Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšia Klocovej súperka z Londýna podvádzala. Má zastavenú činnosť

Turkyňa Gamze Bulutová sa zrejme dlho neohreje na čele výsledkovej listiny finálového behu na 1500 m z olympijských hier 2012 v Londýne.

07.03.2016 15:51
OH Londýn, atletika, Klocová Foto:
Lucia Klocová v cieli behu na 1500 metrov na olympiáde v Londýne.
debata

Zlato, ktoré jej priznali v auguste minulého roka po dodatočnej diskvalifikácii krajanky Asli Cakirovej-Alptekinovej, ale ktoré jej zatiaľ nedoručili, bude možno znova meniť majiteľku a opäť z rovnakého dôvodu – pre porušenie pravidiel o dopingu. Odhalilo ju porovnanie nameraných hodnôt s údajmi uvedenými v biologickom pase.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) požiadala 23-ročnú Turkyňu o vysvetlenie formou obhajoby, čo v pondelok potvrdila turecká federácia. Podľa informácií tureckej televízie NTV objavila IAAF nezrovnalosti týkajúce sa vzoriek z rokov 2011, 2012 a 2013. Až do vyriešenia prípadu má bežkyňa zastavenú súťažnú činnosť.

„IAAF nebude komentovať prebiehajúce disciplinárne konania súvisiace s dopingom,“ uviedla zastrešujúca organizácia.

Prípadný Bulutovej dištanc s anulovaním výsledkov z Londýna 2013 by znamenal ďalší posun nahor vo výsledkovej listine pre slovenskú reprezentantku Luciu Hrivnák Klocovú. Tá pôvodne vo finále tisícpäťstovky dobehla ôsma, ale postupne sa bez vlastného pričinenia prepracovala až na šiestu priečku. Posun vpred spôsobili dva uznané dopingové prípady pretekárok, ktoré finišovali pred ňou – víťaznej Cakirovej-Alptekinovej a Bielorusky Natalie Karejvovej, ktorá bola predtým siedma.

Bulutová mala navyše dostať aj zlato z majstrovstiev Európy 2012 z Helsínk, kde tiež skončila druhá za svojou tréningovou partnerkou Cakirovou-Alptekinovou. Turkyňa sa od londýnskeho úspechu zriedkavo vyskytovala na medzinárodných podujatiach, posledný významnejší štart sa podľa portálu insidethegames datuje k európskemu šampionátu atlétov do 23 rokov vo fínskom Tampere, kde v júli 2013 zvíťazila na 5000 m.

Dopingové peripetie súvisiace buď priamo s londýnskym finále ženskej tisícpäťstovky, alebo s jej aktérkami, nemajú konca-kraja. Okrem oboch Turkýň a Bielorusky Karejvovej nie sú celkom „čisté“ ani štvrtá a piata z pôvodného poradia. Ruska Tatiana Tomašovová (4.) si už pred OH 2012 odpykala dvojročný dištanc za doping, minulý týždeň sa objavila správa o pozitívnom teste Etiópčanky reprezentujúcej Švédsko Abeby Aregawiovej (5.), majsterky sveta na 1500 m z Moskvy 2013. V roku 2014 dostala zákaz súťažného štartu na dva roky aj Jekaterina Kostecká, ktorá na Olympijskom štadióne finišovala na 9. mieste.

Morálnou víťazkou predmetnej disciplíny je zatiaľ Maryam Jusufová Jamalová z Bahrajnu, ktorej v britskej metropole zavesili na krk bronz, na druhom mieste v redukovanom poradí bez dopingových hriešnic figuruje Američanka Shannon Rowburyová (6.), tretia je už Hrivnák Klocová (8.).

„Tie dievčatá na Olympijskom štadióne v Londýne absolvovali víťazný okruh, zatiaľ čo ja som mala v očiach slzy a vzlykala v snahe zahnať obrovské sklamanie. Pamätám si, ako som sa musela premáhať, keď som svojej rodine s úsmevom na tvári tvrdila, že som v poriadku. Podvodníčky tohto druhu okrádajú mňa a moje ďalšie súperky o radosť z medailí. Táto správa ma aspoň ubezpečila v pocite, že keď odvediem maximum, malo by to stačiť na úspech,“ reagovala Rowburyová prostredníctvom Unscriptd a YouTube.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Klocová #Gamze Bulutová