu historický úspech.
debata

Po dvanástich rokoch bude mať Slovensko na olympijských hrách zastúpenie v synchronizovanom plávaní. Z nedeľňajšieho druhého kola kvalifikácie postupovali štyri najlepšie družstvá.

Slovenky Jana Labáthová a Naďa Daabousová s náhradníčkou Dianou Miškechovou obsadili po Argentíne a Veľkej Británii tretie miesto a o päť mesiacov sa do miestneho Parque Aquático Maria Lenk vrátia, kde budú súťažiť pod piatimi kruhmi po prvýkrát v kariére.

Pocity sú u nich veľmi podobné. „Najväčší zážitok a úspech v živote aj športovej kariére. Je to jedinečný moment, ktorý sa už nemusí opakovať,“ povedala na útorňajšej tlačovej konferencii skúsenejšia 27-ročná Labáthová. Jej o osem rokov mladšia kolegyňa Daabousová spočiatku ani nechápala, čo sa im podarilo. „Je to splnený sen. Odkedy prišiel tréner Gábor Szauder, stále nám opakoval: Cieľom je, aby sme postúpili na olympiádu. Podarilo sa a mne to celé došlo až na druhý deň o tretej v noci. Dokázali sme niečo, čo som si predtým ani nevedela predstaviť,“ neskrývala radosť 19-ročná akvabela.

Atmosféra v Riu podľa nich vôbec nenasvedčuje tomu, že sa tam o pár mesiacov začne najväčší športový sviatok. „Tieto olympijské hry budú veľmi podobné aténskym z roku 2004. Z hľadiska propagácie, bezpečnosti, štadionóv, ktoré ešte nie sú dokončené. Dievčatám som po príchode do Ria povedal, že je to podobné ako v Aténach. No som si istý, že to bude veľká brazílska fiesta,“ povedal Szauder.

Pre skúseného maďarského trénera bola príprava Sloveniek obrovským bojom. „Je to najväčšia výzva v mojej kariére. Od začiatku až doteraz sme prešli obrovský kus cesty. Po postupe sme plakali. To hovorí za všetko. Bolo náročné vybudovať si rešpekt medzi krajinami ako Ukrajina, Bielorusko či Veľká Británia. Majú za sebou celý tím ľudí, ktorý sa o športovcov stará. Som rád, že aj napriek úzkej základni má Slovensko takú kvalitnú trojicu akvabiel.“

V úlohe náhradníčky sa predstavila juniorka Diana Miškechová. Tá výkon svojich kolegýň vnímala s veľkou nervozitou.

„Osobne som to veľmi prežívala. Je iné sledovať všetko z brehu, keď to nemôžete ovplyvniť. Bola som omnoho nervóznejšia ako vo vode. Kebyže sa niečo stane, musím byť pripravená. Preto absolvujem aj tréningy, pri ktorých sa striedame.“ Podľa trénerky Nory Szauderovej je tretia členka veľmi dôležitá. „Pomáha mi vidieť zostavu inak, z pohľadu zverenkyne. Môže sa stať, že jedna nemôže, ochorie a my máme možnosť na to okamžite zareagovať. Sme radi, že máme takú kvalitnú náhradníčku.“

Miškechovú aj Daabousovú čaká v lete maturita. Učenie však zostalo v úzadí. „Školu som veľmi neriešila, nebola som tam päť týždňov. Povedala som si, že do kvalifikácie sa plne sústredím na synchronizované plávanie a potom príde na rad príprava na maturitu. Musím sa priznať, že mi písal aj zástupca školy. Gratuloval mi. Snáď ma bude potom šetriť,“ dodala so smiechom Daabousová. Kvôli maturitám sa slovenské reprezentantky nezúčastnia ME v Londýne.

Dá sa očakávať, že sa Slovenky v Riu umiestnia okolo 20. miesta. Po postupe však Szaudera zaujímajú nasledujúce olympijské hry. „Keď Gábor nastupoval, sľúbil mi, že postúpime do Ria. Viete, čo hovorí teraz? Teší sa na Tokio 2020,“ uzavrela s úsmevom prezidentka Slovenskej plaveckej federácie Irena Adámková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #synchronizované plávanie #Nada Daabousová #Jana Labáthová