Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poprad rozdá klubom 325-tisíc eur. Hokejistom HK zatiaľ nič

Popradské športové kluby dostali od mesta dotácie vo výške viac ako 325-tisíc eur, požadovali dovedna takmer štvornásobok.

25.02.2016 11:08
Popradskí fanúšikovia Foto: ,
Popradskí fanúšikovia.
debata

Ako uviedla Edita Pilárová, vedúca oddelenia školstva, mládeže a športu, predložených bolo šesť žiadostí o poskytnutie financií na športovú činnosť väčších klubov a 21 žiadostí od menších klubov. V rámci rozpočtu pre športové kluby má mesto k dispozícii na tento rok 456 560 eur, v rezerve si nechalo ešte 131-tisíc eur, prerozdeliť ich plánuje neskôr. Najviac finančných prostriedkov pôjde tento rok na žiacke a mládežnícke kategórie.

Jednotlivé žiadosti posudzovali členovia komisie školstva, športu a mládeže pri mestskom zastupiteľstve. Spracovali vzorec, podľa ktorého sa vypočítali finančné prostriedky pre jednotlivé kluby. Podľa predsedu komisie, poslanca Vladimíra Lajčáka, ide o výrazný posun vpred, pretože sa podarilo rozčleniť sumu medzi prioritné kluby a tiež ostatné kluby. Športové kluby žiadali tento rok od mesta spolu 1 213 000 eur, z toho 495-tisíc eur na mládežnícke kategórie, 620-tisíc eur na dospelých a 98-tisíc eur na ostatné menšie športové kluby. Medzi preferovanými odvetviami v Poprade zostávajú hokej, futbal a basketbal, mesto chce v tomto smere podporovať najmä mladých, preto dostali viac než dospelé družstvá.

"Poprad má charakter športového mesta a treba to systematicky podporovať. Futbal tu hrá vyše 500 detí, je to niečo, do čoho treba investovať,“ skonštatoval popradský viceprimátor Igor Wzoš. Basketbalu sa tu napríklad venuje asi 250 basketbalis­tiek. Aj z tohto dôvodu sa podľa jeho slov presunulo na poslednú chvíľu časť zdrojov z futbalu na basketbal.

Najviac finančných prostriedkov, a to 130-tisíc eur, pridelilo mesto Futbalovému klubu Poprad, z toho 80-tisíc pôjde na žiacke a mládežnícke kategórie. Basketbalovej akadémii mládeže mesto vyčlenilo 100-tisíc eur, z toho 51-tisíc získa družstvo žien. Juniorský hokejový klub Športový klub polície Poprad (HK ŠKP Poprad OZ) dostane 59-tisíc eur. Sumu 10-tisíc eur získal Ženský hokejový klub Poprad (ŽHK), ostatné menšie športové kluby si rozdelia viac ako 26-tisíc eur.

Poslanci neschválili finančné prostriedky pre hokejový klub HK Poprad, s. r. o., pretože podľa mesta ešte stále nemá vyrovnané záväzky. „Aj keby sme schválili túto dotáciu pre hokejistov, bolo tu riziko, že by sme museli uspokojiť exekútorov a to sme riskovať nechceli,“ vysvetlil primátor Jozef Švagerko, zároveň prezident hokejového klubu. Ako dodal, schváliť dotáciu pre hokejový klub seniorov v Poprade by v súčasnosti bola samovražda.

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Poprad