Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obeta, disciplína a výdrž. Preto budú Slovenky v Riu

Do olympijského Londýna 2012 priviedol maďarské akvabely a o rok neskôr sa Gábor Szauder ujal slovenských.

07.03.2016 11:39
Naďa Daabousová, Jana Labáthová Foto: ,
Slovenské akvabely Naďa Daabousová a Jana Labáthová.
debata

Ich spoločné úsilie vyvrcholilo v prvú marcovú nedeľu 2016 v brazílskom Riu de Janeiro postupom pod päť kruhov, takže sa tam v auguste tohto roka vrátia už ako účastníčky najväčšieho svetového sviatku športovcov. Naďa Daabousová aj Jana Labáthová zažijú atmosféru hier premiérovo vo svojej profesionálnej kariére, predstavia sa v súťaži párov. „Sme hrdí, že budeme môcť reprezentovať päťmiliónový slovenský národ na olympijských hrách,“ odkázal z Ria spokojný tréner Gábor Szauder.

„Najťažšie pre dievčatá bolo obetovať sa a vydržať,“ tvrdí jeho manželka Nora, rovnako trénerka, ktorá ešte ako Boboková priviedla do olympijských Atén pred 12 rokmi Veroniku Feriancovú a Katarínu Havlíkovú. „Od pondelka do soboty absolvujú denne troj- až štvorhodinové tréningy, počas sústredení sú to neraz dvojnásobné dávky. Jana má 27 rokov, prerušila štúdium, mnohé dievčatá v jej veku žijú ináč. Naďa musí v škole dobiehať učivo, tento rok bude maturovať, chcela by ísť na medicínu,“ priblížila Nora Szauder slovenské reprezentantky, medzi ktorými je vyše osemročný vekový rozdiel, ale nie je to pre ne prekážka. „Rešpektujú sa, sú veľmi disciplinované, všetko si odmakajú. Niekedy ich až treba brzdiť.“

Szauderovci v najbližších týždňoch zanalyzujú a vyhodnotia výkony svojich zvereniek aj ich konkurentiek z úspešnej kvalifikácie v Riu, ale veľké zmeny sa v ich vystúpení o päť mesiacov neočakávajú. „Predpokladám, že dievčatá teraz dostanú voľno a čas na regeneráciu. Určite si potrebujú oddýchnuť aj psychicky. Ich najbližší program zostaví manžel, bude v ňom musieť zohľadniť Nadinu maturitu a možno aj prijímačky na vysokú školu. Májové majstrovstvá Európy v Londýne preto vynechávame, skúšku dospelosti bude skladať aj Diana Miškechová, ktorá bola teraz v Riu náhradníčkou,“ pripomenula Szauder.

Na OH 2016 bude súťažiť 24 párov a už teraz sa dá predpokladať, že Slovenky by sa mali pohybovať niekde okolo 20. miesta. Čo bude s nimi potom, je vo hviezdach, keďže synchronizované plávanie ich neuživí. O budúcnosť tohto športu na Slovensku však vraj netreba mať obavy. „Máme šikovné juniorky, ktoré nás vlani napríklad reprezentovali na EH v Baku. Sú tam aj ďalšie mladšie deti. Uvidí sa, ktorým z nich vydrží chuť pokračovať a zdravie,“ dodala Nora Szauder.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nada Daabousová #Jana Labáthová #Gábor Szauder