Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko: Na Dakare sa nemôžeme hrať na hrdinov

Vynikajúcou jazdou potvrdzuje vysoké ambície. Od prvých dní sa drží medzi najlepšími. Po tretej etape mu dokonca patrila prvá priečka v priebežnom poradí. Štefan Svitko (33) je po nedeľňajšom voľnom dni na Rely Dakar pripravený zabojovať v druhej polovici o potvrdenie pozície v prvej trojke.

11.01.2016 06:00
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko počas siedmej etapy na Rely Dakar 2016.
debata (1)

„Samozrejme, skončiť sa to ešte môže akokoľvek. Je pred nami ešte šesť náročných dní. Môžem byť prvý, desiaty a nemusím ani prísť do cieľa,“ vysvetľuje ambiciózny slovenský motocyklista.

Ako zatiaľ hodnotíte vaše účinkovanie na Dakare?
Som veľmi šťastný. Nadmieru spokojný. Všetko zatiaľ ide, ako má.

Máte nejaké zdravotné problémy?
Takmer žiadne. Fyzicky aj psychicky sa cítim veľmi dobre. Trúfam si povedať, že ešte lepšie ako v predošlých rokoch. Nejaké pády už boli, ale nič vážne. Jeden deň ma bolelo zápästie, ale to je na Dakare nič.

Aj motorku šetríte?
Tá dostala zabrať trochu viac ako ja. Najmä v ostatných dňoch sa to trošku nakopilo. V sobotu som zlomil zadný kotúč. Menilo sa počasie – bolo horúco a potom pršalo. Motorka sa prehrievala, kotúč sa vo vode zakaľoval a praskal. Ako ho odhodilo, odtrhol mi zadnú brzdu. No nespadol som.

Počas voľného dňa zvykli niektorí jazdci meniť motor, vy nie. Platí to aj teraz?
Zatiaľ to určite neplánujeme. Iba v prípade, že by ukazoval známky väčšej opotrebovanosti. Predpokladám, že rovnaký prístup zvolia aj ostatní jazdci z popredných priečok.

Štefan Svitko. Foto: SITA/AP, Franck Fife
Štefan Svitko Štefan Svitko.

Pred voľným dňom ste absolvovali maratón, po ňom vás čaká ďalší. Mali mechanici veľa roboty s motorkou?
V nedeľu museli urobiť trošku väčší repas. Do bivaku prišli až ráno, ale sú šikovní a stihli to. Ja som si trošku oddýchol, opral som si veci a porobil nejaké drobnosti. Aj som sa oholil, aby som bol krajší. Nos a líca už mám spálené a brada by zostala biela. Teraz vyzerám ako mechanik Zlatko Novosád, len nie som taký šedivý.

V úvode organizátori zrušili prvú etapu a ďalšie skracovali. Nevyrušilo vás to z koncentrácie?
Nie, veď všetci máme rovnaké podmienky. Bolo to správne rozhodnutie skrátiť niektoré etapy, lebo boli pri aktuálnych poveternostných podmienkach príliš nebezpečné. Niektorí hovoria, že na Dakare by nemali rušiť nič, ale netreba zo seba robiť hrdinov a niečo si dokazovať. Keď je trať príliš nebezpečná, radšej nech jej časť zrušia, akoby sa niekomu malo čosi stať.

Aký to bol pocit, keď ste sa v stredu uvideli na prvom mieste priebežného poradia?
Bol som dosť prekvapený. Zároveň som vedel, že to asi nebude na dlho. Predsa len, sú tu aj rýchlejší jazdci. Darí sa mi, jazdím dobre, no nechcem machrovať. Mohol by som hovoriť, kde by som bol, keby som nestratil päť minút tam alebo ďalšie inde, no to isté si určite môžu povedať viacerí ďalší. Preto si užívam, že som momentálne na treťom mieste. Čakajú nás ešte veľmi náročné etapy, môžem skončiť desiaty, ale aj vyhrať. Zároveň nikde nie je napísané, že prídem do cieľa.

Koľko jazdcov považujete za rýchlejších než ste vy?
To sa nedá tak jednoducho povedať. Raz som bol druhý, dvakrát štvrtý, raz piaty, deviaty aj štrnásty. Prvých dvadsať jazdcov môže vyhrať, je to tu extrémne vyrovnané.

Štefan Svitko. Foto: SITA/AP, Jorge Saenz
Štefan Svitko Štefan Svitko.

Zažili ste už na trati krízový okamih?
V piatok. Vo veľkej rýchlosti som takmer veľmi nebezpečne padol. Boli so mnou anjeli strážni. Roadbook mi ukazoval, že na trati je malá prekážka, ale rozhodne tam mali byť tri a nie len dva výkričníky. Išiel som dosť rýchlo. Dostal som kopačku do zadku a letel vzduchom. Našťastie som dopadol na predné koleso. Bol som šťastný, že som to ustál.

Vypadlo už viacero adeptov na popredné umiestnenie. Je tohtoročný Dakar ťažší alebo rovnako náročný ako predošlé?
Doteraz bol ľahší. Najmä navigačne. No ani trate neboli také náročné – žiadne nepríjemné riečištia. Museli ich vynechať pre veľké dažde.

Najbližšie etapy vás zavedú už aj viac do piesku. Tešíte sa?
Uvidíme, čo tam bude, lebo nie je piesok ako piesok. Najviac sa teším na to, že bude trošku teplejšie, nie ako predošlé dni v Bolívii. Teraz sa bude rozhodovať o výsledkoch. Stále snívam o prvej trojke. Ak to vyjde, budem šťastný ako blcha.

Obdivujú súperi vašu peknú prilbu?
Niektorí jazdci sa ma už pýtali, koho tam mám. Spolu s chlapíkom, ktorý mi ju strieka, sme vymysleli, že si na ňu dám dcérku Sofiu. Páči sa mi.

Štefan Svitko s prilbou, na ktorej ma portrét... Foto: Reuters, MARCOS BRINDICCI
Štefan Svitko Štefan Svitko s prilbou, na ktorej ma portrét dcérky Sofie.

Čo vravíte na odstúpenie Ivana Jakeša, ktorého zradilo koleno?
Mrzí ma to. Dobre viem, koľko síl stojí nájsť dosť peňazí na Dakar a na celú prípravu. Stalo sa to už aj mne, že som nedokončil. Je to veľmi nepríjemná situácia, keď celý rok tvrdo pracujete, aby ste na Dakare uspeli a nevyjde to. Navyše to vyzeralo, že by sme opäť mohli byť obaja v celkovom poradí do desiateho miesta, čo by bol pre Slovensko výborný výsledok. Najdôležitejšie je, že sa mu nič nestalo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2016