Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chcem pokračovať v Martikánovej tradícii, hovorí Beňuš

Olympijský rok odštartoval dvoma výbornými výsledkami. Po suverénnom víťazstve na Australian Open v Penrithe triumfoval aj o dva týždne na majstrovstvách Oceánie.

24.02.2016 06:00
Matej Beňuš Foto: ,
Slovenský kanoista Matej Beňuš.
debata

Vodný slalomár Matej Beňuš (28) patrí k najväčším medailovým tromfom Slovenska na tohtoročných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro. „Určite, neuveriteľne sa na ne teším, motivuje ma to v tréningoch. Budú vrcholom mojej doterajšej kariéry,“ prízvukuje zverenec trénera Juraja Minčíka – a netají svoje medailové ambície.

Ako sa vám súťažilo v Penrithe?
Išlo to veľmi dobre. Som spokojný, aj keď musím priznať, že ísť na preteky bez prípravy a z plného tréningu nie je najlepšia voľba.

Ako súťaž prebiehala?
Kvalifikáciu som nezašiel najlepšie. Išiel som rýchlo, no mal som veľa trestných sekúnd. V semifinále som skončil tretí. Vo finále som mal najrýchlejší čas, no v jednej náročnejšej kombinácii bránok som dostal dve trestné sekundy. Nakoniec to stačilo.

Mali ste silnú konkurenciu?
Bola podobná tej na Svetovom pohári. Zo špičky tam chýbali asi dvaja pretekári.

Máte za sebou už druhé víťazné preteky v úvode sezóny. Ktoré boli náročnejšie?
Určite tie prvé, pretože som bol na vode len necelé dva týždne. Tam mi ešte trochu lietala loď, nemal som ju ešte úplne pod kontrolou. Naposledy to bola technickejšia a aj náročnejšia trať.

Ako dlho sa pripravujete v Austrálii?
Chodím sem už desať rokov, dokonale to tu poznám. Nie je to len o tréningoch a drine, som tu aj s rodinou. Podmienky na prípravu sú vynikajúce, je to moja obľúbená destinácia. Priletel som 23. januára a 25. februára odchádzam. Potom budem dva týždne doma v Bratislave a 3. marca pôjdem na takmer tri týždne do Ria otestovať si olympijský kanál.

Čo všetko absolvujete do olympijského štartu?
V marci a v apríli pôjdeme trénovať do Ria. V máji sú v Liptovskom Mikuláši majstrovstvá Európy a deň po nich znovu odlietam trénovať do Brazílie. Pred olympiádou chcem ešte štartovať na dvoch podujatiach Svetového pohára.

Tešíte sa na európsky šampionát v Liptovskom Mikuláši?
Musím sa priznať, že domácu trať veľmi neobľubujem. No na celkovú atmosféru a skvelých divákov sa veľmi teším. Zaujímavé budú aj súboje medzi kolegami z reprezentácie o olympijské miestenky.

S akými ambíciami budete súťažiť pred domácou kulisou?
Chcem predviesť čo najlepšiu jazdu, alebo sa k nej aspoň čo najviac priblížiť. Ak sa mi to podarí, budem spokojný.

Premýšľate už teraz o svojej prvej olympiáde?
Určite, neuveriteľne sa na ňu teším, motivuje ma to v tréningoch. Bude vrcholom mojej doterajšej kariéry.

Poznáte kanál v Riu? Vyhovuje vám?
Absolvoval som tam predolympijské preteky v novembri minulého roka. Mám ho vyskúšaný, bol som tam dva týždne. Je to dobrý kanál, nie je až taký náročný, ako bývali tie na predchádzajúcich olympiádach. Veľa záleží aj na tom, akú trať organizátori postavia.

Trúfate si priniesť z olympijského Ria cenný kov?
Veľmi rád by som pokračoval v tradícii Michala Martikána. Štartoval na piatich olympijských hrách a vždy získal medailu. Keby sa mi podarilo naňho nadviazať, bolo by to krásne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Beňuš #Michal Martikán #vodný slalom